Jukseflettet kringle

Jukseflettet kringle

Picture

Pen, saftig og smakfull kringlebakst

Tror du at dette er en skikkelig vanskelig flettet kringle-sak, må du tro om igjen. Dette er ikke vanskelig i det hele tatt.  Easy-peasy-lemon-squeezy!
Denne oppskriften hadde jeg tenkt å dele med dere om noen dager, men da jeg våknet til regndunk på taket i dag tidlig ombestemte jeg meg. Det er deilig at det regner, for da er det bare helt greit å dra sammen en gjærdeig sånn litt tidig på formiddagen. Her i huset nyter vi noen få fridager til før hverdagen innhenter oss helt. Det gjelder å kose seg mens man kan 😉
Søt gjærdeig

500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
1 ts kardemomme
1egg

Hakkede mandler, rosiner, kanel og sukker

Les også: 12 tips for å lykkes med gjærdeig.

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm melken til fingervarm, rør ut gjæren og hell i. 
2. Tilsett smeltet smør og egg. 
3. Deigen eltes godt til den er smidig. 
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den godt sammen og kjevles til et rektangulært stykke. Følg bildene under!
7. La heve i ca. 45 minutter før du pensler med egg  og steker av på ca. 200 grader i 15 -20 minutter (ca.)

Picture

Picture

Picture

Picture

Kjevle en rektangulær leiv som du skjærer i et fiskebens-mønster. Pensle på litt vann i midten før du strør på mandler, rosiner, sukker og kanel (etter ønske).  Legg en og en flik inn mot midten. Klem hver flik godt ned. La heve i 30-40 minutter på et lunt sted. Pensle med egg og strø på litt hakkede mandler før den settes i ovnen. 
3 Kommentarer
  • Maja
    Svar
    Skrevet på14:40, 12. august 2014

    Wow! Det er en kjempegod idè, det skal jeg prøve neste gang.
    En annen ting jeg lurer på og som du muligens har greie på, Elin er at hvor viktig er det å holde seg innenfor best før dato på fersk gjær? Av og til har jeg hatt ferskgjær liggende som har gått ut på dato og da har jeg kastet den. Vil liksom ikke prøve å se om det går bra….

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på05:54, 13. august 2014

      Hei Maja! Det går helt fint å bruke gjær som har gått ut på dato. Men husk at dette er «levende» materiale. Jo tørrere den blir, jo mindre futt i soppen. Om jeg har en pakke som er blitt litt tørr i kantene tar jeg det bare bort og bruker det som er igjen av gjærklumpen. Du risikerer ikke å bli syk av å bruke gjær som er gått over dato.

  • Maja
    Svar
    Skrevet på15:32, 15. august 2014

    Takk for svar! Takk også for de 12 gjærbakst tipsene i posten over. Mye nyttig der! Jeg lykkes 2 av 3 ganger med mine gjærbakstprosjek, så litt tips på veien er veldig bra.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits