- Krem.no - https://krem.no -

Saftig rabarbrakake i langpanne

Syttende mai er såvidt over, jeg kjenner det på kroppen enda, for årets største høytid på bakebloggen krem.no er et maraton! Nok om det! Nå er det rabarbratid her på østlandet og jeg har vridd både nettet og hjernen i håp om å finne inspirasjon til å lage noe spennende og godt med de syrlige stilkene. Jeg har jo allerede en hel masse godt med rabarbra, som for eksempel pai med creme fraiche, saft og smuldrepai. Hvis du enda ikke har smakt granite av rabarbra, lag den!

Har du ikke rabarbra selv, stikk på slang. Alle har for mye rabarbra!

Tilbake til rabarbra-sirupen som hadde sauset inn hjernen min. I går kveld gikk jeg for å si god natt til datteren min Martha. Jeg fortalte at jeg ikke hadde peiling på hva jeg skulle lage i dag, men at det skulle være noe med rabarbra. Da var det datteren min sa: Mamma, jeg syntes du skal lage en gulrotkake og bytte ut gulrot med rabarbra. Oi, så spennende ide! tenkte jeg. Men, ville det ikke bli for surt? For bløtt?

Dette kunne ikke stå uprøvd så, jeg tok for meg min egne gulrotkake-oppskrift i langpanne og skrudde litt på den. Og jammen, det ble twelve points to Martha! Fantastisk god, ble den! Hvis det er en eneste ting jeg skal ha å utsette på kaken, så henger den ikke så veldig godt sammen når det kommer rett i fra ovnen, men hey, det er da bagateller.

Det er viktig at du hakker rabarbraen fint (se bilde lenger ned). Jeg var et øyeblikk redd for at bitene skulle synke til bunns, derfor vendte jeg inn 2 ss hvetemel. Tror ikke det var nødvendig, egentlig.

Saftig rabarbrakake i langpanne
350 g hvetemel
4 ts bakepulver
1 ts natron
350 g brunt sukker (eller ta det sukkeret du har)
ca. 3 ts kanel (liker du kanel tar du mer)
3 ts vaniljesukker
4 egg
2.5 dl nøytral olje (eks. soyaolje eller rapsolje)
350 g finhakket rabarbra

Slik gjør du:
1. Vei opp de tørre ingrediensene. Bruk en visp og rør slik at alt blir godt blandet. Bruk en sleiv eller en sterk håndvisp.
2. Tilsett eggene.
3. Spe vekselvis med olje og rabarbra til alt er blandet. Ikke rør for mye.
4. Kle en langpanne (ca. 30 x 40 cm) med bakepapir og fordel røren jevnt utover.
5. Stek på nest nederste rille på over/ undervarme 180 °C i 35-45 min (avhenger av størrelse på form). Du kan godt steke på varmluft, da går det litt raskere. Sjekk med en bakepinne om kaken er ferdig.
6. Avkjøl på rist før kremen smøres jevnt utover

Ostekrem med sitronsmak
200 g nøytral kremost (for eksempel Philadelphia)
100 g mykt smør
150 g melis
2-3 ss sitronsaft
Rør alle ingredienser sammen med miksmaster til kremen har en lys farge.

Pynt:
100 g sukker blandes med 1 dl vann. Kok opp. Legg tynne skiver av rabarbra i laken og la de trekke der frem til kaken skal pyntes (de kan ligge der natten over om det må. Dekorer med en skive rabarbra på hver bit av kaken.

Hent rabarbra i hagen, eller stikk på slang. Vask og vei, slik at du har 350 gram. Du trenger en stilk til pynt også.
Del stilkene i strimler. De vil krølle seg som ormer, men det går fint. Hakk fint.
Bland alt det tørre i en bolle. Rør godt slik at hevemiddelet blir jevnt fordelt. Mål opp olje og kakk egg i en beholder. Bland det tørre med det våte.
Rør alt sammen og hell i en langpanne, ca 30 x 40 cm. Stek på 180 grader i ca. 30 minutter.
Sjekk med en bakepinne om kaken er ferdig stekt.
Lag kremostglasur. Pisk sammen så du får en luftig krem med lys farge.
Hvem skulle tro at dette ble SÅ godt? Kaken kan fryses!