Amaretti cookies

Amaretti cookies

For mange, mange år siden jobbet jeg på et hotell i London. Der brukte vi noen italienske småkjeks til å lage engelskmennenes yndlings-dessert (trifle). Vi kjøpte disse små, sprø kakene i bokser fra Italia, og en av disse flotte, røde boksene står nå på kjøkkenet mitt. Dermed blir jeg ofte minnet på at jeg jo aldri forsøkt å lage disse småkjeksene selv. I dag måtte jeg prøve.

Jeg skal skynde meg å si at det jeg lagde i dag trolig ikke godkjennes av den italienske kvalitetskontrollen, for noe vesentlig mangler: bitre mandler. Amaro betyr bitter på italiensk. De originale mandelkakene har med andre ord litt annerledes mandelsmak fordi de inneholder litt bitre mandler. (Er du i nærheten av en svensk dagligvare får du kjøpt bitre mandler der).

Småkakene er glutenfrie og lages av mandelmel, eggehvite og sukker. Du kan godt lage det selv ved å kjøre mandler i en foodprocessor. Fant noe mandelessens innerst i skapet som jeg hadde i 3 dråper av, men for å være ærlig tror jeg du kan droppe det. Dette smaker veldig godt uten essens (men har du litt amaretto-likør, bruk det!) Blir massen din for bløt, husk at du bare kan justere konsistensen ved å tilsette litt mer malte mandler.

Jeg lagde to varianter. Den ene er sprø og likner på de du får kjøpt på boks eller i pose, de andre er typiske «hjemmelagde», harde utenpå og myke inni. I praksis er det samme oppskrift, man tilsetter bare mer eggehvite for å få en bløtere masse for å lage de små, sprø. Steketemperatur og tid er veldig forskjellig på disse to variantene, og er grunnen til at de blir såpass forskjellige i konsistens etter steking.

Amaretti cookies (myke inni, harde utenpå) ca. 20 stk
100 g mandlemel
32 g (ca. 1) eggehvite
75 g sukker
3 dråper mandelessens (kan sløyfes)
1 ss amaretto mandellikør (kan sløyfes)

Slik gjør du:
1. Bland mandelmel og sukker.
2. Pisk eggehviten så den får myke topper (ikke overpisk!) – tilsett evt smak.
3. Bland sammen eggehvite og mandelmel/sukker.
4. Sett kjølig i 30 min i kjøleskap.
5. Del i ca. 20 biter (ca. 8-10 gram), rull til kuler og rull deretter i melis.
6. Sett på plate og stek midt i ovnen på 200 grader over/ undervarme i ca. 10-15 minutter.

Trill kuler av massen, rull i melis.
Sett på plate og stek på 200 grader til de er gylne.

Amaretti cookies (sprø)
135 g mandlemel
50 g eggehvite
75 g sukker
3 dråper mandelessens (kan sløyfes)
1 ss amaretto mandellikør (kan sløyfes)

Slik gjør du:
1. Bland eggehvite og sukker.
2. Pisk opp så du få ren myk marengs, tilsett evt smak.
3. Bland sammen marengs og mandelmel.
4. Ha i sprøytepose og sprøyt ut små topper en bakeplate med bakepapir.
5. Stek på 150 grader over/ undervarme i ca. 25-30 minutter.

Sprøyt ut massen på et brett. Dryss gjerne litt perlesukker på noen. Ta litt vann på fingeren og dytt «toppene» på kakene ned.
Stek på 150 grader i ca. en halv time.
To varianter av samme kake.
Nydelige små (glutenfrie) biter av mandelkake som du kan dyppe i en kopp med te eller kaffe…



2 Kommentarer
  • Andrine
    Svar
    Skrevet på07:05, 11. oktober 2019

    Jeg liker veldig godt sånne kjeks,, særlig med sitronsmak. Hvor mye sitronsaft (og litt revet skall) burde jeg prøve med for å få noe smak o den første oppskriften? Og når du sier man kan kjøpe bitter mandel i Sverige, er det en annen type mandel, eller er det essens?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits