Flettebolle

Flettebolle

Picture

Sammenrullet flette

Flettebakst! Denne sammenrullede fletten er enkel å få til, jeg har tatt bilder og viser deg hvordan, trinn for trinn. Kan lages både salt og søt – som bolle eller som brød.
Min flettebolle ble litt i største laget, jeg tror jeg heller ville forsøkt å lage flere små dersom jeg skulle bruke søt deig, eller lage to store dersom jeg skulle lage loff. 

Grunnoppskrift søt flettedeig
500 g hvetemel
3 dl væske (vann/melk)
25 g gjær
75 g sukker
60 g smør/margarin
2 ts salt

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin. Varm væsken til fingervarm, rør ut gjæren og hell blandingen i bakebollen. Tilsett smeltet smør.
2. Deigen eltes godt til den er smidig. La maskinen kjøre opp mot maks fart i 5-7 minutter. Ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. Etter at deigen er ferdig eltet må den hvile.
3. La den hvile minimum 1/2 time på et lunt sted. Pakk gjerne bollen inn i en tett plastpose. Når deigen har hevet til ca. dobbel størrelse kan du begynne utbakingen.
4. Hev fletten ca. 30 minutter før du steker den på 200 grader i ca. 30 minutter. (Har den en «hul» lyd når du banker på den er den ferdig)

..eller lag en loff:
Loff
500 g hvetemel
3 dl væske (melk eller vann)
25 gram gjær
2 ts salt
2 ss smør eller olje
1 egg (valgfritt)

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm væsken fingervarm og hell i. 
2. Tilsett gjær, smeltet smør/olje og egg. 
3. Deigen eltes godt til den er smidig. 
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den godt sammen og formes til fletten – følg bildene.
6. Heves i ca. en halv time til tre kvarter før den stekes på 200 grader i 30 minutter. Pensles med egg utblandet med litt vann. 

Les også: 12 tips for å lykkes med gjærdeig.

Picture

1.
Picture

2.
Picture

3.
Picture

4.
Picture

5.
Picture

6.
Picture

7.
Picture

8.
Picture

3 Kommentarer
  • Erline
    Svar
    Skrevet på16:33, 17. oktober 2014

    Hvilket mel kan jeg bruke sammen med all purpose, cake flour og bread flour fordi noen ganger bruker jeg amerikansk oppskrift.
    Når jeg går til butikken finner jeg bare siktet hvetemel og finmel. Går det an å få tak i all purpose flour, cake flour og bread flour i Oslo.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på04:53, 18. oktober 2014

      Hei Erline. Ikke så lett med alle disse mel-sortene, og jeg kan ikke alt om hvilke egenskaper disse har, men jeg tipper at finbakstmel kan brukes til finere kaker (som cake flour) mens vanlig hvetemel kan erstatte all purpose flour og bread flour.

      • Erline
        Svar
        Skrevet på05:42, 18. oktober 2014

        Takk for tips og hjelp

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits