Din handlekurv er nå tom!
Vannbakkels
Slik lykkes du med vannbakkels
Grunnoppskrift vannbakkels
2,5 dl vann
125 g smør/margarin
125 g hvetemel
3-4 egg (medium størrelse)
Slik gjør du:
1. Kok opp vann og smør/ margarin.
2. Trekk kjelen litt til side og tilsett melet.
3. Sett kjelen tilbake på plata og rør kraftig under sterk varme. (Det skal ikke brenne seg)
4. Rør kraftig til massen «slipper» kjelekanten.
5. Avkjøl massen litt før eggene røres inn.
6. Eggene blandes inn ett for ett. Massen skal ikke være for flytende, se an hvor mange egg som trengs.
7. Sprøyt ut en kringleform på bakepapir, profitorolls eller eclairs. Dypp en finger i vann for å legge ned toppene som dannes når massen sprøytes ut.
Ovnstemperatur: 200 grader i ca. 30-45 minutter
Oppskriften kan benyttes til både søte og salte kremer. Variasjonsmulighetene er mange. Fyll waleskringla med for eksempel sviskesyltetøy ogvaniljekrem, små svaner med ostekrem eller profitorolls (små vannbakkelskuler) med sarah bernhardkrem.
Steketid: Avhenger av størrelsen på bakverket.
Vannbakkels og profiteroles: ca. 25-30 minutter
Waleskringle minimum 40 min.
Vannbakkels kan fryses – uten fyll vel og merke.
|
|
Profietroles trenger å steke 25-30 minutter for å holde fasongen.
|
Vannbakkelsen falt sammen og ble myk etter steking
Vannbakkelsen har Ikke stekt lenge nok. Fremfor å se på fargen på bakverket, sjekk om all fuktighet er gått ut av det. Det kan du gjøre ved å ta ut en vannbakkels av ovnen og banke på den. Den skal ha en hul lyd. Ikke åpne ovnsdøren de første 15-20 minuttene. Da kan den falle sammen.
De ble tørre og harde
Vannbakkelsen har stekt for lenge. Skal vannbakkelsene fylles med krem går det helt fint. Da blir den bløtt opp av fuktigheten fra kremen.
Vannbakkelsene ble flate og rare. Bruker bare denne oppskriften, baker ofte og får alltid vellykket resultat. Skjønner det ikke?
Det henger trolig sammen med størrelsen på eggene. Et egg veier fra 40 – 70 gram og hvilken type egg du velger gir store utslag på vannbakkelsdeigen. I grunnoppskriften står det 3-4 egg. Bruk egg størrelse M (medium – veier ca. 50 gram). Er eggene litt større enn vanlig blir deigen fort for rennende. Det er trolig hva som har skjedd her. Er eggene mindre enn vanlig vil deigen bli for fast. Bruk øynene og lær deg til å se når deigen har passe konsistens (den skal være blank og danne en spiss når den renner av slikkepotten).
Spørsmål og svar:
Kan jeg bruke melk istedenfor vann?
Ja, det går fint. Melk vil gi vannbakkelsen litt ekstra farge når den steker.
Hvorfor må vann og smør koke opp før man har i melet?
Tilsetter man mel før vannet koker, starter forklistringen så snart vannet begynner å bli varmt. Da vil melet forklistre over lang tid og gjøre vannbakkelsen flat når den kommer i ovnen. Tilsettes melet etter at vannet har kokt starter forklistringen med et «pang» – og gir fine hulrom ved steking.
Kan vannbakkels fyses?
Både deigemner og ferdigstekt vannbakkels kan fryses. Ferdigstekt vannbakkels (både fylte og ufylte) kan legges i en lufttett beholder i fryseren, men mister noe av sprøheten ved tining. Vannbakkelskringle med melisglasur på toppen smaker best samme dag den er laget. Den er lite egnet for frysing.
Hva kan man lage av vannbakkelsmasse?
Du kan lage vannbakkels i forskjellige former og størrelser og fylle med enten salte eller søte kremer. Her kommer noen forslag: Waleskringle, avlange eclairs og profiteroles (små kuler fylt med krem). Churros, spritzkuchen (begge frityrstekt), croquembouche (tårn av profiteroles) eller St. Honorè (kake med butterdeig, vannbakkels og vaniljekrem).
Lyst til å lagevannbakkelskringle?
Nydelige eclair med jordbær og vaniljekrem
|
Her finner du oppskrift på vannbakkels med krønsj
|
|
|
Sara
Hei;)
Jeg lurte på forskjellen mellom vannbakkels og wales kringle? Trudde det var to forskjellige oppskrifter og at det var melk i en wales kringle?eller… takker for eventuelle svar
Konditor-Elin
Hei Sara. Jeg har lært at det ikke er forskjell på vannbakkels og waleskringle, men jeg ser av og til at man halvblander melk og vann i noen oppskrifter. Resultatet blir nok ganske likt vil jeg tro.
Kristin
Hei
Jeg har lært at ekte Waleskringle skal ha et lag butterdeig under «vannbakkelsene» – og uten melk. Gleder meg til å prøve vannbakkelsoppskriften din.
Konditor-Elin
Jeg har også lært å bruke butterdeig under Waleskringle, Kristin 🙂
tone christoffersen
hei
fungerer det å lage denne oppskriften med glutenfritt mel….?? tenkte å lage den,men har gjester som ikke tåler gluten.
Konditor-Elin
Er dessverre ikke så bevandret i bruk av glutenfritt mel, men det er jo bare å prøve 🙂
Krystyna Moronski Gåsland
Hei. Jeg sliter med og bruke hendene.
Går det ann og bruke mikser når man lager vannbakkels?
Elin Krem.no
Ja, det går fint
Andreas
Hei.
Jeg opplever at bakelsene faller sammen når jeg tar dem ut av ovnen. Har du noen tips for å unngå det?
Konditor-Elin
Hei Andreas. Du må steke bakelsene lenger. Hele hemmeligheten.
Maria
Hei Elin,
Når man lager en såpass stor vannbaklelsoppskrift på 250 gr margarin som gir mye deig, kan man da steke den i flere omganger? Beholde da deigen i sprøyteposen eller sprøyte alt ut på flere brett? (Får deigen en hinne da?) Regner med brettene må stekes ett om gangen da man bruker over/undervarme, eller funker det med f.eks to brett inne samtidig på varmluft? Og når det gjelder vaniljekremen disse eclairsene fylles med – bør man bruke den som den er eller kan man blande den ut med pisket kremfløte? Takk!
Konditor-Elin
Hei Maria.
Du kan steke i flere omganger eller ha to brett inne samtidig og bruke varmluft. Det enkleste er å sprøyte ut all massen på en gang (på flere brett) og la de vente på tur. Denne deigen vil ikke få hinne, men vil kanskje endre farge noe – den tåler å stå før den blir stekt. Du kan også fryse ustekte emner og ta frem og steke (etter at de er tint). Liker du bare vaniljekrem som ikke er utblandet med krem – velg det. Eller, for en litt mildere og mer kremete vaniljesmak – bland ut med pisket krem. Det er smak og behag. Velg det du liker best 🙂
Marit Skaug Selbæk
Hvor i ovnen skal den stekes (nederst eller i midten)?
Konditor-Elin
Midt i ovnen!
Maryam
Nå fikk jeg bake både vannbakkels og waleskringle, og de ble kjempegode. To spm: hvorfor faller noen av vannbakkelsene sammen mens andre på samme brett blir helt OK? Og om butterdeig: hvordan formet du den som en runding? Skal man arbeide de frossne platene for så å kjevle den ut og forme den? Eller?
Tusen takk for herlig side og flotte oppskrifter. Og ikke minst masse fine bilder på insta!
Konditor-Elin
Hei Maryam! Grunnen til at vannbakkels faller sammen er fordi de ikke er stekt lenge nok. Vannbakkels med forskjlellig størrelse trenge forskjellig steketid. De største trenger å steke lenger. Waleskringle: frosne butterdeigsplater tines. Så kjevles de utover i en lang remse (du behøver ikke arbeide deigen så mye), som formes til runding. Håper du forsto? Takk for fine ord Maryam – lykke til med bakingen!
Kari Kjøniksen
Kan jeg bruke meierismør i stedet for margarin? Synes ikke margarin smaker godt.
Konditor-Elin
Det gjør du akkurat som du vil med 🙂
Kari Kjøniksen
Tusen takk for kjapt svar❤️
Berit
Vinterferien er utsatt til mandag og da må vi trøstespise! Tenkte å lage vannbakkels, men ettersom ingen av oss har smakt det sida forrige årtusen (!) hadde det vært fint med tips om hvor store de bør lages? Har for så vidt skjønt at det kan variere fra små kuler til hele kringler, men hva anbefales for en nybegynner med lav selvtillit når det kommer til eksperimentell baking..?
Konditor-Elin
Personlig liker jeg at de ikke er for store. Vannbakkels-boller mellom 5-6 cm i diameter er passe. Og en fin start for å friske opp vannbakkels-hukommelsen. God vinterferie!
Henriette
Tenkte å lage vannbakkels til nyttårsaften, men må lage de dagen før. Hvordan oppbevarer jeg de fra de er ferdig stekt til jeg skal fylle de med vaniljekrem dagen etterpå sånn at de ikke blir tørre?
Elin Krem.no
Jeg ville fryst dem. De blir raskt myke i plast, men smaker jo godt uansett..
Monica
Hei! Har en familie som er veldig glad i vannbakkels, men ofte strekker ikke tiden min til for å lage de samme dag de skal spises, finnes det noen måte å oppbevare de over natten som gjør at de fortsatt er litt sprø? Kan de evt bare stå på rist? Eller må jeg legge de i noe? Takker for mange fine forslag på utseende og fyll.
Mvh Monica
Elin Krem.no
Jeg ville lagt dem i fryseren. Blir fort myke i plast og harde om de bare ligger uten innpakking.
Roar Gjøslien
Kan vannbakkels oppbevares i lufttett metallboks som kromkaker?
Elin Krem.no
Nei. Da vil de mugne. Vannbakkels kan oppbevares i fryser.
Mette B
Denne oppskriften ble basis for årets fastelavensboller. Helt perfekt!
Monica
Kan røra stå på benken når man må steke i to runder? Eller «taper» den seg?
Elin Krem.no
Det går helt fint. Den vil ikke tape seg.