Vannbakkelskringle

Vannbakkelskringle


Grunnoppskrift vannbakkels
2,5 dl vann
125 g margarin
125 g hvetemel
3-4 egg (medium størrelse)


Slik gjør du: 
1. Kok opp vann og smør/ margarin 
(obs! – det er viktig at det koker!)
2. Trekk kjelen litt til side og tilsett melet 
3. Sett kjelen tilbake på plata og rør kraftig under (ganske) sterk varme (Det skal ikke brenne seg) 
4. Rør kraftig til massen «slipper» kjelekanten. 
5. Avkjøl massen litt før eggene røres inn. 
6. Eggene blandes inn ett for ett. Hvor mange egg som skal til må ses an! (Massen skal ikke være for flytende) 
7. Sprøyt ut en kringleform på bakepapir, eventuelt bruk en skje til å fordele massen. 

Ovnstemperatur: 200 grader i ca. 30-45 minutter
 Vil du se bilder av fremgangsmåte, se her

Bestemorkringle

Min mamma har tolv barnebarn og ett oldebarn. Hun baker denne vannbakkelskringlen til enhver familiesammenkomst i vår familie, og spør du barnebarna hva de ønsker seg til bursdagen får du et unisont svar: Bestemorkringle!

Oppskriften er en grunnoppskrift som kan benyttes til både salte og søte kremer. Du kan lage mye godt av vannbakkels, som for eksempel profitorolls eller eclairs fylt med vaniljekrem, svaner med ostekrem eller og kremfylte boller. Nå på sommeren syntes jeg denne kringlen smaker aller best, kun med litt melisglasur på toppen. Ønsker du litt ekstra smak og farge kan glasuren gjerne lages av for eksempel bringebærsaft. Å lage vannbakkels er ikke vanskelig, men det er to ting som er viktig å huske: For det første må du la vann og smør/margarin koke skikkelig opp før melet røres inn. For å unngå at kringlen faller sammen må du la være å åpne ovnsdøren før det har gått minimum 30 minutter. Steketiden er fra 30-45 minutter, midt i ovnen på 200 grader.


Picture

Du må gjerne bruk en sprøytepose, men her har jeg fordelt deigen utover med en skje.
Picture

Trenger 30-40 minutter på 200 grader. Ikke åpne ovnsdøra før det har gått en halvtime.
Picture

Familiefavoritt! Lite slår nystekt vannbakelskringle, altså 🙂
15 Comments
  • Gerd
    Reply
    Posted at 09:32, 20. July 2013

    Bakte denne festkringlen i dag, og gjorde alt til punkt og prikke. Melisglasur blei av melis og ørlite fruktsaft. Resultat; Nydeleg kringle på smak og delikat å sjå på 🙂 Takk for flott oppskrift i VG 🙂

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 12:40, 20. July 2013

      Så hyggelig å høre Gerd! Jeg var i familieselskap i går, og gjett hva som sto på bordet 😉

  • Anne Hilde
    Reply
    Posted at 16:58, 6. August 2013

    Jeg laga denne til svigers i går, helt nydelig ble den!! Ikke siste gang jeg lager denne, og det er jo jammen ingen heksekunst heller 🙂 Takk igjen for en super bakeside!!

  • Konditor-Elin
    Reply
    Posted at 01:45, 7. August 2013

    Takk Anne Hilde! Setter så pris på sånne kommentarer, altså 🙂

  • Camilla Bjornes
    Reply
    Posted at 04:51, 15. January 2014

    Den så veldig god ut! du er kjempe flink 🙂 du har en veldig fin blogg!
    jeg syntes den var ganske inspirerende

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 08:04, 15. January 2014

      Tusen takk Camilla! Hyggelig med sånne tilbakemeldinger 🙂

  • Line
    Reply
    Posted at 14:18, 18. May 2015

    Hvor mange ganger dobler du grunnoppskriften til en stor kringle? Må prøve meg på dette, har utsatt vannbakkels i mange år 😉

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 02:56, 19. May 2015

      Dette er oppskrift til en stor kringle. Skal du lage den enda større kan du evt. doble den.

  • Ann
    Reply
    Posted at 20:36, 21. May 2016

    Denne gikk dårlig for min del :O vet ikke om jeg gjorde noe galt, men fikk altfor tynn deig/røre

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 10:55, 22. May 2016

      Hei Ann. I denne oppskriften handler det om å bruke riktig mengde egg. Det er ikke alltid like enkelt, ettersom egg er så forskjellig i størrelse. Jeg skriver 3-4 egg, og det er ikke uten grunn. Etter å ha bakt denne noen ganger vil du skjønne hvilken konsistens som er den perfekte – ikke for fast, og ikke for rennende. Av og til trenger du bare å tilsette 3 egg, noen ganger 3 og et halvt og andre ganger 4 egg. Massen skal være fast, men ikke flytende. Så lett, og så vanskelig. Oppfordrer deg til å prøve på nytt! Lykke til!

  • Linda
    Reply
    Posted at 00:12, 24. March 2017

    Hei! Går det greit å bruke tine smør istedenfor margarin til denne? Ser veldig god ut:-):-)

  • Konditor-Elin
    Reply
    Posted at 08:50, 24. March 2017

    Selvfølgelig kan du det. Går helt fint.

  • Linda
    Reply
    Posted at 11:39, 24. March 2017

    Kan varmluft brukes i ovnen tror du?

  • Konditor-Elin
    Reply
    Posted at 13:18, 24. March 2017

    Varmluft går helt fint. Pass på å ikke åpne ovnsdøren de første 20-15 minuttene.

  • Posted at 18:57, 4. July 2017

    Jeg lager vannbakkels med vaniljekremen som jeg steker som wienerbrød. Funker veldig godt! Litt for godt med melis på toppen 🙈🍽

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits