Marieboller til fastelavn
Om du ønsker litt variasjon – her får du noe som er nesten like godt som hveteboller, nemlig vannbakkels med krem. Vannbakkels er lettvint og veldig godt enten det er fylt med vaniljekrem eller vanlig pisket krem.
Ekstra gode blir de med litt ekstra krønsj på toppen. Jeg lærte å bake disse i et konditori i København på slutten av åttitallet og kjenner dem bare som marieboller. Hemmeligheten for å få den knasende gode overflaten er et tynt lag med mørdeig. Mariebollene trenger en halv time i ovnen, men er de store – stek i 40 minutter.
2,5 dl vann
125 g margarin
125 g hvetemel
3-4 egg (medium størrelse)
Slik gjør du:
1. Kok opp vann og smør/ margarin
2. Trekk kjelen litt til side og tilsett melet
3. Sett kjelen tilbake på plata og rør kraftig under (ganske) sterk varme (Det skal ikke brenne seg)
4. Rør kraftig til massen «slipper» kjelekanten.
5. Avkjøl massen litt før eggene røres inn.
6. Eggene blandes inn ett for ett. Hvor mange egg som skal til må ses an! (Massen skal ikke være for flytende)
7. Sprøyt ut en kringleform på bakepapir, eventuelt bruk en skje til å fordele massen.
Ovnstemperatur: 200 grader i ca. 30-45 minutter
Vil du se bilder av fremgangsmåte, se her
Grunnoppskrift Mørdeig:
Melis 100g
Margarin/ Smør 200g
Hvetemel 300g
Egg 1
Kaldt vann 2 ss
Slik gjør du:
1. Bland alle ingrediensene til en deig (ikke arbeid deigen for mye)
2. Legg deigen kjølig en halv time timer før du bruker den.
Til montering:
3 dl fløte
3 ss sukker
syltetøy etter ønske
melisdryss
|
|