Din handlekurv er nå tom!
Créme brûlée med pasjonsfrukt
Årets siste blogginnlegg er tradisjonen tro en dessert. I dag har jeg laget créme brûlée med pasjonsfrukt -en dessert jeg lagde sist for 28 år siden, da jeg jobbet på luksushotell i London. Den smaker først og fremst créme brûlée, men har et hint av den tropiske pasjonsfrukten. Jeg håper du liker det!
Dere som har fulgt meg en stund har sikkert sett at jeg har laget créme brûlée før – og denne er omtrent lik, bare tilsatt smaken av pasjonsfrukt. Vanligvis bruker man en pasjonsfruktprurè i denne desserten (har mer smak), men det er ikke å få kjøpt for «vanlige folk», derfor måtte jeg bruke vanlig pasjonsfrukt.
Jeg hadde en pose liggende i fryseren – for i august kjøpte jeg 6 stk pasjonsfrukt som var nedpriset. Det er de skrukkete pasjonsfruktene som har best smak, så ta de ALLTID med deg. Skrap ut innholdet i en pose og frys. (Bor du ved svenskegrensa kan du kjøpe frossen pasjonsfrukt i terninger).
Det blir ikke en overveldende pasjonsfruktsmak, heller et hint av den.
Kristisk punkt? Å la stå akkurat passe tid i ovnen, eller for å si det på en annen måte: ikke lage suppe, ei heller eggerøre. Det skal være litt skjelv i den når den er ferdig, og i dag traff jeg temmelig bra. Litt bløt, men jeg skylder på at den bare fikk et par timer i kjøleskapet. Créme brûlée er en dessert som godt kan stå et døgn eller to i kjøleskapet før den blir servert, noe som vil gjøre den litt fastere i fisken.
Jeg har en brenner, men har du ikke det kan du legge sukker på alle og sette de inn i ovnen med grillelementet på. Pass ekstra nøye med, det går fort og kan ta fyr.
Hvis du lurer på hva du skal bruke opp eggehvitene til, her er et tips
Vil du lage créme brûlée uten pasjonsfrukt?
7 eggeplommer
115 g sukker
6 pasjonsfrukt
4 dl kremfløte
1/2 dl melk
1/2 vaniljestang eller 2-3 ts vaniljepasta
Slik gjør du:
1. Pisk sammen innholdet av 6 pasjonsfrukt, egg og sukker med en visp.
2. Varm fløte og melk til kokepunktet (med vaniljestangen + vaniljefrø/vaniljepasta).
3. Hell den varme melken i bollen med egg og sukker/ pasjonsfrukt. Pisk sammen og hell alt gjennom en sikt. Klem godt ut all smaken av pasjonsfrukten.
4. Sett ildfaste former i en langpanne. Hell eggeblandingen i formene.
5. Sett langpanna midt i ovnen og hell i kokende vann til ca. midt på formene.
6. La stå til de er «woblete» i midten, på over/undervarme 160 grader ca. 25-30 minutter (avhenger av størrelse på former). Eller 150 grader varmluft ca. 20-25 min. 7. Avkjøles i kjøleskap (gjerne til dagen etter).
8. Strø på demerarasukker (eller vanlig sukker), brenn av med en brenner og server. Evt strø på sukker og sett innunder grill-elementet på ovnen.