Vannbakkels

Vannbakkels

Picture

Slik lykkes du med vannbakkels

En av grunnoppskriftene du må kunne i bakeverdenen er vannbakkels. Det brukes til å lage for eksempel waleskringle, eclairs og profiteroles (små kuler fylt med krem). Du kan også lage churros, spritzkuchen (begge frityrstekt) eller en croquembouche (tårn av profiteroles). Les og lær mer her! 
Grunnoppskrift vannbakkels

Grunnoppskrift vannbakkels
2,5 dl vann
125 g smør/margarin
125 g hvetemel
3-4 egg (medium størrelse)

Slik gjør du: 
1. Kok opp vann og smør/ margarin. 
2. Trekk kjelen litt til side og tilsett melet.
3. Sett kjelen tilbake på plata og rør kraftig under sterk varme. (Det skal ikke brenne seg) 
4. Rør kraftig til massen «slipper» kjelekanten. 
5. Avkjøl massen litt før eggene røres inn. 
6. Eggene blandes inn ett for ett. Massen skal ikke være for flytende, se an hvor mange egg som trengs.
7. Sprøyt ut en kringleform på bakepapir, profitorolls eller eclairs. Dypp en finger i vann for å legge ned toppene som dannes når massen sprøytes ut.  
Ovnstemperatur: 200 grader i ca. 30-45 minutter

Oppskriften kan benyttes til både søte og salte kremer. Variasjonsmulighetene er mange. Fyll waleskringla med for eksempel sviskesyltetøy ogvaniljekrem, små svaner med ostekrem eller profitorolls (små vannbakkelskuler) med sarah bernhardkrem.

​Steketid: Avhenger av størrelsen på bakverket.
Vannbakkels og profiteroles: ca. 25-30 minutter
Waleskringle minimum 40 min.

Vannbakkels kan fryses – uten fyll vel og merke.

Picture

1. Vann og smør has i en kjele. Når vannet koker, trekk kjelen av plata og tilsett melet.
Picture

Rør kraftig til deigen slipper kjelekanten.
Picture

3. Rør inn ett og ett egg. (Det beste er å gjøre dette med en mikser)
Picture

4. Sånn skal deigen se ut når alle eggene er rørt inn.
Picture

Ønske konsistens! Se heller på konsistens, enn å følge oppskriften slavisk på antall egg…
Picture

Hell massen i en sprøytepose. Ytters har jeg her en stjernetyll. (Den er plassert inni posen). Dersom du bruker en engangspose, klipp hull først etter at du har fylt den.
Picture

Hvor store ønsker du å lage vannbakkelsene? Disse blir på størrelse med vanlige boller.
Picture

Husk å ha litt avstand mellom hver vannbakkels.
Picture

Sånn! Ferdig stekt. Kan gjerne fryses dersom du har litt mange.
Picture

Lagde også noen profitorolls og små eclaires. Jeg fyller dem med sjokoladekrem eller vaniljekrem og dypper i sjokolade. Nesten som konfekt!
Picture

Picture

Profietroles trenger å steke 25-30 minutter for å holde fasongen.
​Hva skjedde?
Vannbakkelsen falt sammen og ble myk etter steking

Vannbakkelsen har Ikke stekt lenge nok. Fremfor å se på fargen på bakverket, sjekk om all fuktighet er gått ut av det. Det kan du gjøre ved å ta ut en vannbakkels av ovnen og banke på den. Den skal ha en hul lyd. Ikke åpne ovnsdøren de første 15-20 minuttene. Da kan den falle sammen.

De ble tørre og harde
Vannbakkelsen har stekt for lenge. Skal vannbakkelsene fylles med krem går det helt fint. Da blir den bløtt opp av fuktigheten fra kremen.

Vannbakkelsene ble flate og rare. Bruker bare denne oppskriften, baker ofte og får alltid vellykket resultat. Skjønner det ikke?
Det henger trolig sammen med størrelsen på eggene. Et egg veier fra 40 – 70 gram og hvilken type egg du velger gir store utslag på vannbakkelsdeigen. I grunnoppskriften står det 3-4 egg. Bruk egg størrelse M (medium – veier ca. 50 gram). Er eggene litt større enn vanlig blir deigen fort for rennende. Det er trolig hva som har skjedd her. Er eggene mindre enn vanlig vil deigen bli for fast. Bruk øynene og lær deg til å se når deigen har passe konsistens (den skal være blank og danne en spiss når den renner av slikkepotten).

Spørsmål og svar:
Kan jeg bruke melk istedenfor vann?

Ja, det går fint. Melk vil gi vannbakkelsen litt ekstra farge når den steker.

Hvorfor må vann og smør koke opp før man har i melet?
Tilsetter man mel før vannet koker, starter forklistringen så snart vannet begynner å bli varmt. Da vil melet forklistre over lang tid og gjøre vannbakkelsen flat når den kommer i ovnen. Tilsettes melet etter at vannet har kokt starter forklistringen med et «pang» – og gir fine hulrom ved steking. 
Kan vannbakkels fyses?
Både deigemner og ferdigstekt vannbakkels kan fryses. Ferdigstekt vannbakkels (både fylte og ufylte) kan legges i en lufttett beholder i fryseren, men mister noe av sprøheten ved tining. Vannbakkelskringle med melisglasur på toppen smaker best samme dag den er laget. Den er lite egnet for frysing.

Hva kan man lage av vannbakkelsmasse?
Du kan lage vannbakkels i forskjellige former og størrelser og fylle med enten salte eller søte kremer. Her kommer noen forslag: Waleskringle, avlange eclairs og profiteroles (små kuler fylt med krem). Churros, spritzkuchen (begge frityrstekt), croquembouche (tårn av profiteroles) eller St. Honorè (kake med butterdeig, vannbakkels og vaniljekrem).

Picture

Vannbakkels kan spises med og uten krem. Disse er fylt med vanlig, lettpisket kremfløte. Smeltet sjokolade på topplokket, eller blandet i kremen smaker også helt fortreffelig.
Picture

Lyst til å lagevannbakkelskringle
Picture

Picture

Her finner du oppskrift på vannbakkels med krønsj
19 Kommentarer
  • Sara
    Svar
    Skrevet på16:48, 7. desember 2012

    Hei;)
    Jeg lurte på forskjellen mellom vannbakkels og wales kringle? Trudde det var to forskjellige oppskrifter og at det var melk i en wales kringle?eller… takker for eventuelle svar

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på01:52, 8. desember 2012

    Hei Sara. Jeg har lært at det ikke er forskjell på vannbakkels og waleskringle, men jeg ser av og til at man halvblander melk og vann i noen oppskrifter. Resultatet blir nok ganske likt vil jeg tro.

    • Kristin
      Svar
      Skrevet på13:17, 17. april 2013

      Hei
      Jeg har lært at ekte Waleskringle skal ha et lag butterdeig under «vannbakkelsene» – og uten melk. Gleder meg til å prøve vannbakkelsoppskriften din.

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på14:48, 17. april 2013

        Jeg har også lært å bruke butterdeig under Waleskringle, Kristin 🙂

  • tone christoffersen
    Svar
    Skrevet på08:10, 29. april 2015

    hei
    fungerer det å lage denne oppskriften med glutenfritt mel….?? tenkte å lage den,men har gjester som ikke tåler gluten.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:27, 29. april 2015

      Er dessverre ikke så bevandret i bruk av glutenfritt mel, men det er jo bare å prøve 🙂

  • Andreas
    Svar
    Skrevet på18:47, 27. mars 2016

    Hei.
    Jeg opplever at bakelsene faller sammen når jeg tar dem ut av ovnen. Har du noen tips for å unngå det?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på21:34, 27. mars 2016

      Hei Andreas. Du må steke bakelsene lenger. Hele hemmeligheten.

  • Maria
    Svar
    Skrevet på13:25, 21. oktober 2016

    Hei Elin,
    Når man lager en såpass stor vannbaklelsoppskrift på 250 gr margarin som gir mye deig, kan man da steke den i flere omganger? Beholde da deigen i sprøyteposen eller sprøyte alt ut på flere brett? (Får deigen en hinne da?) Regner med brettene må stekes ett om gangen da man bruker over/undervarme, eller funker det med f.eks to brett inne samtidig på varmluft? Og når det gjelder vaniljekremen disse eclairsene fylles med – bør man bruke den som den er eller kan man blande den ut med pisket kremfløte? Takk!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:49, 21. oktober 2016

      Hei Maria.
      Du kan steke i flere omganger eller ha to brett inne samtidig og bruke varmluft. Det enkleste er å sprøyte ut all massen på en gang (på flere brett) og la de vente på tur. Denne deigen vil ikke få hinne, men vil kanskje endre farge noe – den tåler å stå før den blir stekt. Du kan også fryse ustekte emner og ta frem og steke (etter at de er tint). Liker du bare vaniljekrem som ikke er utblandet med krem – velg det. Eller, for en litt mildere og mer kremete vaniljesmak – bland ut med pisket krem. Det er smak og behag. Velg det du liker best 🙂

  • Skrevet på11:47, 4. juli 2017

    Hvor i ovnen skal den stekes (nederst eller i midten)?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:35, 4. juli 2017

      Midt i ovnen!

  • Maryam
    Svar
    Skrevet på22:21, 2. september 2017

    Nå fikk jeg bake både vannbakkels og waleskringle, og de ble kjempegode. To spm: hvorfor faller noen av vannbakkelsene sammen mens andre på samme brett blir helt OK? Og om butterdeig: hvordan formet du den som en runding? Skal man arbeide de frossne platene for så å kjevle den ut og forme den? Eller?
    Tusen takk for herlig side og flotte oppskrifter. Og ikke minst masse fine bilder på insta!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:10, 3. september 2017

      Hei Maryam! Grunnen til at vannbakkels faller sammen er fordi de ikke er stekt lenge nok. Vannbakkels med forskjlellig størrelse trenge forskjellig steketid. De største trenger å steke lenger. Waleskringle: frosne butterdeigsplater tines. Så kjevles de utover i en lang remse (du behøver ikke arbeide deigen så mye), som formes til runding. Håper du forsto? Takk for fine ord Maryam – lykke til med bakingen!

  • Kari Kjøniksen
    Svar
    Skrevet på07:41, 7. oktober 2017

    Kan jeg bruke meierismør i stedet for margarin? Synes ikke margarin smaker godt.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:14, 7. oktober 2017

      Det gjør du akkurat som du vil med 🙂

      • Kari Kjøniksen
        Svar
        Skrevet på09:17, 7. oktober 2017

        Tusen takk for kjapt svar❤️

  • Skrevet på00:45, 17. februar 2018

    Vinterferien er utsatt til mandag og da må vi trøstespise! Tenkte å lage vannbakkels, men ettersom ingen av oss har smakt det sida forrige årtusen (!) hadde det vært fint med tips om hvor store de bør lages? Har for så vidt skjønt at det kan variere fra små kuler til hele kringler, men hva anbefales for en nybegynner med lav selvtillit når det kommer til eksperimentell baking..?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:45, 17. februar 2018

      Personlig liker jeg at de ikke er for store. Vannbakkels-boller mellom 5-6 cm i diameter er passe. Og en fin start for å friske opp vannbakkels-hukommelsen. God vinterferie!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits