Appelsinris

Appelsinris

Picture

Appelsinris er den sommerfriske kusina til den mer julete riskremen. Desserten lærte jeg å lage på heimkunnskapen i sjette klasse.
Picture

Pisk slapp krem. Ha i grøten og pisk litt videre, til grøten er jevnt fordelt. Settes kjølig mens du skjærer ut appelsinfileter.
Picture

Skjær av topp og bunn på appelsinen. La kniven følge buen på appelsinkanten.
Picture

Prøv å få bort alt det hvite av skallet.
Picture

Skjær ut filetene med en skarp kniv.
Picture

Legg filetene til å renne av på et kjøkkenpapir.
Picture

Del i passe store biter og bland inn i riskremen.
Appelsinris

3 dl kremfløte
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
ca. 250 g ferdigkokt risgrøt (eller vanlig kokt ris)
2-3 appelsiner

Kok grøt og avkjøl så den er helt gjennomkald. Kok gjerne en halv vaniljestang med i grøten. (Bruk gjerne gårsdagens rester om du har). Pisk slapp krem og tilsett grøten. Visp videre til grøten er godt bladet inn i kremen, uten klumper.

Bruk en skarp kniv og skjærskallet av appelsinene. Skjær ut appelsinfileter. La de renne av seg på et kjøkkenpapir før du deler de opp i passe store biter og blander inn i kremen med en slikkepott.Settes kjølig frem til servering.

Picture

Kan også serveres porsjonsvis i glass. Mektig, friskt og godt!

Heimkunnskapslære

Appelsiner er så godt, og i dag satt jeg med et lite overskuddslager. Fikk så lyst til å lage noe godt av dem, men hva? Så kom jeg på en dessert jeg lagde på heimkunnskapen da jeg gikk på barneskolen. Appelsinris!

Desserten sitter så godt i minnet at jeg bare måtte forsøke å lage den på nytt. Appelsinris er den sommerfriske kusina til juledesserten, riskrem.  Desserten er mektig, og porsjonen holder til 4-6 personer. Jeg husker vi skrelte appelsinene på vanlig måte og klipte opp appelsinbåtene med saks. I dag valgte jeg å lage lekre appelsinfileter som jeg skar opp i passe store biter. Ettersom det blir en del saft fra appelsinene lønner det seg å la de renne av på et papir før de blandes inn i kremen.

Så var det tid for å smake. Smakte det det samme som for 25 år siden? Jeg tok en stor skje for å smake, og plutselig satt jeg på skolekjøkkenet i kjeller’n på Hovin. Tankene vandret. Jeg tenkte på forklene vi hadde på oss, på skautene (haha). Tenkte på gjengen av klassekamerater (ramp?).
På lærer’n (stakkar!). En skje til. Det er fint å sitte litt sånn og mimre. Enda en stor skje. Joda, den duger. Den duger fortsatt i massevis <3.

Be the first to write a review
7 Kommentarer
 • annehilde
  Svar
  Skrevet på09:30, 24. april 2013

  Kjempegodt!! Husker også dette fra barndommen, men vi brukte vanlig ris vi, veldig godt!! For har du prøvd å koke vanlig risgrøt på Jasminris? Det er nydelig!!! annehilde

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på09:36, 24. april 2013

   Vet du hva, Anne Hilde, når jeg tenker etter så tror jeg faktisk vi også lagde denne desserten med vanlig kokt ris. Enda et påskudd til å lage denne desserten enda en gang til 🙂 Har aldri forsøkt å koke risgrøt på vanlig jasminris – det må prøves. Takk for tips!

   • annehilde
    Svar
    Skrevet på08:29, 25. april 2013

    Ja for du får mer ‘markerte’ riskorn når du lager med vanlig ris:) Ellers vil jeg takke deg for en superflott inspirerende blogg:)

 • Konditor-Elin
  Svar
  Skrevet på08:39, 25. april 2013

  Jeg har nå lagt inn i oppskriften at du kan bruke vanlig kokt ris i om du vil (eller grøtris). Takk for at du minte meg på det! Og takk for ros, det er alltid stas å få 🙂

 • Trine
  Svar
  Skrevet på11:43, 26. januar 2014

  Så artig at du la ut oppskriften på denne. Jeg har mimret om denne flere ganger, men kunne ikke huske at vi kokte grøt før vi lagde den. Fikk jammen lyst til å lage denne igjen en dag. Mange fine minner fra heimkunnskapen både på Hovin og Nordby. Husker godt at vi lærte viktigheten av god hygiene, og at vi bl.a. måtte koke bestikket på ovnen. Fin lærdom å ha med seg (ikke at jeg koker bestikket i dag, for der kommer vel oppvaskmaskinen inn), men hygiene på kjøkkenet generelt er viktig.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på14:41, 26. januar 2014

   Ja, dette er en skikkelig mimre-dessert. Men jeg likte den såå godt, den har virkelig festet seg 🙂 Jeg husker også vi lage masse mat på Nordby. Jeg hadde til og med heimkunnskap som valgfag!

 • Raymond Andersen
  Svar
  Skrevet på08:02, 5. april 2018

  Husker vi lagde appelsinris på skolekjøkkenet begynnelsen av 70 tallet.
  Det var noe av det beste jeg hadde smakt.
  Men vi brukte litt overkokt middagsris, skjønt det var ikke så mye å velge mellom på den tiden, men resultatet var himmelsk.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...