Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Juleinspirerte rundstykker

Juleinspirerte rundstykker

Bilde

Inspirasjon til julens småbrød 

Lag små søte kuvertbrød, juleformede rundstykker eller brytebrød som et juletre. Velg om du vil lage grov, halvgrov eller fin deig – her har jeg samlet all informasjon og inspirasjon. 
Enten det er adventsøndag eller jul, foran oss venter mange late morgener, julelunsjer og festmiddager. Alle trenger de noe å legge festpålegget på, eller kanskje du trenger små kuvertbrød til suppen? Her har jeg samlet inspirasjon til deg. Du kan velge mellom tre forskjellige oppskrifter, fine, grove eller ekstra grove. Disse kan lages opp på forhånd og legges i fryseren. Varmes noen minutter i ovnen på 150 grader varmluft, og så har du ferske rundstykker klare. 
Grov deig - hentet fra denne siden
For et saftigere resultat brukes skålding, som betyr at man lar mel og kokende vann stå en stund før det blandes med resten av ingrediensene.
400 g sammalt hvete fin
5 dl vann
Skålding: Bland sammen ingrediensene til skåldingen i en bakebolle, og la stå på benken i 30 minutter.

Hoveddeig
300 g hvetemel
2 ts salt
2 dl melk
25 g gjær

Slik gjør du: 
1. Start med skåldingen (se over).
2. Ha resten av ingrediensene i samme bakebolle som skåldingen. Elt deigen godt. Elt på lav fart i fire minutter, øk tempoet og elt videre i ti minutter. 
3. Dekk bakebollen med plast eller klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. en og en halv time. 
4. Bak ut. La heve enda en gang (for eksempel over en oppvaskkum fylt med varmt vann) i ca. en time før du steker på 250 grader. Skru ned til 220 etter to minutter og stek i totalt 15-20 minutter (avhenger av tykkelse og størrelse). 

Halvgrov deig (hentet fra denne siden)
7 dl kaldt vann
750 – 850 g hvetemel
250 g sammalt hvete fint
25 g gjær
15 g salt
4 ss olje
1 ss sukker
1 egg
(egg og sukker kan sløyfes!)

Slik gjør du:
1. Bland alt i en bakemaskin (med krok), tilsett kald væske. Husk at du alltid kan justerere deigen ved å tilsette mer væske, ikke mer mel. 
2. Alt blandes først sammen (til du har en deig) og eltes deretter godt, opp i mot maks fart i 7-10 minutter. 
3. Deigen settes på benken (eller i kjøleskap om du vil vente lenger med å bake den ut) (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse  (1-2 timer på benken) kan deigen bakes ut.
5. Settes på en bakeplate kledd med bakepapir. La heve under et klede (eller helst plast) en time – halvannen. 
6. Stekes på 250 grader i ca. 15 minutter.

Fin deig (hentet fra denne siden)
500 g hvetemel
2 ts salt
2 ss sukker
3 dl væske (melk eller vann)
25 g gjær
4 ss smør eller olje
1 egg (valgfritt)

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, hell i væske. 
2. Tilsett gjær, smeltet smør/olje og egg. 
3. Deigen eltes godt i minst 10 minutter til den er smidig. 
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse kan deigen bakes ut. 
6. Kjevle ut deig og stikk ut/ rull rundstykke som dyppes på tørkerull-papir dynket i vann før du dypper i en skål med valmuefrø eller lignende. 
9. Settes på en bakeplate kledd med bakepapir. La heve en halv time til tre kvarter. 
10.  Stekes på 250 grader i 7-10 minutter.

Les mine 12 tips til å lykkes med gjærdeig

Rundstykker til frokost og lunsj

Bilde

Bilde

FInn frem det du liker av frø og strø: linfrø, sesamfrø, valmuefrø, solsikkekjerner, grovt mel, fint mel, semulegryn eller knust cornflakes. Ha en tallerken med et vått tørkepapir. Kjevle ut deigen og stikk ut figurer. Legg på det fuktige papiret, deretter dyppes deigen i ønsket strø/frø. Sett på bakeplate og la heve i 3 kvarter før steking. 
Bilde

Syntes du det blir for mye frø på rundstykkene kan du drysse i stede for å dyppe hele deigemnet.
Bilde

Sender du smøret? 

Brytebrød – juletre

Bilde

Bilde

Laget på samme måte som rundstykkene over, men her har jeg rullet 50 grams deigemner til boller og dyppet først i fuktighet, så i frø. Etterhev i en halv time til tre kvarter. Skyves på 250 grader – skru deretter ned temperaturen til 220 og stek i ca. 15-20 minutter. på nederste rille. 

Kuvertbrød

Bilde

Bilde

Kjevle deigen ca. 1/2 cm tykk og stikk ut rundinger av deigen. Pensle toppen med vann. Kjevle deigen enda litt tynnere og stikk ut hjerter, stjerner etc. Fukt toppen og dypp i frø. Legg pynten på toppen av rundingen. Settes til heving halv time til tre kvarter før du steker på 250 grader i 7-10 minutter. 
Bilde

Små søte kuvertbrød som kan serveres til suppe eller forrett. (Nesten mørkt da jeg tok de siste bildene – beklager dårlig kvalitet! …men godt smakte det) 
Be the first to write a review
No Comments

Post a Comment

Comment
Navn
Email
Website

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...