Julecookies

Julecookies

Jule-krydrete småkaker med malte nøtter

Cookies er jo egentlig bare tørre kjeks, men lagt sammen med litt ripsgele blir disse plutselig de edleste småkaker med smak av jul. Denne oppskriften inneholder mye nøtter og lite sukker. 

Julecookies

150 g mykt smør/ margarin
50 g melis
2 ts vaniljesukker
1 egg
1/2 ts kanel
1/4 ts malt nellik
1 ss kakao
150 g malte hasselnøtter
150 g hvetemel

Ripsgelé
Melis til dekor

Om du ikke har hasselnøtter kan du gjerne erstatte nøtter med mandler. Husk at her er det smak og behag som gjelder! Liker du mye kanelsmak – tilsett en teskje til, eller kanskje du liker en litt sterkere nellik-smak? Smak deg frem og lag din favoritt-julecookie. 

Slik gjør du:
1. Bruk en håndmikser og pisk smør, melis og egg til det har en kremete konsistens.
2. Vend inn finmalte hasselnøtter sammen med hvetemelet, tilsatt kakao og krydder. Pass på at du ikke rører for mye.
3. Klem deigen flatt utover i plast (clingfilm). Legg i kjøleskap minimum en time.
4. Ha godt med mel på bordet før du går i gang å kjevle deigen. Deigen kan være litt vanskelig å jobbe med og blir fort klissete, så start med halve deigen først mens du lar resten forbli i kjøleskapet.
5. Kjevle ca. 2 mm tykt og stikk ut rundinger eller hjerter. Husk at du skal lage “topper” og bunner”. Lag toppene ved hjelp av en bokstav-utstikkere/ hjerteutstikker.
6. Stek på 175 grader i 8-10 minutter.
7. Avkjøl før du varmer 5-6 ss ripsgele i mikroovnen. Smør på litt av geleen på de nederste delene. Toppene legges på et eget brett og siktes med melis. Legg kakene sammen.
8. Lag en sprøytepose av papir og ha i resten av rips-geleen (den bør være varm og flytende). Fyll i gele i hjertehullene/ bokstavhullene. 

Disse blir fort myke dersom de oppbevares i boks over lengre tid, og smaker derfor best de første par dagene etter at de er stekt. 

4 Comments
  • Posted at 08:15, 20. November 2013

    Bra blogg, Elin!
    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no
    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 10:43, 20. November 2013

      Hurra, så gøy! Takk Magne 🙂

      • Turid Omland
        Reply
        Posted at 07:40, 21. November 2013

        Hei! Kan disse fryses? Hadde vært fint med oppskrifter på småkaker som kan fryses slik at ting kan forberedes i god tid før jul! Mvh Turid

  • Konditor-Elin
    Reply
    Posted at 09:56, 21. November 2013

    Hei Turid! Disse egner seg ikke særlig å fryse. Du kan putte dem i en luft-tett boks, da holder de to uker. Minst. Ettersom de inneholder nøtter ville jeg kanskje ventet med å lage disse til litt nærmere jul (nøtter harskner lett). Jeg har allerede spist opp mine 🙂 Julebakst som kan fryses er for eksempel smultringer, fattigmann, kransekake og julekake. De tørre sortene kan du gjerne lage nå og ha i tette bokser frem til jul. Oppbevares tørt (ikke nødvendig å ha kjølig). Jeg nevner i fleng: berlinerkranser, serinakaker, snipper, krumkaker, sandkaker, brune pinner, peppernøtter, pepperkaker og bordstabel-bakkels med mange flere.

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits