Kardemommestang

Kardemommestang

Picture

Kardemommefylt, søt hvetebakst med vaniljekrem

Grovmalt kardemomme i gjærdeig er noe jeg unner alle å smake. Så, i dag tok jeg etter svenskene og bakte kardemommelengder (kardemumma längd). Hurjedamej så godt! 
I helgen fant jeg fem poser kardemommekjerner for kr.10,- på Europris, og det satte meg på tanken om å bake noe søt gjærbakst med en real overdose grovmalt kardemomme. I sverige heter dette bakverket kardemumma längd – jeg har døpt det om til kardemommestang på norsk. 

Om du ikke har bakt med grovmalt kardemomme vil jeg anbefale deg å gi det et forsøk. Smaken blir sååå god med grovknuste kardemommekjerner i deigen, ogher har jeg laget et blogginnlegg om hvordan du gjør det (basicly putter du kjernene i en morter og rører til de er knust.)  

Deigen er kjent og kjær – denne kan dere folkens, og for å gjøre stekingen enklere har jeg delt deigen i tre, slik at det blir tre stenger. Svenskene har nok ikke et lag med vaniljekrem i sin kardemommestang, dropp det om du vil. For å unngå at fyllet flyter ut på platen under steking, rør inn 1 ss maisenna. 

Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts grovmalt kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

(svensk) perlesukker
vaniljekrem – valgfritt!

Fyll:
100 g brunt sukker
100 g smør
3-4 ts grovmalt kardemomme

Rør romtempererte ingredienser sammen

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk, (romtemperatur/ kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske. 
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter. 
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 15-20 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker “kort” når du drar i den, elt deigen videre. 
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. La deigen heve til dobbel størrelse (minimum 1 time).
6. Del deigen i tre og kjevle ut som et rektangel. Legg på fyllet, først smørblanding, så et tynt lag med vaniljekrem (valgfritt). 
7. Rull deigen sammen og sett på en bakeplate med bakepapir under. 
8. Klipp med en saks og vik flikene utover mot hver sin side. 
9. Settes til heving ca. 30 min. 
10. Strø på litt perlesukker og dryss over grovmalt kardemomme. Stekes nederst i ovnen på 220 grader (over/undervarme) ca. 12-15 minutter (avhenger av tykkelse).

Picture

Picture

Del deigen i tre like store deler. Kjevle ut som et rektangel og stryk på fyll. 
Picture

Picture

Rull sammen og klipp opp med en saks. 
Picture

La deigen heve ca. 30 min (gjerne over en oppvaskkum) og strø på litt grovmalt kardemomme og perlesukker før steking. 
Picture

Helt rykende fersk. DEN duften, da!
Picture

Stangen er søt med både sukker i fyllet, på toppen og vaniljekrem inni. Den trenger ingen glasur på toppen. Fin å putte i fryseren er den også. 
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits