Din handlekurv er tom.

Rabarbrasaft
Det er tid for å bruke rabarbraen. Den blir fort stor! Har du ikke rabarbra selv – spør naboen om å få, eller gå på slang. Mange har nemlig mengder av rabarbra i hagen men rører den aldri. Da er det ingen skam å stjele.
Skal du lage rabarbrasaft ETTER St.Hans (midtsommer) er det viktig å kun velge de nye skuddene. Hvis ikke kan du risikere at all saften din blir ødelagt. Jo lenger utpå sommeren du kommer, jo mer oksalsyre samler seg i stengene. Det gir en besk smak og vil ødelegge all saften.
Rabarbrasaft har jeg aldri laget før. Du verden så lett det er! Brukte bare en stor kjele da jeg lagde dette i går, men saftkokeren min kunne også gjort jobben. Fikk mange tips underveis, noen tilsetter jordbær, andre ingefær eller kanel. Enkelte lurte på hvorfor jeg tilsetter sitron, om det ikke er syrlig nok? Sitronene er først og fremst en smaksforsterker. Den gir ikke mye smak, men løfter smaken av rabarbra til nye høyder.
Det samme gjelder faktisk sukker. Først hadde jeg ik 200 gram, men økte med 50 gram til fordi det rett og slett gir en bedre rabarbrasmak. Brukte et dørslag som jeg helte gjennom først, så silte jeg en alt en gang til gjennom en sikt.
Saften kan blandes i forholdet 1:1, oppbevares i kjøleskap i flere uker. Det går også an å putte plastflasker med saft i fryseren.
Rabarbrasaft (ca. 2.5 liter)
1.5 kg rabarbra
2 liter vann
250 g sukker
2 hele (økologiske) sitroner
Slik gjør du:
1. Rens og skyll rabarbra. Del sitroner og rabarbra i biter og legg i en stor kjele.
2. Hell på vann. Kok opp til alt er mørt (ca. 10 min).
3. Sil av. Hell saften tilbake i kjelen og tilsett sukker. Gi et oppkok.
4. Saften oppbevares på flasker i kjøleskap (holdbar i flere uker).


Vask rabarbra og kutt den i biter. Det samme gjør du med sitronene. Ha alt i en kjele sammen med vann. Kok opp.


Sil av saften, hell saften i kjelen igjen. Tilsett sukker og gi et oppkok. Hell saften over i flasker.

Smaken av sommer! Blandes ut 1:1. Bruk den som tørstedrikk med isbiter eller prøv å tilsett litt i et glass boblevann, med eller uten alkohol.
Pingback: Det er tid for rabarbra! - GODT FOR MAGEN
Selma
Hvor mange flasker gir oppskriften ca?
Elin Krem.no
Hvor mye tar flaskene dine? Gir mellom 2.5-3 liter saft.
Monica Ingerøyen
Laget rabarbrasaften i går. Den smakte nyyydelig. Og så den fantastiske fargen. Jeg kjøpte litt bobler med alkohol, så det skal bli spennende og smake det også😊😋.
Ngoc Nguyen
Lagde nettopp, beste rabarbra saften jeg har smakt 😁 Sitronen gjorde seg virkelig! Takk for oppskrift 😊
Siw ørke
Dette kaller vi suppe ikke saft
Elin Krem.no
Neida, saft dette. Suppe er mer fyldig. Her siles rabarbraen i fra.
Frida
Hei!
Safta mi fikk en beisk ettersmak som jeg mistenker er fra sitronskall… Ikke smakt sånn før, når jeg ikke har brukt sitron. Tror du det er skallet sin feil?
Elin Krem.no
Nei, det tviler jeg sterkt på. Jeg har opplevd det samme, da var det rabarbraen som hadde blitt vond..sesongen er kort.
Fredrikke
Hei,
Kommentaren din om at det er ingen skam å stjele? Du er ikke ønsket i min hage, her regnes du som en brunsnegle. Det er ikke greit å gå på slang i andre folks hager.
Elin Krem.no
Ha litt humor, da!
Maria Maudal
Fikk endelig rabarbra av noen, høstet idag 26.06.21. er det innfor mon tro?
Elin Krem.no
Det smaker du fort.. Det gir en bitter, vond saft om den er tatt for sent.
Pingback: IBS og gravid – Hvordan har det vært? - Lyngstad Ernæring
Gro Johansen
Hei har endel frosen rabarbra i fryseren og kan jeg bruk den til saftkoking?
Elin Krem.no
Det kan du. Frossen rabarbra slipper mye væske, så legg den gjerne frossen i en saftkoker (hvis det er hva du bruker)
May Linda
Kan ein lage i saftkokar, og korleis er framgangsmåten då?
Elin Krem.no
I saftkoker blir nok saften noe mer konsentrert. Tapp saften over i en kjele og smak til med sukker før du heller på flasker.
Tone-Marie
Takk for inspirasjon! Nå ble det både saft og grøt her! 🙂 Spørsmål- kan jeg bruke «pulpen» som ble igjen fra safta til noe? 🙂
Elin Krem.no
Den tror jeg duger best til kompost. Helt tom for smak.