Din handlekurv er nå tom!
Gomlekaker (cookies av brune pinner)
Kjeks, cookies eller brune pinner? Jeg fikk enormt mange forslag på hva disse skulle hete, men falt for forslaget til Ann Elin: Gomlekaker! Tusen takk!
I går spurte jeg (på Instagram) hva dere ønsket å se på bloggen i sommer, og da fikk jeg til svar: enkle oppskrifter og oppskrifter med sesongens bær. Mange skrev kjeks eller cookies, og dermed startet hodet mitt å spinne. Kom til å tenke på husets soleklare julekakefavoritt: brune pinner. Som egentlig er en svensk kola-kake-oppskrift.
Oppskriften ble laget i dag, men ikke som pinner. Trillet kuler av deigen og lagde cookies, med masse sjokolade. Porsjonen er ikke særlig stor. Gjør du som meg og ikke lager kakene særlig store, blir det i alle fall 20- 25 stk. Du må gjerne putte andre ting i deigen, som for eksempel: alle typer nøtter, mandler, hvit, lys eller mørk sjokolade, daim eller noe annet du kan like.
Har du ikke brunt sukker? Det brune sukkeret gir en bedre karamellsmak og reagerer med natron. Vil du bytte ut det brune sukkeret med hvitt sukker, erstatt natron med bakepulver.
Gomlekaker
100 g romtemperert smør
60 g brunt sukker
120 g hvetemel
1 ss vaniljesukker
1 ts natron
100 g hakket sjokolade
Slik gjør du:
1. Start med å røre smør og sukker lyst.
2. Sikt inn det tørre, bruk gjerne hendene til å kna det sammen til en deig. Til slutt, kna inn sjokoladen.
3. Pakk deigen inn i plast og legg den kjølig en halv time.
4. Del deigen i biter, rull kuler og klem ned så de blir så store som femkroner. La det være litt mellomrom mellom kakene.
5. Stek på 180 grader i 10-15 min (kakene skal være gylne).
lag deigen, pakk den i plast og legg kjølig i en halv time. Del deigen opp i biter, trill kuler og klem ned. Stek på 180 grader, midt i ovnen, til de er gylne (10-15 min)
Stekt på varmluft, midt i ovnen, 180 grader i 12-14 minutter.
Du får mellom 20-24 cookies av oppskriften, så kanskje du bare skulle lage dobbel porsjon med det samme? Disse forsvinner nemlig sååå raskt!
Ruth Elisabeth Mikkelsen
Disse kakene var utrolig gode👍👍😺
Siv
Jeg har ikke varmluft, men det går vel greit å guffe opp temperaturen litt, eller?
Elin Krem.no
Ingen problem, kjør på med det du har!
Malene
Holder deiga lenge i kjøleskap?
Elin Krem.no
Ja! Mange uker.
Berit schjelderup
Går det bra å lage dem med diasukker
Elin Krem.no
Det kan jeg dessverre ikke svare på
Eldri Steineide
Hva med brunlig demarasukker? Går det som brunt sukker??
Elin Krem.no
Ja, går fint, men trenger kanskje litt lenger tid for å løse seg opp.
Ingrid Isberg
Bør man trille kuler? Eller går det å lage en litt tjukk pølse og skjære i skiver?
Elin Krem.no
Begge deler funker, men klem i såfall kulene litt flate
Ingeborg Rinnan
Prøvde oppskriften idag, byttet ut margarin med meierismør og glutenfritt mel . Det ble fullstendig fiasko, de fløt utover og ble mørk brune etter 6-7 minutter på 180 gr . Ser mere ut som havreflarn, 😳