Hjemmelagde Punsjboller/Romkuler

Hjemmelagde Punsjboller/Romkuler

Picture

Små konfektbiter laget av kakerester. Jeg kaller dem både Romkuler og Punsjboller. Ingen ukjente ingredienser i disse så lenge du lager dem selv. Selvlagd er vellagd.
Romkuler/ Punsjboller

250 g myke kakerester (gjerne avskjær fra sjokoladelangpanne)
1 1/2 dl melis
2 ss bringebærsyltetøy
2 ss kakao
1 ts vaniljesukker
1 ts rom essens (eller 2 ss ekte rom)

Slik gjør du:
1. Ha alle ingrediensene i en bolle og rør dem godt sammen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med grind (flat visp) eller krok.
2. Trill massen til passe store kuler.
3. Dypp kulene i smeltet sjokolade og rull i strøssel eller kokos.

Oppbevar i tett boks.

En konditors bekjennelser..

Jeg skal være helt ærlig med deg. Kjøpe-punsjboller er noe av det aller verste jeg vet. Jeg snakker om punsjbollene du får kjøpt i butikken eller i bakeriutsalget. Ofte kledd i grønn marsipan, eller solgt som digre klumper dyppet i sjokolade og med krymmel på. Punsjboller lages av kakerester, melis, kakao, syltetøy, romessens og fett. Greit det. Men det som i mange tilfeller skjer er at man faller for fristelsen til å bli kvitt avskjær og rester som ikke har noe i en kake å gjøre. Og samtidig putte i mer fett en hva som strengt tatt er nødvendig. Da er det ikke lenger greit. Jeg påstår ikke at punsjboller blir laget på denne måten i norske bakerier og konditorier, men vet at det har skjedd. Det blir som med lasagnen som viste seg å inneholde hestekjøtt;  -hvem vet egentlig hva som er puttet i dem?

Det beste er å lage romkulene selv. Uten alt fettet og alt-det-du-ikke-veit i. Punsjboller laget på den riktige måten er nemlig som små konfektbiter. Utgangspunktet er myke kakerester, melis, syltetøy, litt kakao (om nødvendig) og romsmak. Vit at oppskriften kan tøyes og bøyes. Jeg hadde i dag 350 g rester fra en sjokoladelangpanne (som jeg hadde tatt vare på og lagt i fryseren), og tilsatte bare litt mer syltetøy for å få den rette konsistensen. Kakao behøvde jeg ikke å ha i. Og husk – kulene skal være små. Dette er mektige saker.

Picture

Alle ingredienser puttes i en kjøkkenmaskin og kjøres sammen til massen har en fast konsistens.
Picture

Rull en pølse og del opp i passe store biter som trilles til kuler.
Picture

Smelt litt sjokolade. Dypp kulene såvidt i litt sjokolade, rull de i hendene dine og legg over i ønsket krymmel. Jeg har her tre typer: kokos, sjokoladekrymmel eller fargerike små krymmelkuler.
Picture

Har du avskjær fra et sukkerbrød eller en sjokoladekake? Ikke kast det. Putt i fryseren og lag noen lekre kuler med romsmak 🙂
Be the first to write a review
19 Kommentarer
  • Evy
    Svar
    Skrevet på12:47, 13. oktober 2013

    Hei. Jeg hadde prøvd å lage sjokoladeboller av jyttemel, men mangelen på gluten gjorde dem smulete, så nå har jeg lett meg frem til denne oppskriften. Ser at noen oppskrifter bruker eggeplommer, men det er jeg skeptisk til. Jeg er vanligvis glad i punsjbrød og punsjboller, spesielt den sprøheten sjokoladen på begge sidene av et punsjbrød. I barndommen valgte jeg det av to konditorier som hadde mest strøssel på sine håndfuller.

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på02:59, 14. oktober 2013

    Hei Evy! Jyttemel er nytt for meg, men generelt vil jeg si at jeg ikke anbefale å tilsette hverken rå egg eller hvetemel i disse kulene. Knasende gode skal de være 🙂

  • Evy
    Svar
    Skrevet på03:07, 15. oktober 2013

    Jyttemel er helt uten gluten, og passer nok fint til formkaker og sauser. Et familiemedlem er matintolerant, og selv passer jeg meg litt for sukker, så punsjbollene ble laget med sukrinmelis og dekket med sukkerfri sjokolade, og de ble gode.

  • Skrevet på05:18, 9. desember 2013

    Ser veldig gode ut! Hvor får du tak i denne typen kakekrymmel? Jeg syns «pinnekrymmel» blir så uelegant på små konfektkuler.
    Pludrehanneklem

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på07:01, 9. desember 2013

    Hei Hanne! Denne krymmelen har jeg kjøpt på Søstrene Grene. Ellers har de tonnevis å velge i mellom på Jernia.

  • Skrevet på04:33, 8. september 2014

    Jeg er helt enig i dine punsjebolle-betroelser. jeg ELSKER punsjboller. jeg spiser meg kvalm på de… Jeg var absolutt ikke klar over at det var slik du lagde dem…man lærer noe nytt hver dag !
    Denne oppskriften skal absolutt testes, flott at du deler den. (selv om jeg tror jeg fortsatt kommer til å fortsette å kjøpe de grønnkledde klumpene ..)

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på04:41, 8. september 2014

      Haha, Anette – hver sin smak. Nå kan du snart lage de grønne klumpene selv 😉

  • Skrevet på09:27, 3. januar 2015

    Jeg kan fortelle at seriøse bakerier bruker kakerester. Da jeg jobbet som konditorlærling brukte vi ofte former uten bund når vi laget sukkerbrød og sjokoladekaker. Da fløyt det alltid litt ut på sidene og disse restene ble brukt mye til Punsjboller. Men tviler på at Sætre og disse industribakerene gjør dette!

  • Lavinia
    Svar
    Skrevet på16:30, 6. mars 2016

    Jeg elsker punsjboller det er så godt……..elsker det🍡

  • Maia
    Svar
    Skrevet på16:26, 27. juli 2016

    Vi har helt lik skål

  • Britt May Hagerup
    Svar
    Skrevet på10:16, 29. november 2016

    Kjempegod oppskrift! Jeg er redd for at jeg kommer til å spise opp deigen før jeg har fått laget kulene ferdig 🙂

  • Vigdis
    Svar
    Skrevet på15:15, 2. mars 2017

    Hvis man vil lage glutenfrie punsjboller, kan man bake glutenfritt sukkerbrød og bruke det som ingrediens. De ble riktig gode ❣

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på15:30, 2. mars 2017

      Supert tips!

  • Nelli
    Svar
    Skrevet på22:42, 16. november 2017

    Hei. Kan man fryse romkulene når de er ferdig i en tett beholder eller kan de kun oppbevares i kjøleskap?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:24, 17. november 2017

      De kan oppbevares i kjøleskap ca. en uke, eller du kan fryse dem. Jeg har gjort begge deler 🙂

  • Kokkekamp på skolen
    Svar
    Skrevet på23:33, 28. mai 2018

    Hei:) denne oppskriften ser kjempe god ut! Jeg og venninna mi bestemte oss for å lage punsjboller på kokkekampen på skolen, men vi har bare 2 timer og 15 minutter på å lage maten. Så jeg lurte bare på hvor lenge punsjbollene må stå i kjøleskapet eller om de i det hele tatt må stå i kjøleskapet før de serveres.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:06, 30. mai 2018

      Hei! Disse behøver ikke stå kjølig før servering men blir litt fastere i fisken om de får stå i kjøleskap en times tid.

  • Ella Qvam
    Svar
    Skrevet på14:06, 19. desember 2020

    Jeg har endel pepperkaker som jeg har kjørt i foodprofessoren. Kan jeg bruke dem til punsjboller?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på08:27, 20. desember 2020

      Ja! God ide!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...

Grove kuvertbrød, f..

Jeg baker til ny bok om dagen (en...

Elins glutenfrie bol..

Etter mange år - her er den -...