Vannbakkels med krønsj

Vannbakkels med krønsj

Bilde

Marieboller til fastelavn

Som lærling i København lærte jeg å lage marieboller, som er vannbakkels med mørdeig på toppen. Knasende godt alternativ til de vanlige fastelavnbollene med krem. 
Fastelavnsøndag er noen dager unna, og gjett om jeg er klar for en kremfylt helg. Noe jeg ikke kan fordra er tunge boller med krem. De skal være fjærlette. De luftige bollene kan jeg godt bake selv, men om latmannslivet tar meg stikker til nærmeste baker og kjøpe noen luftige boller der. Kjøpeboller er slett ikke å forakte! 

Om du ønsker litt variasjon – her får du noe som er nesten like godt som hveteboller, nemlig vannbakkels med krem. Vannbakkels er lettvint og veldig godt enten det er fylt med vaniljekrem eller vanlig pisket krem. 

Ekstra gode blir de med litt ekstra krønsj på toppen. Jeg lærte å bake disse i et konditori i København på slutten av åttitallet og kjenner dem bare som marieboller. Hemmeligheten for å få den knasende gode overflaten er et tynt lag med mørdeig. Mariebollene trenger en halv time i ovnen, men er de store – stek i 40 minutter. 

Grunnoppskrift vannbakkels (ca. 20 – 30 mellomstore vannbakkels)
2,5 dl vann
125 g margarin
125 g hvetemel
3-4 egg (medium størrelse)

Slik gjør du: 
1. Kok opp vann og smør/ margarin 
2. Trekk kjelen litt til side og tilsett melet 
3. Sett kjelen tilbake på plata og rør kraftig under (ganske) sterk varme (Det skal ikke brenne seg) 
4. Rør kraftig til massen «slipper» kjelekanten. 
5. Avkjøl massen litt før eggene røres inn. 
6. Eggene blandes inn ett for ett. Hvor mange egg som skal til må ses an! (Massen skal ikke være for flytende) 
7. Sprøyt ut en kringleform på bakepapir, eventuelt bruk en skje til å fordele massen. 

Ovnstemperatur: 200 grader i ca. 30-45 minutter
 Vil du se bilder av fremgangsmåte, se her

Grunnoppskrift Mørdeig:
Melis 100g
Margarin/ Smør 200g
Hvetemel 300g
Egg 1
Kaldt vann 2 ss

Slik gjør du:
1. Bland alle ingrediensene til en deig (ikke arbeid deigen for mye)
2. Legg deigen kjølig en halv time timer før du bruker den.

​Til montering:
3 dl fløte
3 ss sukker

syltetøy etter ønske
melisdryss

Bilde

Bilde

Kjevle mørdeigen så tynn du kan. Stikk ut ringer (ca. 4-5 cm) som dekker vannbakkelsen. Obs! Ikke lag vannbakkelsene for store. Legg mørdeigen på vannbakkelsen. Stek på 200 grader i ca. 30-40 minutter. Ikke åpne ovnsdøren de første 20 minuttene. 
Bilde

Bilde

Avkjøl vannbakkelsen etter steking og del med en skarp kniv. Legg litt syltetøy i bunnen (om ønskelig) og ha på pisket kremfløte. Legg på lokket og dryss med melis. 
Bilde

Tradisjonell mariebolle har en firkant med ripsgele på toppen, men jeg valgte heller et fryst bringebær. 
4 Kommentarer
  • Findus
    Svar
    Skrevet på16:21, 26. februar 2017

    Vannbakkels er sterkt undervurdert! Det er et bakverk som burde vært løftet frem i lyset. Jeg tenker på det som noe syttitalls, men det kommer jo faktisk mye godt fra den tiden. Vannbakkels er lett og raskt å lage, og man blir ikke liggende med buken i været etter å spist den. Jeg laget som vanlig en glutenfri variant. Suksess! 👩‍🍳

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på16:34, 26. februar 2017

      Kunne ikke vært mer enig Findus! Måtte skrive det på insta også.

      • Findus
        Svar
        Skrevet på16:58, 26. februar 2017

        Jeg fulgte forresten ikke rådet ditt om å ikke lage dem for store. Jeg laget 12 stk av denne porsjonen og de ble ‘instagram-worthy’ – hihihi…

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på20:13, 26. februar 2017

      12? Haha, de måtte jo bli et måltid i seg selv 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits