Enter your text
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Fruktkompott

Picture

Kirsebærkompott. Hverdagsdessert!

Barndommens dessert

Da jeg var liten var min jobb å dekke på middagsbordet. Vi var seks stykker rundt bordet, og alle skulle ha kniv, skje og gaffel.  Ja, det skulle være kniv, SKJE, og gaffel, for nesten hver dag hadde vi dessert. Det betydde ikke at vi spiste is, krem og feite kaker.
Vi spiste hverdagsdessert. Som for eksempel havrenøtter med melk og sukker. Hermetisk frukt. Eller fruktgrøt. Mamma har alltid laget desserter av hagens frukt og bær, sommer som vinter. Hun har vitaminbombene liggende i fryseren og lager ofte deilig fruktgrøt som spises med melk eller vaniljesaus på.

Når mine barn er på besøk hos bestemor og bestefar er det alltid dessert å få etter middag. Ofte fruktkompott laget av jordbær, rabarbra, plommer, epler eller kirsebær. Gjerne i kombinasjoner. Det morsomste er å konkurrere om hvem som får flest fruktsteiner av barna og bestefar. Og selv om det er sukker i grøten og vaniljesaus på toppen er jeg sikker på at barna mine har godt av det. De får i seg masse vitaminer og blir oppdratt til å spise, smake og ta vare på frukt og bær.

Så enkelt er det:
Kok frukt eller bær til det er mørt. Smak til med sukker. Rør ut 2-3 ss potetmel i ca.1 dl kaldt vann (til ca. 1 liter frukt/bær). Dra kjelen av plata og rør inn potetmelet. Kompotten skal helst ikke koke etter at potetmelet er rørt inn.  Avkjøl. Serveres med melk eller vaniljesaus.

La gjerne denne kompotten til risalamande eller riskrem

Be the first to write a review
3 Kommentarer
  • Alexandra Simon
    Svar
    Skrevet på08:26, 2. mai 2014

    Your blog is wonderful. As an American whose mother was Norwegian, I am reminded of food my mother cooked when I was young. I am going to try your recipes. Speaking of fruit compote, I was reminded of frutsuppa (excuse spelling), a compote of prunes, raisins, apricots, grape juice, and cinnamon that my mother made weekly. We would eat it plain or with cream and it was delicious!

  • Elin
    Svar
    Skrevet på08:52, 2. mai 2014

    Thank you so much for your comment Alexandra. The fruktsuppe was often made at my grandmother’s house. (And did you know, her sister lived for many years in Brooklyn NY!) Thanks for reminding me. I think I have to make a blog post about the fruktsuppe this summer 🙂

  • Astrid
    Svar
    Skrevet på22:35, 18. juli 2016

    How lovely to read this and also Alexandra’s comments. It’s brought back fond memories of my Norwegian grandmother. She also made fruktsuppe with raisins and quite often frukt compote, which we had with milk and sugar. It was so simple and yet so delicious. Thank you Elin for bringing those memories back x

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Bringebærboller med..

Bringebæra (og blåbæra for den saks skyld) er...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...

Ingrids enkle frokos..

Om vår alles matmor Ingrid Espelid Hovig hadde...

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...