Kladdkaka med karamellsaus

Kladdkaka med karamellsaus

Picture

Mjuk sjokoladekake som smelter på tungen

Kladdkakans dag er den perfekte unnskyldning for å dytte i seg noe usunt mitt i uka. Eller forresten. Dette er sunt. For sjel og sinn!
Kladdkakans dag feires over hele sveariket og ettersom jeg er 1/8 svensk har jeg tatt tradisjonen til Norge og gjort den til min. I boken min Alle kan bake har jeg denne oppskriften – en minste felles multiplum-oppskrift på kladdkaka, laget med kakao.

I dag har jeg brukt en oppskrift med sjokolade, og HURJEDAMEJ så godt dette er! Kaken smaker litt som sjokoladefondant og er mjukere enn mjukest. Den er ikke lett å håndtere – jeg satte den rett og slett i fryseren for å klare å sette den over på fat. Men for all del – server den lun rett fra forma. Dette skal være rustikt og ujålete.

Karamellsausen er laget på samme måte som jeg lager min mammas karameller men her må man stoppe kokingen mye før. Det skal være saus. Ettersom jeg brukte hvitt sukker kokte jeg den litt for lenge (fordi jeg ville ha en fin karamellfarge). Da ble den plutselig for fast, og måtte tilbake til kjelen. Jeg tilsatte mer fløte og en dråpe med sukkerkulør, og vips så var sausen i boks. PS. Vi du ha salt karamellsaus? Tilsett litt salt i karamellsausen helt til slutt (smak deg frem).

Kladdkaka med sjokolade og karamellsaus
150 g mørk sjokolade
150 g smør
3 egg
170 g sukker
100 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

2 dl kremfløte bløtpiskes og serveres ved siden

Slik gjør du:
1. Del sjokoladen i biter, smelt sammen med smør på lav varme (jeg brukte mikro).
2. Pisk eggedosis. Tilsett smør/sjokolade.
3. Sikt inn det tørre. Vend inn med en slikkepott.
4. Hell i en springform (ca. 22-24 cm).
5. Stek på 180 grader i ca. 20 minutter. Kaken skal være helt myk i midten.
6. Sett kaken til avkjøling, la den gjerne stå i kjøleskap til den skal spises (eller sett den i fryseren for lettere å få den over på fat).
7. Serveres med bløtpisket krem og karamellsaus.

Karamellsaus
1 dl sukker
1 dl fløte
2 ss smør
1 -2 ss lys eller mørk sirup
Ha alle ingrediensene i en kjele. Rør godt mens det koker. Massen skal kokes til den får sauskonsistens.
Om du bruker hvitt sukker kan du tilsette 1 dråpe sukkerkulør for å få mer karamellfarge.
(Jeg kokte min på ca. 7-10 minutter). Ble karamellsausen for tykk? Ha den i kjelen igjen og tilsett mer fløte.

Picture

Picture

Vei opp alle ingrediensene før du starter. Smelt smør og sjokolade sammen (jeg smelter i mikro). Pisk eggedosis. Tilsett smeltet smør og sjokolade. Sikt inn det tørre, vend inn med en slikkepott. Hell røra i en springform ca. 22-24 cm.
Picture

Kaken min sto i ca. 20 + minutter. Den er helt mjuk i midten. Ettersom jeg skulle ha den på fat satte jeg den i fryseren. Da er det lettere å sette den på et fat (det er umulig å få til om ikke kaken er HELT iskald).
Picture

Dette er en skikkelig luksusutgave av kladdkaka. Lun karamellsausen, server med bløtpisket krem og nyt!
Be the first to write a review
2 Kommentarer
  • Maria Eline Solsvik
    Svar
    Skrevet på12:06, 13. august 2020

    Denne er bare helt fantastisk god!! Kan karamellsausen oppbevares i tett glass i en stund eller bør den brukes med det samme?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:11, 14. august 2020

      Den kan godt oppbevares i glass. Holder i ukevis.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...