Brioche-boller tangzhong

Brioche-boller tangzhong

Brioche er en deig med ekstra mye egg og smør. Til disse bollene har jeg tatt utgangspunkt i oppskriften jeg brukte til å lage Brioche hamburgerbrød. Har kuttet ut saltet, tilsatt kardemomme og mer sukker, ellers er den lik.

Denne deigen er en drøm! Så mjuk, så blank og god å jobbe med. Selv om det er en bløt tangzhong-deig hadde jeg ingen problemer med å bake den ut. Som dere veit er jeg tilhenger av å oppbevare bløte deiger (særlig de som er laget med tangzhong) i kjøleskapet. Det behøvde jeg ikke i dag. (Å oppbevare deigen i kjøleskapet den første hvilen hjelper deg å bake ut deigen om den skulle bli for bløt. Hevetiden vil ikke bli lenger. Så snart du starter å jobbe med deigen vil den bli temperert raskt).

Svenskene kaller disse bollene for solboller, og det kunne jo ikke passet bedre for utenfor hos meg er det verdens fineste sommerdag.

Brioche-boller tangzhong med vaniljekrem

Jevning:
50 g hvetemel
250 g melk eller vann (2.5 dl)
————————–
650 g hvetemel
120 g sukker
35 g gjær (eller 8.4 gram tørrgjær eller 3.5 ts)
2 ts kardemomme
200 g kaldt smør i terninger
0.75 dl melk eller vann (75 gram)
200 g egg (ja, du skal veie) eller mål opp ca. 2 dl

En halv porsjon vaniljekrem
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker/vaniljepasta)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.

Smør og sukker

Slik gjør du:
1. Lag jevning av melk/ vann og hvetemel. Varm til det tykner. Avkjøl. Bland jevning med resten av ingrediensene i en bakemaskin ( vent med smøret), tilsett kald væske.
2. Elt på middels fart i 10-15 minutter. Tilsett smør. Elt videre noen minutter, til du kan ta glutentesten. Kjør gjerne opp farten på maskinen de siste fem minuttene.
3. Deigen settes på benken til den hevet til ca. dobbel størrelse. Sett den gjerne i kjøleskapet en time eller to. (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hvilt en times tid, del opp i 22 emner på ca. 70 gram.
5. Trill til boller, sett på bakeplate med bakepapir og klem paddeflate.
6. La heve i ca. 30-45 min (med tørrgjær kan det gå lenger tid). Spray eller pensle med vann under heving så de ikke tørker ut.
7. Ha vaniljekremen i en sprøytepose. Lag kratere i midten av bollen og sprøyt i vaniljekrem.
8. Stekes litt ned i ovnen på 225 grader i ca. 8-12 minutter.
9. Pensle bollene med smør og dypp i (fint) sukker.

Avkjøl tangzhongjevningen før du starter bakingen.
Glutentesten: Skru opp tempoet på slutten og dra i deigen. Kan du dra ute en tynn hinne uten at den ryker er deigen ferdig eltet.
22 biter av 70 gram
trill boller og klapp dem flate

Etter at bollene har hevet i 30-45 min, lag groper i bollene
rør opp vaniljekremen og ha den i en sprøytepose. Klem i krem i hver bolle
etter steking, ha på et tynt lag med smør mens bollene enda er varme. Legg opp ned i sukker
Mjukere boller skal du lete lenge etter. Dette er himmelsk godt!
Be the first to write a review
13 Kommentarer
  • Petya Martinova
    Svar
    Skrevet på14:00, 16. august 2020

    Buenos días desde España, soy vuestra seguidora en Instagram. Esta receta me llamo a la atención, pero no entiendo porque antes de amasar la masa hay que espesar la harina y el agua. Estaré muy satisfecha si me lo aclaren. Uso traductor Pons, es mejor que Google Gracias y buen día!
    Saludos Petya!

  • Petya Martinova
    Svar
    Skrevet på16:26, 17. august 2020

    Muchísimas gracias! Los he hecho y han salido riquísimos.

  • liv Jorunn Jacobsen
    Svar
    Skrevet på12:18, 15. september 2020

    Vil gjerne ha oppskrift å prøve!

  • Kristin
    Svar
    Skrevet på08:48, 31. juli 2021

    Disse er knallgode! Men kan jeg sette deigen i kveld og la den stå i kjøleskapet over natta? Skal ha de med i en bursdag i morra. Takk for alle gode oppskrifter!

      • Kristin
        Svar
        Skrevet på10:14, 31. juli 2021

        Takk for raskt svar! 🙂

  • Viktoria Stridh
    Svar
    Skrevet på16:51, 6. september 2021

    Dersom man skal fryse de, skal man da ha på smør og sukker?

  • Tonje Mathiesen
    Svar
    Skrevet på19:42, 4. januar 2022

    Skal man eie eggene med eller uten skall? 😇

  • Therese Madsen
    Svar
    Skrevet på16:26, 7. januar 2022

    Helt nydelige😍 luftige og myke. Enkle og lage også 😍🥰

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...