Kardemommeknuter

Kardemommeknuter

Det nærmer seg høstferie og her på Østlandet ser det ut til å bli mye innevær. Da kan det være fint å ha noen bakeprosjekter!

Kardemommeknuter er rett og slett vanlige kanelknuter hvor kanel er byttet ut med kardemomme, og mine boller har trippel dose kardemomme. Det er kardemomme i deigen, i fyllet og som om ikke det var nok, jeg har drysset det på toppen også. Nei, det kan virkelig ikke bli nok, haha!

I disse bollene bruker jeg kun grovmalte kardemommekjerner. De maler jeg i en morter. Jeg vet det kan være vanskelig å få tak i ferdig rensende kardemommekjerner, så her har jeg laget en liten sak om hvordan du kan kjøpe hele kardemommekapsler som renses, deretter males.

Hvis du ( som jeg) ikke gidder å rense kan du se etter ferdig rensende kjerner. De selges blant annet i enkelte frittstående grønnsakshandlere. Jeg finner mine på Keiser Jessheim. Hvis flere etterspør dette i dagligvarebutikken vil de komme dit, men da må du be din butikk om å ta det inn! De selges også i store kartonger der man handler inn mat til Storhusholdning.

Det er mange måter å lage knuter på, jeg viser deg et par måter du kan gjøre det på (se bilder). Bollene blir fort veldig store, men det er jo helt opp til deg. Selv liker jeg at hver bolle veier mellom 60-70 gram. Så et tips helt til slutt: blir deigen din vanskelig å jobbe med, sett den en halvtime i kjøleskap før du begynner å dele deigen i strimler og rulle knuter.

Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
1 egg til pensling

Remonse (fyll):
100 g brunt sukker
100 g mykt smør
1.5 ts kardemomme(etter ønske)
10 g maisenna

Topping
2 ts grovmalt kardemomme
2 ss sukker

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur
eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start
maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet
ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg
et klede over bollen.
7. Etter at deigen har stått en time på benken, kjevle ute et langt rektangel. Smør på fyll på ene halvdelen. Legg den andre halvdelen over. Kjevle deigen ut igjen og lag strimler. Snurr knuter.
8. Settes til etterheving i ca. 35–45 minutter.
9. Før steking, pensle evt. med egg (eller vann) og dryss på en blanding av grovmalt kardemomme og sukker.
10. Stek i 7-10 minutter på 225 grader (over/undervarme eller varmluft)

Ferdig rensende kardemommekjerner. Helles rett i morteren og så i deigen, fyllet og på toppen.
Rør sammen mykt smør, brunt sukker og kardemomme. Stryk på deigen
Brett deigen over fyllet
Kjevle ut og lag strimler. Dette er en måte å gjøre det på: Snurr strimlene før du lager knuter.
…dette er den andre måten: snurr remse av deig rundt fingrene.
Bruk gjerne to remser…
Sett knutene på plate og etterhev 30-45 min. Pensle med egg eller vann og dryss på kardemommesukker på toppen.
Jeg ELSKER kardemommeknuter mer enn noe annet, og tar gjerne to av disse knutene, som har trippel dose kardemomme i seg.
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Enkel retrokake med ..

Egentlig hadde jeg tenkt å vente til farsdag,...

Halloween-lykt

Som dere så i forrige innlegg har jeg...

Halloween-cookies

Halloween er nært forestående, og jeg er mer...

Tiramisubløtkake

Liker du kaffesmak? Da liker du tiramisu. En...

Bollefocaccia med ep..

De norske vintereplene er i butikk. De passer...