Din handlekurv er nå tom!
Grove Bakemjølk-rundstykker
Annonse. I samarbeid med Rørosmeieriet har jeg bakt noen svært saftige, grove rundstykker med den nye melka deres: Økologisk Bakemjølk.
Hva er Økologisk Bakemjølk?
Bakemjølk er syrnet melk laget med Rørosmeieriets unike tettekultur og kjernemelk fra produksjonen av Røros Smør. Bakemjølka gir ekstra saftig og luftig bakst. Bakemjølk er perfekt å bruke i vafler, lapper, sveler, gjærbakst og mye mer. De unike fett-komponentene i kjernemelk er fosfolipider (for eksempel lecitin) bidrar til å gi kjernemelk særskilte emulgerende egenskaper. Vaffelrøre vil for eksempel være mer stabil, det vil si at den ikke vil skille seg, med bruk av kjernemelk. Ekte kjernemelk, eller buttermilk, er en ettertraktet og mye brukt råvare over hele verden. Bakemjølk er et naturprodukt, og farge og smak varierer naturlig og er fin å bruke i stedet for buttermilk i utenlandske oppskrifter. Det er lurt å vende kartongen før du nyter innholdet. Den har lang holdbarhet og rester kan fryses.
Rundstykkene jeg har laget her lages vanligvis med vann, men den nye Bakemjølka er bedre egnet, ettersom den er spesielt laget for baking. Disse ble ekstra saftige, luftige og gode! Her har jeg brukt den største langpanna jeg har, den som fulgte med ovnen (min er 42 x 47 cm). Du kan bruke vanlige stekebrett også. (Bruker du varmluft kan du steke to brett samtidig).
Grove rundstykker i langpanne, bakt med Rørosmeieriets Bakemjølk (28 stk)
1 liter Økologisk Bakemjølk fra Rørosmeieriet
600 g fullkornsmel/ sammalt hvete fint
550 g hvetemel
30 g fersk gjær eller 7.2 g tørrgjær (3 ts)
18 g salt
4 ss olje
1. Elt sammen mel, Bakemjølk og gjær i en bakemaskin i ca. 10 minutter. Bruker du tørrgjær? Lun melken til den er fingervarm.
2. Tilsett salt og olje. Elt 5-7 minutter til. Sett opp farten slik at det blir ekstra kraftig elting de siste 3 minuttene.
3. Pakk bollen inn i plast/ træ en plasthette på og la hvile ca. en time på benken eller et par timer i kjøleskapet.
4. Ta litt olje på fingrene eller bruk litt mel og trill ca. 28 rundstykker (vekt 80 gram). Sett på en bakeplate med bakepapir, eller legg dem i en stor langpanne med bakepapir (40 cm x 45 cm)
4. Etterhev i ca. 30 -45 minutter. Sett ovnen på 280-300 grader.
6. Pensle/ spray rundstykkene med vann. Dryss på litt valmuefrø om du vil.
7. Plasser en langpanne i bunnen av ovnen (den må bli like varm som resten av ovnen). Sett rundstykkene på nest nederste rille i ovnen. Kast litt kokende vann i langpannen (ca. 1/2 dl) rett før du lukker ovnsdøra og skru ned til 240 grader.
9. Stek i ca. 15-20 minutter.
10. Avkjøl på rist. Pakk inn i plast etter avkjøling. Rundstykkene kan fryses.
Siri Rygh
Hva hvis ovnen bare går opp til 250 grader?
Elin Krem.no
Det går bra, bare sett de rett inn på 240 grader.
Carina Leganger-Krogstad
Hei! Kan disse heve på benken over natten, om man f.eks bare tar i 1/2 ts tørrgjær? 🙂
Elin Krem.no
Jeg vil ikke anbefale å heve noe over natt på benken. En halv teskje tørrgjær tilsvarer 10g fersk, så putt deigen i kjøleskapet.
Thomas Våge
Har lurt litt på bakemjølk. Merker man veldig forskjell når det kommer til gjærdeigsbakst?
Elin Krem.no
Jeg anbefaler deg å prøve selv. Jeg syntes det er forskjell.
Judy
Det sitter langt inn å skru opp ovnen så høyt for bakst.
Elin Krem.no
Hvorfor det? Det er sånn bakerne steker. Det er fordi varmen skal trekke raskt inn i det som stekes og lage god skorpe.
Heidi
Kan man bruke ren kjernemelk til denne oppskriften? 🙈
Elin Krem.no
Har aldri bakt med kjernemelk, men det kan du sikkert