Din handlekurv er nå tom!
Bolleskåler med krem
Det drar seg mot fastelavn og i år har jeg løst et stort krembolle-problem for deg!
Jeg syntes nemlig det kan være litt vanskelig å spise kremboller. Det er umulig å bite over, og drar du den ene delen av, så få den jo bare krem og ikke syltetøy.
SÅ! I år har jeg laget bolleskåler. Med myyyye krem. Det måtte litt eksperimentering til, for jeg visste ikke helt hva jeg skulle bruke av remedier for å få det til. Til slutt endte jeg på sandkakeformer og/ eller bunnen på en sånn muffinsform i metall. Begge deler funket bra. Det gjorde ikke papir-muffinsform. Den seg sammen.
For å forhindre at deigen ikke fester seg helt fast kan det være lurt å smøre deigen med et strøk smør.
Vil du lage tradisjonelle kremboller, vanlige eller tanzhong-style? Trykk her
Grunnoppskrift, søt gjærdeig (jeg lagde ikke skåler av hele deigen, men tipper det blir ca. 20 stk)
500 g hvetemel
3 dl væske (melk eller vann)
75 g smør
90 g sukker
1-2 ts malt kardemomme
20 g gjær fersk, blå
1 egg eller 60 ml væske
Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett kald melk eller væske og deretter egg. Smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen til heving på benken. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. Jeg satte min i kjøleskapet noen timer (reduserte gjærmengden noe). Kald deig er lettere å jobbe med enn varm.
7. Når deigen har hvilt minimum en time, kjevle deigen ut ca. 1/2 – 1 cm tykk. Stikk ut ringer på 9 cm.
8. Smør på et tynt lag med smør på hver runding før du legger den over en sandkakeform eller en metall muffinsform.
9. Etterhev i ca. 30-45 minutter.
Stekes ett hakk ned fra midten på 220 grader over/undervarme eller 210 grader varmluft i 8-10 min.
Fyll til 6 bolleskåler:
Bringebærsyltetøy eller et annet syltetøy du liker
3 dl kremfløte tilsatt 2 ss sukker
Evt. litt melis
En halv porsjon vaniljekrem (jeg brukte ikke alt)
1. 25 dl helmelk
1.25 dl kremfløte
50 g sukker
15 g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer
Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.
Se bilder under for montering!
Ivar Bakke
Det der var jo helt genialt! 😅👌
Berit Lie
Du asså 🥰 Dette var både genialt og lekkert 👍
Jorunn
Endelig!! Takk Elin🤩🤩👌🏻
Mette søderlund
Fantastisk lurt, skal prøves 😊
Elin Berne
WOW endelig en god løsning 👏😍
Berit Foss-Lunde
Takk for super idé 👏🏻
Det skal testes ut
Synniva Rye Bruland
Kan man bruke silikon muffinsform? Eller er den for myk?
Elin Krem.no
for mykt, vil jeg tro.
Ragnhild Myklebust
Så lurt! Alltid noe å lære fra deg. Takk takk❣️🫶
Aina Bu Nesvåg
Nå står deigen til heving.
Må prøve dette i dag!
Takk for en aldeles glimrende ide👏
Trine Saga
Dette var en kjempesuksess☺️☺️ Tusen takk for tips🌸