Din handlekurv er tom.

Flettekrans med kanel og sukker
Jeg måtte bare teste ut en en fletteteknikk jeg har sett mye på instagram i det siste, og neida, det er ikke så vanskelig. Jeg fikk ikke puttet så mye fyll i, men her kan du gjerne dytte på med både hakkede mandler og rosiner om du vil.
Velger å dele deigen i to og lage to kranser fremfor en stor kringle av den enkle grunn at det er lettere å gjennomsteke. Dermed blir den også saftig – ikke tørr.
Sett gjerne deigen kaldt før du begynner å lage kransene. Kald deig er lettere å jobbe med enn en bløt, varm..
Flettekranser (gir 2 stk)
530 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g fersk gjær
3 dl væske (gjerne helmelk)
75 g smør (romtemperert eller kaldt)
2 ts malt kardemomme
1 egg eller 0.5 dl vann
en klype salt
1 egg til pensling (valgfritt)
Fyll:
Ca. 2 ss smeltet smør
kanel
sukker
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bake/kjøkkenmaskin, tilsett kald væske og egg. Smuldre gjær i bollen og start maskinen. Elt på lav fart. Syntes du deigen virker for tørr eller fast – tilsett litt mer væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 12-15 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-25 minutter. Sett opp farten siste 5 minuttene. Kjør deigen hardt på maks fart det siste minuttet, til deigen slipper bollen. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet (glutentest). Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Pakk bakebollen inn i en pose, sett den på benken (ca. 1 time).
5. Del deigen i to like store deler. Legg gjerne den ene i kjøleskapet mens du lager første ring.
6. Kjevle deigen ut til et rektangel ca. 45 cm x 20 cm.
7. Ta litt mel på deigen og brett over. Bruk en skarp kniv og lag hakk som går ca. 3 cm inn, 2 cm lange.
8. Følg instruksene på bildene under og flett deigen sammen.
9. Brett deigen opp igjen, kost av overflødig mel, pensle med smeltet smør. Dryss på sukker og kanel.
10. Rull inn fra hver side og klem sammen. Form til en ring på en bakeplate med bakepapir/ stekeunderlag. La etterheve ca. 45 min.
11. Pensle selve fletta med egg og stek ett hakk ned fra midten i ovnen på 220grader (over/undervarme) eller 215 grader på varmluft i 5 minutter. Skru ned til 200/195 grader og stek videre ca. 8-10 min. Avkjøl på rist.

Åpne opp deigen, kost bort overflødig mel. Pensle på smeltet smør, dryss på godt med kanel og sukker.