Din handlekurv er nå tom!
Juleinspirerte rundstykker
Inspirasjon til julens småbrød
For et saftigere resultat brukes skålding, som betyr at man lar mel og kokende vann stå en stund før det blandes med resten av ingrediensene.
400 g sammalt hvete fin
5 dl vann
Skålding: Bland sammen ingrediensene til skåldingen i en bakebolle, og la stå på benken i 30 minutter.
Hoveddeig
300 g hvetemel
2 ts salt
2 dl melk
25 g gjær
Slik gjør du:
1. Start med skåldingen (se over).
2. Ha resten av ingrediensene i samme bakebolle som skåldingen. Elt deigen godt. Elt på lav fart i fire minutter, øk tempoet og elt videre i ti minutter.
3. Dekk bakebollen med plast eller klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. en og en halv time.
4. Bak ut. La heve enda en gang (for eksempel over en oppvaskkum fylt med varmt vann) i ca. en time før du steker på 250 grader. Skru ned til 220 etter to minutter og stek i totalt 15-20 minutter (avhenger av tykkelse og størrelse).
7 dl kaldt vann
750 – 850 g hvetemel
250 g sammalt hvete fint
25 g gjær
15 g salt
4 ss olje
1 ss sukker
1 egg
(egg og sukker kan sløyfes!)
Slik gjør du:
1. Bland alt i en bakemaskin (med krok), tilsett kald væske. Husk at du alltid kan justerere deigen ved å tilsette mer væske, ikke mer mel.
2. Alt blandes først sammen (til du har en deig) og eltes deretter godt, opp i mot maks fart i 7-10 minutter.
3. Deigen settes på benken (eller i kjøleskap om du vil vente lenger med å bake den ut) (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (1-2 timer på benken) kan deigen bakes ut.
5. Settes på en bakeplate kledd med bakepapir. La heve under et klede (eller helst plast) en time – halvannen.
6. Stekes på 250 grader i ca. 15 minutter.
Fin deig (hentet fra denne siden)
500 g hvetemel
2 ts salt
2 ss sukker
3 dl væske (melk eller vann)
25 g gjær
4 ss smør eller olje
1 egg (valgfritt)
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, hell i væske.
2. Tilsett gjær, smeltet smør/olje og egg.
3. Deigen eltes godt i minst 10 minutter til den er smidig.
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse kan deigen bakes ut.
6. Kjevle ut deig og stikk ut/ rull rundstykke som dyppes på tørkerull-papir dynket i vann før du dypper i en skål med valmuefrø eller lignende.
9. Settes på en bakeplate kledd med bakepapir. La heve en halv time til tre kvarter.
10. Stekes på 250 grader i 7-10 minutter.
Les mine 12 tips til å lykkes med gjærdeig
Rundstykker til frokost og lunsj
Brytebrød – juletre |
|
|
Kuvertbrød
|
|