Herregårdskake med kokosmarengs

Herregårdskake med kokosmarengs

I helgen fikk jeg et spørsmål om jeg hadde oppskrift på dansk Drømmekake. Nei, det har jeg ikke. Men den står på pakka til brunt farinsukker, og etter litt googling – så og si ALLE oppskriftene på drømmekake er like, så da gadd jeg ikke lage den (du får heller kjøpe ei pakke brunt sukker og prøve sjæl).

Men, det satte i gang litt tankevirksomhet, for da jeg jobbet på konditori i København for et halvt tusen år siden lagde vi noe lignende, kalt Herregårdskake. Vi lagde kakene i store panner. Den kaka hadde ikke sprøtt lokk sånn som denne, men litt sprø marengs på toppen av ei saftig kokoskake kan vel ikke skade?

Dette er ikke vanskelig. Kritiske punkter er når marengsen skal lages, og når den skal strykes på kaken. Marengsen skal være seig og bløt, og må ikke strykes på for tidlig. Jeg stekte selve formkaken rundt 20 minutter før marengsen kom på toppen og stekte 20 minutter til etterpå. Det var kanskje i minste laget, for min kake ble veeeldig bløt i midten. Noen liker den sånn, men hvis du vil kan du steke den enda lenger. Smaker sikkert veldig godt med litt pisket kremfløte til…

Vær forberedt på at marengsen klapper sammen etter steking, det er sånn den skal være. Ps. Husk romtempererte ingredienser.

Herregårdskake med kokosmarengs (22 cm form)
125 g smør/margarin
150 g sukker
150 g hvetemel
50 g kokos
2 eggeplommer
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1.5 dl melk

Kokosmarengs
2 eggehviter
125 g melis
65 g kokos

Slik gjør du:
1. Rør smør og sukker lyst og luftig. Skill eggene.
2. Tilsette eggeplommene en for en. Rør godt i mellom.
3. Ha i det tørre vekselsvis med melken. Ikke rør for mye.
4. Hell alt i en springform ca. 22 cm (klips på bakepapir i bunnen).
5. Sett kaken i ovnen på 200 grader, midt i ovnen (over/undervarme).
6. Mens kaken steker, lag marengsen.
7. Pisk opp eggehvite til mykt skum. Tilsett melis litt etter litt. Pisk til du har en blank, fast, seig masse.
8. Rør inn kokos med en slikkepott.
9. Etter ca. 20 minutter, ta ut kaken og stryk på marengsen.
10. Senk temperaturen til ca. 160 grader (varmluft) og stek videre i ca. 20 -30 minutter.
11. Avkjøl. Skjær løs kaken med en kniv og dra av bunnen under. La avkjøle på rist.

22 cm form, romtempererte ingredisener. Denne kaka trenger bare to egg.
Pisk smør og sukker lyst, så eggeplommer, en for en.
Til sett det tørre vekselsvis med melk. Ikke rør for mye.
Ha i formen og stek på ca. 200 grader i 20-25 minutter over/ undervarme.
Kokosmarengsen lages mens kaka står i ovnen. .
Skal ha en fast, men bløt konsistens.
Kakebunnen må være så fast at den tåler tyngden av marengsen. Min stekte i 20 min.
Marengsen vil poffe seg opp i ovnen. Trenger 20-30 minutter på 160 grader varmluft etter at marengsen er hatt på.
Kaka faller noe sammen etter steking, det er sånn det skal være..
Utrolig saftig og god kake. Min ble litt rå i midten, men liker du den litt sånn kladd-kake-aktig er det helt ok. Hvis ikke, stek den litt lenger. Denne kaka smaker best fersk og egner seg ikke så godt for frys.





Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Krumkaker

Egentlig skulle jeg lage disse som krumkaker, men...

Pepperkake-engler

Lyst på en litt utfordrende pepperkake-oppgave i førjulstiden?...

Wilfa-ambassadør!

Reklame. Hurra! Jeg er blitt Wilfa-ambassadør! Om jeg...

Runde delfiakaker me..

For noen dager siden fikk jeg en forespørsel...

Elins bordstabelbakk..

Bordstabelbakkels er en mørdeigskake med en sprø mandeltopping....