Slik lykkes du med vannbakkels
Grunnoppskrift vannbakkels
2,5 dl vann
125 g smør/margarin
125 g hvetemel
3-4 egg (medium størrelse)
Slik gjør du:
1. Kok opp vann og smør/ margarin.
2. Trekk kjelen litt til side og tilsett melet.
3. Sett kjelen tilbake på plata og rør kraftig under sterk varme. (Det skal ikke brenne seg)
4. Rør kraftig til massen «slipper» kjelekanten.
5. Avkjøl massen litt før eggene røres inn.
6. Eggene blandes inn ett for ett. Massen skal ikke være for flytende, se an hvor mange egg som trengs.
7. Sprøyt ut en kringleform på bakepapir, profitorolls eller eclairs. Dypp en finger i vann for å legge ned toppene som dannes når massen sprøytes ut.
Ovnstemperatur: 200 grader i ca. 30-45 minutter
Oppskriften kan benyttes til både søte og salte kremer. Variasjonsmulighetene er mange. Fyll waleskringla med for eksempel sviskesyltetøy ogvaniljekrem, små svaner med ostekrem eller profitorolls (små vannbakkelskuler) med sarah bernhardkrem.
Steketid: Avhenger av størrelsen på bakverket.
Vannbakkels og profiteroles: ca. 25-30 minutter
Waleskringle minimum 40 min.
Vannbakkels kan fryses – uten fyll vel og merke.
|
|
Profietroles trenger å steke 25-30 minutter for å holde fasongen.
|
Vannbakkelsen falt sammen og ble myk etter steking
Vannbakkelsen har Ikke stekt lenge nok. Fremfor å se på fargen på bakverket, sjekk om all fuktighet er gått ut av det. Det kan du gjøre ved å ta ut en vannbakkels av ovnen og banke på den. Den skal ha en hul lyd. Ikke åpne ovnsdøren de første 15-20 minuttene. Da kan den falle sammen.
De ble tørre og harde
Vannbakkelsen har stekt for lenge. Skal vannbakkelsene fylles med krem går det helt fint. Da blir den bløtt opp av fuktigheten fra kremen.
Vannbakkelsene ble flate og rare. Bruker bare denne oppskriften, baker ofte og får alltid vellykket resultat. Skjønner det ikke?
Det henger trolig sammen med størrelsen på eggene. Et egg veier fra 40 – 70 gram og hvilken type egg du velger gir store utslag på vannbakkelsdeigen. I grunnoppskriften står det 3-4 egg. Bruk egg størrelse M (medium – veier ca. 50 gram). Er eggene litt større enn vanlig blir deigen fort for rennende. Det er trolig hva som har skjedd her. Er eggene mindre enn vanlig vil deigen bli for fast. Bruk øynene og lær deg til å se når deigen har passe konsistens (den skal være blank og danne en spiss når den renner av slikkepotten).
Spørsmål og svar:
Kan jeg bruke melk istedenfor vann?
Ja, det går fint. Melk vil gi vannbakkelsen litt ekstra farge når den steker.
Hvorfor må vann og smør koke opp før man har i melet?
Tilsetter man mel før vannet koker, starter forklistringen så snart vannet begynner å bli varmt. Da vil melet forklistre over lang tid og gjøre vannbakkelsen flat når den kommer i ovnen. Tilsettes melet etter at vannet har kokt starter forklistringen med et «pang» – og gir fine hulrom ved steking.
Kan vannbakkels fyses?
Både deigemner og ferdigstekt vannbakkels kan fryses. Ferdigstekt vannbakkels (både fylte og ufylte) kan legges i en lufttett beholder i fryseren, men mister noe av sprøheten ved tining. Vannbakkelskringle med melisglasur på toppen smaker best samme dag den er laget. Den er lite egnet for frysing.
Hva kan man lage av vannbakkelsmasse?
Du kan lage vannbakkels i forskjellige former og størrelser og fylle med enten salte eller søte kremer. Her kommer noen forslag: Waleskringle, avlange eclairs og profiteroles (små kuler fylt med krem). Churros, spritzkuchen (begge frityrstekt), croquembouche (tårn av profiteroles) eller St. Honorè (kake med butterdeig, vannbakkels og vaniljekrem).
Lyst til å lagevannbakkelskringle?
Nydelige eclair med jordbær og vaniljekrem
|
Her finner du oppskrift på vannbakkels med krønsj
|
|
|