Rabarbrasaft

Rabarbrasaft

Det er tid for å bruke rabarbraen. Den blir fort stor! Har du ikke rabarbra selv – spør naboen om å få, eller gå på slang. Mange har nemlig mengder av rabarbra i hagen men rører den aldri. Da er det ingen skam å stjele.

Skal du lage rabarbrasaft ETTER St.Hans (midtsommer) er det viktig å kun velge de nye skuddene. Hvis ikke kan du risikere at all saften din blir ødelagt. Jo lenger utpå sommeren du kommer, jo mer oksalsyre samler seg i stengene. Det gir en besk smak og vil ødelegge all saften.

Rabarbrasaft har jeg aldri laget før. Du verden så lett det er! Brukte bare en stor kjele da jeg lagde dette i går, men saftkokeren min kunne også gjort jobben. Fikk mange tips underveis, noen tilsetter jordbær, andre ingefær eller kanel. Enkelte lurte på hvorfor jeg tilsetter sitron, om det ikke er syrlig nok? Sitronene er først og fremst en smaksforsterker. Den gir ikke mye smak, men løfter smaken av rabarbra til nye høyder.

Det samme gjelder faktisk sukker. Først hadde jeg ik 200 gram, men økte med 50 gram til fordi det rett og slett gir en bedre rabarbrasmak. Brukte et dørslag som jeg helte gjennom først, så silte jeg en alt en gang til gjennom en sikt.

Saften kan blandes i forholdet 1:1, oppbevares i kjøleskap i flere uker. Det går også an å putte plastflasker med saft i fryseren.

Rabarbrasaft (ca. 2.5 liter)
1.5 kg rabarbra
2 liter vann
250 g sukker
2 hele (økologiske) sitroner

Slik gjør du:
1. Rens og skyll rabarbra. Del sitroner og rabarbra i biter og legg i en stor kjele.
2. Hell på vann. Kok opp til alt er mørt (ca. 10 min).
3. Sil av. Hell saften tilbake i kjelen og tilsett sukker. Gi et oppkok.
4. Saften oppbevares på flasker i kjøleskap (holdbar i flere uker).

Vask rabarbra og kutt den i biter. Det samme gjør du med sitronene. Ha alt i en kjele sammen med vann. Kok opp.

Sil av saften, hell saften i kjelen igjen. Tilsett sukker og gi et oppkok. Hell saften over i flasker.

Smaken av sommer! Blandes ut 1:1. Bruk den som tørstedrikk med isbiter eller prøv å tilsett litt i et glass boblevann, med eller uten alkohol.

5 based on 1 reviews
18 Kommentarer
  • Skrevet på18:55, 4. juni 2019
  • Selma
    Svar
    Skrevet på09:11, 5. juni 2019

    Hvor mange flasker gir oppskriften ca?

  • Monica Ingerøyen
    Svar
    Skrevet på11:21, 21. juni 2019

    Laget rabarbrasaften i går. Den smakte nyyydelig. Og så den fantastiske fargen. Jeg kjøpte litt bobler med alkohol, så det skal bli spennende og smake det også😊😋.

  • Ngoc Nguyen
    Svar
    Skrevet på12:20, 27. mai 2020

    Lagde nettopp, beste rabarbra saften jeg har smakt 😁 Sitronen gjorde seg virkelig! Takk for oppskrift 😊

  • Siw ørke
    Svar
    Skrevet på12:41, 9. juli 2020

    Dette kaller vi suppe ikke saft

  • Frida
    Svar
    Skrevet på00:46, 29. mai 2021

    Hei!
    Safta mi fikk en beisk ettersmak som jeg mistenker er fra sitronskall… Ikke smakt sånn før, når jeg ikke har brukt sitron. Tror du det er skallet sin feil?

  • Fredrikke
    Svar
    Skrevet på22:56, 31. mai 2021

    Hei,
    Kommentaren din om at det er ingen skam å stjele? Du er ikke ønsket i min hage, her regnes du som en brunsnegle. Det er ikke greit å gå på slang i andre folks hager.

  • Maria Maudal
    Svar
    Skrevet på19:10, 26. juni 2021

    Fikk endelig rabarbra av noen, høstet idag 26.06.21. er det innfor mon tro?

  • Skrevet på14:09, 13. desember 2021
  • Skrevet på09:49, 9. juni 2022

    Hei har endel frosen rabarbra i fryseren og kan jeg bruk den til saftkoking?

  • May Linda
    Svar
    Skrevet på23:46, 14. mai 2023

    Kan ein lage i saftkokar, og korleis er framgangsmåten då?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...