Eplekake i paiform

Eplekake i paiform

Bilde

Epler, brunt sukker, kanel og litt hasselnøtter…mmmm

Eplekake, hvor jeg har byttet ut noe av melet med hakkede valnøtter. Novembermat. 
November. Jeg kjenner jeg gruer meg til denne måneden. Sånn var det ikke før. Mørket har fått taket på meg. Derfor går jeg bevisst inn for å gjøre ekstra koselige ting i november. I dag tar jeg frem julegavelista. Det er så mye å glede seg over! Som for eksempel en typisk Elin- eplekake (latmannskake med andre ord) med litt pisket krem til. 

Opprinnelig forsøkte jeg å lage kaka glutenfri med bare hasselnøtter. Det gikk, men ble litt for mye pudding. Ikke så mye kake. Derfor lagde jeg den på nytt med halvparten mel og nøtter. Du kan sløyfe nøttene helt, da får du en klassisk eplekake, lik denne i liten langpanne. Hvis det heller frister med eplemuffins, finner du oppskrift her.

Ha en fin november, da du! 

Eplekake i paiform
100 g smør/ margarin
100 g brunt sukker (demerara – eller ta det du har)
50 g hakkede hasselnøtter (ta det du har – mandler, valnøtter, pecan, pistasj..) har du ikke nøtter – bruk mel.
50 g hvetemel
2 ts vaniljesukker
2 egg

Epler 
Kremfløte, is eller vaniljesaus
Paiform ca. 24 cm

Slik gjør du:
1. Pisk mykt smør og sukker luftig og lyst. Bruk gjerne en håndmikser.
2. Tilsett ett og ett egg. 
3. Ha i hakkede nøtter sammen med vaniljesukker og mel. Rør sammen, men ikke for mye. 
4. Skrell epler slik at de dekker bunnen på en paiform. 
5. Dryss over kanel og litt sukker. 
6. Spre kakedeigen over.
7. Stek på 175 grader i 35-40 minutter. 
8. Server med noe godt, som for eksempel vaniljesaus, iskrem eller pisket krem

Bilde

Bilde

Smør forma litt med smør, ha i eplebiter og dryss på godt med kanel og sukker (om du liker det). Stryk kakedeigen over eplene. Stek i 30-40 minutter på 175 grader. 
Bilde

Dette er den første, glutenfrie varianten. Da hadde jeg enda et egg i røra og kun hasselnøtter (ikke mel). Kaka ble pudding. Men god, altså – bare ikke sånn jeg ville ha den. Derfor lagde jeg den på nytt med mel og ett egg mindre. Da ble det eplekake :) 
Bilde

Norske epler er på sitt beste nå – dette er Gravensten og Åkerø. I kaka har jeg bare brukt Åkerøepler. 
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits