Eplekake med brunet smør

Eplekake med brunet smør

De norske eplene er i sesong, og jeg har bakt enda en god eplekake. Med brunet smør!
Smør som er brunet smaker….smørkaramell og passer perfekt i en saftig eplekake.

Å brune smør er ikke vanskelig, men du må passe nøye med så det ikke blir brent. Hell det rett over i en annen bolle, eller avkjøl kjelen sånn at bruningen ikke fortsetter. Mitt smør ble kanskje litt for LITE brunet? Kaka ble veldig god, meeen, jeg syntes ikke den gode brunet-smør-smaken kom helt gjennom.

Om du kan brune margarin på samme måte? Det har jeg ikke testet, men det vil neppe smake den samme.

Jeg har valgt å bruke halvparten brunt sukker og hvitt sukker. Har du ikke brunt farinsukker, bruk det sukkeret du har.

Hvor mye epler du bruker er opp til deg. Jeg stappet i en hel haug, noe som gjør at det tar bortimot en time å steke den. Bruker du en større form eller en liten langpanne vil det gå raskere å gjennomsteke kaka (min form var 25 cm).

Kaka er holdbar i opptil en uke, men på grunn av at eplene kan mugne kan det være lurt å oppbevare den i kjøleskapet etter et par dager på benken. Kaken kan godt fryses. Pakk godt inn i plast.

Eplekake med brunet smør (25-26 cm form)
4 egg
125 gram brunt farinsukker
125 g sukker
200 g brunet smør
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker

3 store eller 5 små epler, skrelt og delt i biter
Kanel og sukker

Slik gjør du:
1. Brun smøret. Rør hele tiden sånn at proteiner og melkesukker ikke setter seg fast i bunne på kjelen. Smøret skal boble opp, så roe seg og få en lett farge av nøttebrunt. Hell over i en beholder eller avkjøl kjelen i kaldt vann sånn at bruningen stopper.
2. Pisk egg og sukker til en tykk, lys eggedosis. Bruk helst romtempererte egg.
2. Bland inn det brunede smøret.
3. Sikt inn det tørre, ikke rør for mye (kjør mikseren på laveste hastighet).
5. Helles i en springform 25-26 cm eller en liten langpanne, kledd med bakepapir. Legg på eplebiter. Dryss over kanel og sukker.
6. Stekes på 175 grader ett hakk ned fra midten (bruk gjerne varmluft) i 50 minutter til 1 time. Stikk en bakepinne midt i kaken. Henger det deig igjen på pinnen, stek videre. Kaken er ferdig når det ikke er henger kakerøre igjen på pinnen.

Start med å brune smøret. Det skal boble opp og ta litt farge, men ikke være brent.
Jeg var redd det skulle bli FOR brunt, men dette var litt i minste laget? Det kan gjerne få litt mer farge.
Skrell eplene, så de er ferdige før du starter å bake. Vei opp alle ingrediensene og kle en form.
Etter at du har pisket eggedosis og helt i smøret, sikt inn det tørre. Rør sammen såvidt på laveste fart,.
Hell røra i en form eller i en liten langpanne.
Legg på epler.
Dryss over kanel og sukker etter ønske. Sett i ovnen, litt ned fra midten.
Min kake sto litt på over/undervarme og litt på varmluft. Rundt 175 grader i nesten 1 time. Bruk bakepinne for å sjekke når den er ferdig.