Pavlova med enkel vaniljekrem

Pavlova med enkel vaniljekrem

Bilde

Marengs fylt med verdens enkleste vaniljekrem: crème chantilly

Folket har talt: De vil ha pavlova på 17. mai. Vanligvis bruker jeg eggeplommene til å lage en kokt vaniljekrem som passer perfekt til den søte marengsen, men ikke denne gang. På denne pavlovaen har  jeg laget den enkleste av alle vaniljekremer – crème chantilly – eller for å si det på norsk: pisket krem med smak av ekte vanilje. 
Det er snart 17. mai og en liten undersøkelse jeg gjorde viser at folket vil ha PAVLOVAAA! Ikke så mye bløtkake. (Men jeg har laget en enkel marsipankake til dere som vil ha det). Marengskaka har også blitt mer og mer vanlig å se på bordet med festkaker. Men hvordan tar en pavlova seg ut på festbordet, egentlig? Her kommer et lite hjertesukk… 

For, ofte fremstår de som grusomme ruker med frukt og bær som svømmer i en suppe av vaniljekrem. Folk pælmer helt ukritisk på frukt og bær i en sausete røre av en krem. Etter min mening ser det slettes ikke lekkert ut. Det er jo det som er pavlova!, sier du kanskje. Joa, men det går an å lage en pavlova litt mer tiltalende, gjør det ikke?

Skal den stå på et festkakebord syntes jeg den skal ta seg ut også. Gjør ikke du? Første bud: ha nok frukt og bær og legg det på slik at det ser GODT ut. Andre bud: er kremen for suppete – rør inn et par plater med smeltet gelatin (eller lag min enkle variant av vaniljekrem – den blir fastere i fisken).   

Pavlova fylt med vaniljekrem og bær er kanskje det som er mest vanlig og mange velger å bruke de 4 eggeplommene til å lage ekte vaniljekrem (krem.no’s mest populære oppskrift!​). Denne gang hadde jeg puttet den deilige kokte vaniljekremen i en annen kake. Derfor sto jeg der med en kartong kremfløte og tenkte – da gjør jeg det enkelt! 

​Crème chantilly er navnet på vanlig pisket kremfløte med ekte vanilje. Én stang gir meget god smak, jeg hadde bare en halv. Kompenserte med 2 ts av ekte vaniljesukker (ikke kjemisk fremstilt) og gned pulveret sammen med frøene av en halv vaniljestang og blandet inn i den piskede kremen. Du må også tilsette litt sukker (2-3 ss). Sånn. Der var vaniljekremen ferdig! 

Min pavlova er som oftest laget med mindre sukker enn den du finner oppskrift på her. Det er fordi jeg liker den lett og porøs (og helt tørr) fremfor seig med skorpe. Dette kan du justere helt selv – den porøse vil ikke bli så blank og seig, men litt mer som fast skum. 

Så velger jeg å ikke bruke hverken maisenna eller eddik i marengsen. Den trenger det faktisk ikke. 

Pavlova
4 eggehviter
200 g finkornet sukker 

Vil du bruke eggeplommene og lage ekte vaniljekrem?

Fyll:
Crème chantilly
3 dl kremfløte (en kartong) ​Hvordan piske krem?
2 ss sukker
frøene av 1 vaniljestang, eller frøene av 1/2 vaniljestang blandet med 2 ts ekte vaniljesukker
Blåbær, bringebær, jordbær, blå druer – eller hva du liker å strø over. Bruk MASSE! 

Slik gjør du:
1. Sørg for å ha en helt ren bolle, fri for fettrester. Eggehvitene må være uten «gullfisker» – det vil si uten små rester av eggeplomme.
2. Tilsett ca. 1/3 del av sukkeret og pisk eggehviten stiv. Ha i resten av sukkeret mot slutten av piskingen (ca. 3-4 minutter). Pisk til marengsen er stiv og blank og uten sukkerkorn. 
3. Tegn en ring med en blyant og spre marengsen utover en bakeplate kledd med bakepapir. Lag en ring med en liten fordypning og en kant. Pass på at bunnen ikke blir for tynn.
4. Settes i ovnen på 50 grader i 3-6 timer (bruk gjerne varmluft). Kan gjerne stå i ovnen enda lengre 
(på lav temperatur). 

Alternativt:
La stå i ovnen ca. en time eller to på ca. 100 grader slik at den blir sprø utenpå og seig inni  ELLER  sett ovnen på 50-60 grader og la den stå i 3-4-5 timer slik at den blir helt tørr.  

Lyst til å lage en Pavlova med iskrem? 

Bilde

Bilde

Tegn en runding med en blyant på bakepapiret og fordel marengsen utover. Lag en ring og forsøk å lage en liten fordypning (slik at det blir en kant). 
Bilde

Ta av en liten del av marengsen og sprøyt opp små pikekyss. Settes i ovnen på 50-60 grader i 5-6 timer. 
Bilde

Crème chantilly – kremfløte pisket til krem tilsatt sukker og ekte vanilje. Jeg hadde bare en halv vaniljestang og kompenserte med ekte vaniljesukker. Tilsett også ca. 2 ss sukker i kremen for å få den søt nok. 
Bilde

Bruk rikelig med frukt og bær – blåbær, jordbær, bringebær eller annen frukt eller bær du liker. Bruk gjerne frosne bær. 
Bilde

En festpyntet pavlova. Dig in! Og god fest 🙂 
Be the first to write a review
10 Kommentarer
 • Aina
  Svar
  Skrevet på10:25, 15. mai 2016

  Hei.
  Du skriver at du bruker mindre sukker i oppskriften for å ikke få den seig, hvor mye sukker bruker du da?
  Mvh Aina

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på10:42, 15. mai 2016

   Hei Aina. Da bruker jeg denne oppskriften: 3 eggehviter og
   90 g sukker – altså tilnærmet like deler med sukker og eggehvite.

 • Carina
  Svar
  Skrevet på14:15, 16. mai 2016

  Kan jeg lage denne 1 dag i forveien? Holder den seg like fin?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på17:29, 16. mai 2016

   Lag pavlovaen ferdig, men ha på krem og bær rett før den skal spises.

 • cecilie
  Svar
  Skrevet på13:37, 20. mai 2016

  Hei. Til 17 mai laget jeg Pavlova som en krans rett på Bake it easy fat. Det gikk helt fint, men det virket som om sukkeret rant litt ut på fatet. Har du prøvd å lage Pavlova på fat? I så fall hva er viktig å gjøre? Jeg laget det fordi jeg noen ganger har problemer med å få den hel over på fat.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på14:04, 20. mai 2016

   Hei Cecilie! Har aldri forsøkt å lage pavlova rett på fat (ildfast?) fordi jeg føler den da vil sitte fast? Lager alltid pavlova eller marengs på et underlag som gjør at det løsner. Nå skal det sies at jeg aldri har opplevd at marengsen blir skjør – tvert i mot, når jeg tørker den blir den ganske «solid». Grunnen til at sukkeret rant ut på fatet,er nok fordi sukkeret i marengsen ikke var skikkelig oppløst da du begynte å steke den. Sukkeret vil da smelte og renne ut av marengsen.

 • Siv
  Svar
  Skrevet på10:39, 25. juli 2016

  Hei, takk for at du deler dine oppskirfter med oss. Har prøvd en god del av dem og det gikk alltid bra 🙂 Lurer på om hvilken type sprøytetut du brukte til å sprøyte pikekyss som vist på bildene dine?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på10:55, 25. juli 2016

   Hei Siv.Er ikke sikker, men tror det er den som heter Wilton 4b, ellers så er det en liten tyll jeg kjøpte på Søstrene Grene. Takk for fine ord 🙂

 • kitty
  Svar
  Skrevet på22:18, 14. mai 2017

  Hei. Kan man få den med 90gram sukker seig hvis man steker den kortere?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på11:15, 15. mai 2017

   Hei Kitty. Nei. Jo lenger en marengsbunn står i ovnen, jo tørrere blir den. Seig blir den om du tilsetter eddik og maisenna.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...