Amaretti cookies

Amaretti cookies

For mange, mange år siden jobbet jeg på et hotell i London. Der brukte vi noen italienske småkjeks til å lage engelskmennenes yndlings-dessert (trifle). Vi kjøpte disse små, sprø kakene i bokser fra Italia, og en av disse flotte, røde boksene står nå på kjøkkenet mitt. Dermed blir jeg ofte minnet på at jeg jo aldri forsøkt å lage disse småkjeksene selv. I dag måtte jeg prøve.

Jeg skal skynde meg å si at det jeg lagde i dag trolig ikke godkjennes av den italienske kvalitetskontrollen, for noe vesentlig mangler: bitre mandler. Amaro betyr bitter på italiensk. De originale mandelkakene har med andre ord litt annerledes mandelsmak fordi de inneholder litt bitre mandler. (Er du i nærheten av en svensk dagligvare får du kjøpt bitre mandler der).

Småkakene er glutenfrie og lages av mandelmel, eggehvite og sukker. Du kan godt lage det selv ved å kjøre mandler i en foodprocessor. Fant noe mandelessens innerst i skapet som jeg hadde i 3 dråper av, men for å være ærlig tror jeg du kan droppe det. Dette smaker veldig godt uten essens (men har du litt amaretto-likør, bruk det!) Blir massen din for bløt, husk at du bare kan justere konsistensen ved å tilsette litt mer malte mandler.

Jeg lagde to varianter. Den ene er sprø og likner på de du får kjøpt på boks eller i pose, de andre er typiske «hjemmelagde», harde utenpå og myke inni. I praksis er det samme oppskrift, man tilsetter bare mer eggehvite for å få en bløtere masse for å lage de små, sprø. Steketemperatur og tid er veldig forskjellig på disse to variantene, og er grunnen til at de blir såpass forskjellige i konsistens etter steking.

Amaretti cookies (myke inni, harde utenpå) ca. 20 stk
100 g mandlemel
32 g (ca. 1) eggehvite
75 g sukker
3 dråper mandelessens (kan sløyfes)
1 ss amaretto mandellikør (kan sløyfes)

Slik gjør du:
1. Bland mandelmel og sukker.
2. Pisk eggehviten så den får myke topper (ikke overpisk!) – tilsett evt smak.
3. Bland sammen eggehvite og mandelmel/sukker.
4. Sett kjølig i 30 min i kjøleskap.
5. Del i ca. 20 biter (ca. 8-10 gram), rull til kuler og rull deretter i melis.
6. Sett på plate og stek midt i ovnen på 200 grader over/ undervarme i ca. 10-15 minutter.

Trill kuler av massen, rull i melis.
Sett på plate og stek på 200 grader til de er gylne.

Amaretti cookies (sprø)
135 g mandlemel
50 g eggehvite
75 g sukker
3 dråper mandelessens (kan sløyfes)
1 ss amaretto mandellikør (kan sløyfes)

Slik gjør du:
1. Bland eggehvite og sukker.
2. Pisk opp så du få ren myk marengs, tilsett evt smak.
3. Bland sammen marengs og mandelmel.
4. Ha i sprøytepose og sprøyt ut små topper en bakeplate med bakepapir.
5. Stek på 150 grader over/ undervarme i ca. 25-30 minutter.

Sprøyt ut massen på et brett. Dryss gjerne litt perlesukker på noen. Ta litt vann på fingeren og dytt «toppene» på kakene ned.
Stek på 150 grader i ca. en halv time.
To varianter av samme kake.
Nydelige små (glutenfrie) biter av mandelkake som du kan dyppe i en kopp med te eller kaffe…



5 based on 2 reviews
21 Kommentarer
  • Andrine
    Svar
    Skrevet på07:05, 11. oktober 2019

    Jeg liker veldig godt sånne kjeks,, særlig med sitronsmak. Hvor mye sitronsaft (og litt revet skall) burde jeg prøve med for å få noe smak o den første oppskriften? Og når du sier man kan kjøpe bitter mandel i Sverige, er det en annen type mandel, eller er det essens?

  • Liv
    Svar
    Skrevet på19:12, 19. november 2019

    Du nevner at massen kan bli for bløt, men jeg opplevde det motsatte. Den jeg skulle ha i pose og sprute ut måtte jeg grave ut😅 Undres på hva jeg gjorde feil….? Skal jo ikke gå å gjøre feil på en så enkel oppskrift.
    De står i ovnen nå, håper de smaker bra til slutt 😋

  • Mette Syversen Lunder
    Svar
    Skrevet på15:17, 30. august 2020

    Så flott med oppskrift på disse! Elsker Amaretti biscuits og har også kjøpt røde bokser i London. Jeg bruker dem som ingrediens i verdens beste sjokoladekake 😊

  • Benthe Bognar
    Svar
    Skrevet på13:32, 19. november 2020

    Kan disse fryses ?

    • Hildegunn
      Svar
      Skrevet på10:07, 20. desember 2020

      Elsker Elsker Elsker når du skriver hvor mye hver kule ca skal veie!!! 🤩

  • Skrevet på17:33, 15. desember 2020

    Hei!
    Om jeg skal lage mandelmelet selv, skoldes da mandlene eller er det med skall? Det påvirker jo selvsagt fargen på kakene, men kanskje også smaken?

  • Marie Holden Ødegård
    Svar
    Skrevet på14:55, 18. desember 2020

    Når det står mandelmel, betyr det malte mandler? Eller må det kjøpes i butikken?

  • Elisabeth Windvik
    Svar
    Skrevet på22:35, 18. desember 2020

    Går det ann å bytte ut egg med noe?

  • Marthe Thomassen
    Svar
    Skrevet på10:25, 8. september 2022

    Hei! Hva vil «myk marengs» si? Hilsen marengsamatør 🙂

  • Harriet Romsø Karlsen
    Svar
    Skrevet på06:32, 17. november 2022

    Hei! Jeg Har faktisk bitre mandler. Hvor skal de puttes inn? Skal alt mandelmel være av bitre mandler, eller skal bare litt tilsettes?

  • Liv Gangstad
    Svar
    Skrevet på22:05, 2. juli 2023

    Hei😊
    Prøvde meg på typen som er hard utenpå, men myk inni (med mandelmel). Stekte på 200 g. i 13.5 min. midt i ovnen. De ble gode, men noe mørk på undersiden, (litt brentsmak). Bør jeg steke høyere i ovnen, ev. også på litt lavere temperatur?

  • Liv Gangstad
    Svar
    Skrevet på18:45, 3. juli 2023

    Takk for tipset🤗

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...