Din handlekurv er nå tom!
Håkonkaker
Håkonkaker er etter hva jeg har skjønt opprinnelig en dansk julekake (Haakonkager). Jeg fikk nemlig oppskriften tilsendt via en nettbutikk jeg følger (Keiserens nye i Trondheim).
Kaken kan minne om tyske skiver, men hadde mer preg av luksus. Den inneholder marsipan, noe som gjør knekket litt mykere. En liten småkake som oser av høytid, rett og slett!
Jeg brukte en marsipan med 50% mandler. Det gir best smak. Har du marsipan med mindre andel mandler kan du gjerne gå ned litt på sukkermengden.
Grunnen til at jeg bruker spiralvispene når jeg laget disse, er fordi jeg ikke ønsker å aktivere glutenet i deigen. Jo mindre det melet knas, jo sprøere blir kakene.
Deigpølsen bør helst ligge en time eller to kjølig før du skjærer i den. La den gjerne ligge i kjøleskapet til dagen etter. Opprinnelig sto det at den skulle pensles i egg før den ble rullet i sukker, men for å gjøre oppskriften helt egg-fri penslet jeg bare med vann. Det går fint.
Bruk DEMERARA-sukker. Ikke mykt brunt sukker. Har du ikke demerara? Rull i perlesukker, hakkede mandler eller noe annet du liker. Du kan droppe å rulle i noe som helst også.
Jeg skar pølsen i skiver på ca. 1 cm. Det ga 23 skiver. Det er helt lov å skjære tynnere skiver også. Eller bare lag dobbel porsjon med en gang 😉 Disse forsvant nemlig fort.
Håkonkaker (ca. 25 stk)
200 g romtemperert smør eller margarin
90 g sukker
75 g marsipan (bruk gjerne den som har 50% mandler)
Frøene av 1 vaniljestang, 5 ts vaniljesukker eller 3 ts vaniljepasta.
250 g hvetemel
(tilsett 1 -2 ss vann dersom deigen ikke går sammen)
Slik gjør du:
1. Start med å smuldre marsipan og sukker sammen. Bruk fingrene, eller en håndmikser med spiralvispene.
2. Tilsett smør/margarin og vaniljesmak. Fortsett å bruke spiralvispene. Rør til alt er godt blandet.
3. Ha i melet. Bruk spiralvispene til det begynner å gå sammen til en deig. Hell ut på bordet og kna sammen til du har en deig.
4. Rull den inn i plast og legg kjølig i et par timer.
5. Pensle deigpølsen med vann. Rull den i demerarasukker og skjær i skiver på ca. 1 cm.
6. Legg på plate og stek på 200 grader (over/undervarme) i ca. 10-12 minutter. Kakene skal være lyst gylne.
7. Avkjøl og oppbevar i en boks i romtemperatur.
Birgitte
Nydelige!
Elisabeth Gavin
noen som har testet ut denne med glutenfritt mel?
Kristin
Jeg forsøkte å lage de med semper fin mix. Det gikk dessverre ikke så bra her. Kakene fløt utover som havreflarn, og kantene ble svidd før midten var ferdig stekt 😂 Smaken var det ikke noe å utsette på da! Skal ikke si med sikkerhet at det er melet sin skyld, men jeg fulgte oppskriften 100%, bare byttet ut melet 1 til 1.
Siv Johansen-Bjørnnes
Ny julekakefavoritt! Elsker småkaker som har en lettlaga deig, kan rulles og skjæres i skiver; som denne, eller trykkes ut rett på plata; som brune pinner. Og i alle fall når de smaker så godt – i tillegg til å se litt luksuriøse ut!