Din handlekurv er nå tom!
Bolletroll
Kongelig spøk ble til gjærbakst med morsom vri
I år hadde jeg planer om å lage en klovn i gjærdeig. Da den kom ut av ovnen så jeg at det ikke var en klovn jeg hadde laget, men et troll. Og sånne forvandlinger kan jo skje fortere enn man aner. Det var sikker flere enn meg som fikk med seg kong Haralds spøk til dronning Sonja i julen. Der han ertet henne og sa at den norske stasjonen «Troll» i Antarktis er oppkalt etter henne.
Så, kjære Ingrid Alexandra. Til bursdagen din i år har jeg laget bestemora di (no offense). Hun ser ut som et skikkelig lykketroll spør du meg.
Jeg hadde det litt for travelt da jeg lagde denne, for opprinnelig hadde jeg lyst til å pensle med litt smør og strø kanel og sukker og brette deigen dobbelt før jeg begynte kjevlingen.. Da ville hår-snurrene blitt enda finere. Gjør det gjerne du!
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
1 ts kardemomme
1 egg
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm melken til fingervarm og hell i.
2. Tilsett gjær, smør og egg. Gjæren smuldres i, smøret kan gjerne være i terninger – eller smeltes.
3. Deigen eltes godt til den er smidig. (12 tips for å lykkes med gjærdeig)
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den godt sammen. Lag noen store boller som du kjevler tynne – tynnere enn du tror, (se bilde) rett på bakepapiret.
6. Bruk en trinse (eller pizzahjul) og skjær strimler i deigen, tvinn dem rundt og legg litt hulter-til-bulter.
7. Fukt deigen med vann og klem godt fast nese og munn. Klem inn rosiner til øyne.
8. La heve i ca. 45 minutter før du pensler med egg og steker av på ca. 220 grader i 5-7 minutter. (Klem rosinene godt ned i deigen før du putter i ovnen, hvis ikke faller de ut)
|
|
Maja
Fint bolletroll – nå blir det skitur her men jeg laget helt vanlige runde boller som vi har med i sekken. Troll får det bli en annen gang.
Troll-Elin
Ferdig med skitur jeg Maja 🙂 Bare å bake troll en annen dag, kanskje når man føler seg litt skikkelig «trollat». Haha.
Maja
Jeg viste min 6 åring dine trollboller. Så neste gang blir det slike, noe annet var ikke aktuelt. Gøy med gjærbakst – mange muligheter!
Deilig med skitur, lykke!