Din handlekurv er nå tom!
Cookies med tørkede tranebær
Chewy eller knasende sprø? Ja takk, begge deler!
Men hvordan skulle de være? Seige eller sprø? Jeg rota i en haug med cookies-oppskrifter og lagde først en variant. Den ble stekt på høy varme og fløt utover i ovnen. De ble kanskje ikke seige, men heller ikke skikkelig sprø. Mer sånn chewy. Er det best, da? Jeg bestemte meg for å lage noen sprø også. Og det er her jeg begynte å bølle med oppskrifta. Skal du bølle med oppskrifter må du vite litt hva du driver med. Med det mener jeg å si, at det alltid er et forhold mellom fett, fuktighet og melmengde i en kakeoppskrift. De står ofte i forhold til hverandre og er avgjørende for et vellykket bakverk. Men bøll i vei! Det er sånt man lærer av. Og det er bare sånn nye favoritter oppstår.
Ettersom jeg bruker søte tranebær reduserte jeg først sukkermengden. Det gjør jeg i nesten 9 av 10 tilfeller med amerikanske oppskrifter. De dynger på med sukker, noe som ofte ødelegger hele smaksopplevelsen. Og er du først i gang med å bølle, så bytt gjerne ut hvitt sukker med brunt. Brunt sukker passer særlig i seige sjokoladecookies. Der bruker jeg enten demerara eller muscovadosukker. Så, for å få en fastere og sprø konsistens tilsatte jeg mer mel i oppskriften. Mye mer. Her brukte jeg øyne og fingre og følte meg frem til når det var nok. Deigkonsistensen skal være fast, men ikke hard. Husk at det beste melet å bruke når du baker kjeks eller cookies er finbakst-mel. Andre ting du kan bølle med er krydder. Det er fritt frem å tilsette det du liker! Litt kanel, eller kanskje ingefær hadde passet fint i denne oppskriften. (Jeg har brukt ekte vaniljesukker). Andre omgang med cranberry cookies ble veldig god, den også. Sprøtt og godt.
Så hvilken ble best? Jeg klarte ikke å bestemme meg, og smakspanelet ble heller ikke enige med seg selv, derfor får du begge oppskriftene!
|
|
Seige tranebærcookies
175 g smør 100 g melis 2 ts vaniljesukker 175 g finbakstmel 1 egg 100 g grovhakkede tranebær Steketemperatur: 200 g 5-10 minutter Sprø tranebærcookies Slik gjør du: |
Cecilie Meltvedt
Er det ikke noe bakepulver i kjeksoppskriftene?
Konditor-Elin
Jo, det hender. Men det behøves ikke, så lenge de er tynne og flate. Bakepulver eller natron hever kakene, og for kjeks er det ikke alltid nødvendig.