Din handlekurv er nå tom!
Fattigmann
Åh, dette smaker av barndommens jul, utbrøt søstra mi. Dette er den beste julekake jeg veit! Nå sitter jeg faktisk i kjellerstua hjemme på Haugsletta. Vi har akkurat åpnet pakkene og drikker kaffe foran peisen. De smaker AKKURAT som jeg husker det, sier hun og lukker øya.
En bedre attest kunne jeg ikke fått, for dette har jeg aldri laget før. Fattigmann er julebakst jeg ikke har spist på over tjue år. Da var de laget av konditor Hans på Hjemmebakeriet. Han var en mester på å lage fattigmann.
Du stusser kanskje på utseendet til disse fattigmann-kakene? I mitt hode er det nemlig sånn fattigmann skal se ut. Sånn lagde vi dem i bakeriet vårt. Jeg liker at de er tynne, sprø og flate fremfor en diger klump midt på. Du må gjerne dra den ene tuppen gjennom hullet midt på, men jeg gidder det ikke. Sånn, da var det sagt.
Hemmeligheten til en god fattigmann er etter min mening at de er tynne nok. Jobb med kald deig og ta ut litt etter litt som kjevles så tynt du kan. Bruk godt med mel når du kjevler og kost det av igjen før du skal koke dem i fettet. Jeg bruker smult til smultringer, men til fattigmann har jeg brukt Flott matfett. Det gir ingen utpreget fettsmak, noe jeg godt kan like til disse kakene ettersom de er mektige i seg selv.
Jeg brukte en håndmikser til å lage første del av denne deigen (eggedosis og krem). Byttet fra visper til spiraler når jeg tilsatte melet. Deigen skal ikke eltes mye, bare komme sammen. Settes kaldt minimum 4 timer eller til dagen etter. Pakk bollen inn i plast.
Fattigmann (ca. 100-120 stk)
5 eggeplommer
135 g sukker
1 dl kremfløte
2 ss konjakk (valgfritt)
1 ts kardemomme
300 g hvetemel + mel til utbaking
Slik gjør du:
1. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker
2. Pisk opp kremfløten til krem.
3. Bland sammen krem og eggedosis. Tilsett evt. cognac.
4. Ha i mel og kardemomme. Rør sammen til du har en deig.
5. La deigen stå kaldt, helst natten over.
6. Ta ut litt og litt deig, kjevle ut og lag ruter.
7. Legg fattigmannen på et brett.
8. Varm opp ca. 1- 1.5 kg smult eller matfett til rundt 220 grader (det skal boble rundt en tresleiv)
9. Stek 5-6 samtidig, vendes raskt og tas ut av fettet før de blir mørke. Dette går veldig fort!
10. La renne av seg på tørkepapir. Oppbevares i tett boks.
Linda Marie
Fattigmann er så godt! 😄
Min mormor pleide å vrenge ene spissen inn gjennom hullet før steking, så de fikk et litt annet utseende enn dine. Mulig jeg må prøve meg på fattigmann en gang 🥰