Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Kransekakestenger

Kransekakestenger

Picture

Hjemmelaget og godt

Jeg har aldri skjønt helt hvordan jeg skal få til å lage en tilnærmet «proff» kransekake hjemme på kjøkkenbenken. Nå har jeg prøvd, og ja, det ble kjempegodt! Men helt fornøyd er jeg allikevel ikke…

Jeg er veldig glad i kransekake. Og særlig den hjemmelagde. På skolen lærte vi å lage kransekakemasse «industrielt», det vil si, med en hurtighakke. Da sørger man å få massen kjørt til temperaturen er 70-75 grader. Det gjør massen seig og smidig, samtidig som du får en holdbar og lett ristet masse. Vel, jeg har ingen hurtighakke som kan kjøre massen til en sånn temperatur, derfor har jeg prøvd meg frem litt på egenhånd. Og joda, jeg begynner å nærme meg noe, men jeg er fremdeles ikke helt fornøyd med resultatet etter steking. Den «går» litt for mye i ovnen. Ønsket er å ha en mer stabil masse.

Men denne kransekakemassen er veldig fin å jobbe med. Så tar jeg imot tips og råd med takk på hvordan jeg skal få den til å bli litt vakrere etter steking. Kanskje det bare er mengde eggehvite som skal reduseres? Jeg jobber med saken, og i mellomtiden – før jeg kaster meg på ringene og den store kransekaka – her får du oppskrift på noen snasne biter med hjemmelaget kransekake.

Hjemmelaget kransekakemasse
500 g finmalte mandler
500 g melis
3 eggehviter

70 g sjokolade
10-15 g delfiafett
Frysetørket bringebær

Har du lyst til å prøve deg på en stor kransekake? Se den lekre kaka her.

Picture

Slik gjør du:
1. Mal mandlene fint. Jeg brukte denne kverna som jeg fikk festa på min nye Kenwood og nei, jeg var ikke redd for at mandlene skulle «slippe» olje. Kjørte male-apparatet på bånn gass. Om du velger å skålde mandlene først må du la dem tørke før du maler dem. (Jeg malte alle med skall).
2. Bland melis og malte mandler.
3. Så helte jeg alt i en bakebolle og satt i en krok og helte i eggehvitene. Du kan gjerne bruke hendene. Kna til du får en fin deig.
4. Klem deigen ut på en bakeplate (som har et bakepapir eller en bakematte som underlag)  og pakk clingfilm rundt. Sett inn i ovnen i en halv-time på 50 grader (IKKE mer!). Deigen skal være god og gjennomvarm. Slapp av, plasten smelter ikke. Kna sammen deigen og sett i kjøleskap noen timer eller til dagen etter.

Picture

Picture

Rull ut fingertykke pølser. Stek av på 220 grader i 7-10 min

Picture

Picture

Skjær opp når stengene er litt avkjølt

Picture

Sprø utenpå, myk inni. Dypp i sjokolade om du vil. Blir bare bedre om du putter dem i fryseren før de spises.

Picture

5 based on 1 reviews
28 Comments
  • Monica
    Svar
    Posted at 07:12, 22. desember 2014

    Jeg baker flere kransekaker til hver jul, og ser at din oppskrift er litt ulik den jeg bruker. I min oppskrift bruker jeg samme mengde malte mandler og melis, i tillegg har jeg 2 ss hvetemel og 1 1/4 dl eggehvite. Videre elter jeg massen i en tykkbunnet kjele til den blir så varm at jeg ikke kan ta i den lengre. Deretter legger jeg den i en pose i 10-15 min. Jeg har etterhvert lært meg til å kjenne konsistensen under elting, deigen må ikke være klissete, da skjer det samme som du sier » deigen går» under steking. Håper noe av dette kanskje kan hjelpe deg videre. Lykke til!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 12:35, 26. desember 2014

      Hei Monica! Jeg har bestemt meg for å prøve å få til denne massen uten hvetemel. Har fått flere innspill – tusen takk!

    • Hildegunn Gangstad
      Svar
      Posted at 17:50, 11. november 2024

      Prøvde desse i dag. Brukte 2 ss maizena og 2 ss glukosesirup i deigen. Vart seige og gode. Takk for oppskrift og tips . Må lage glutenfritt til barnebarn.

  • Kathrine
    Svar
    Posted at 08:37, 27. desember 2014

    Hei, min tante lærte meg å bake kransekake. Skolder 1/3 av mandlene. Maler på god gammeldags mandelkvern. Bland like deler malte mandler og melis, ha i eggehvitertil passe konsistens. Det skal være temmelig klissete. Kjør deigen sammen i kjøkkenmaskin, elt godt. Den skal bli seig og god. Legg så i tett plastikkpose og sett kjørlig i ett døgn. Stekes på 170-190 (kommer ann på ovnen, ikke varmluft, bruk over og undervarme) til litt gylden farge. Avkjøl på brettet, fryses i et døgn. Dette gir den beste kransekaka jeg vet. Sprø på utsiden, myk, seig konsistens inni. Skal nærmest smelte på tunga. Mmmm 🙂

  • Christin Olsen
    Svar
    Posted at 18:39, 9. desember 2015

    Jeg har forsøkt meg på å bruke maizena istedenfor hvetemel. Og i tillegg to spiseskjeer med glucose som skal gjøre den seig. Jeg har laget deigen i kveld. Varmet den i ovnen innpakket i alufolie. Nå har jeg lagt den til avkjøling/hvile i kjøleskapet. Skal bake ut og steke i morgen, så får vi se.

    • Kransekake-Elin
      Svar
      Posted at 19:36, 9. desember 2015

      Godt tips Christin! Få høre hvordan det går i morgen, da 😉

      • Christin Olsen
        Svar
        Posted at 17:39, 10. desember 2015

        Nå har jeg forsøkt å trille ut og steke. Det gikk kjempebra. Til 500 gr. mandler brukte jeg 500 gr.melis, 2 gode ss maizena og 2 ss glucose, en dæsj med vaniljepulver. 3-4 eggehviter. Jeg pleier kjøpe eggehvite fra Sverige, der får man kjøpt pasteuriserte eggehviter på en stor flaske. Det er veldig mye rimerligere og man slipper å dele plomme/hvite. Jeg brukte Kenwood’en med K-spade til å blande deigen. Tok deigen i alufolie pakket inn som et brød, varmet den på 50 gr. i ovnen i ca 35 min så den blir god og varm, så i kjøleskap til dagen etter. Har smakt nå, de er sprø utenpå og seige inni… 🙂

    • Kransekake-Elin
      Svar
      Posted at 18:45, 10. desember 2015

      Tusen takk for utfyllende kommentar Christin! Så fint at du deler. Hørtes veldig godt ut 🙂

  • Astrid
    Svar
    Posted at 18:51, 22. oktober 2016

    Har laget kransekake( eller tårnkake som vi trønderene kaller det) i 30 år,aldri varmet deigen,aldri kjørt den i kjøkkenmaskin… mandler malt med mandelkvern er alfa omega,samme oppskrift som deg,3-4 hviter (alt etter størrelsen på eggene) ,bland alt å trill ut,stek og nyt 🙂 210 grader 10-12 minutter

  • Anita Hollingsether
    Svar
    Posted at 13:25, 10. desember 2016

    Tragant-pulver fås på apotek, og skal visstnok gjøre at kransekaken blir passe seig inni. Har ikke prøvd selv, men fikk dette tipset for mange år siden. Ønsket var der, men det ble aldri til at jeg bakte kransekake.

  • Ragnhild
    Svar
    Posted at 18:12, 14. desember 2016

    Er det noen som har sirup i? Det står 2ss sirup i min oppskrift…

  • Sharon
    Svar
    Posted at 12:15, 25. desember 2016

    Jeg prøvde denne for første gang. Etter å ha hat den i kjøleskapet i et døgn så var den så hard som sement. Har jeg gjort noe feil eller?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 11:05, 27. desember 2016

      Ikke oppbevar kransekake i kjøleskap. Putt en skive med brød i posen og la den ligge et døgn på benken, så blir den myk igjen.

      • Sharon
        Svar
        Posted at 18:50, 6. januar 2017

        Hei! Tusen takk for svar. Jeg prøvde oppskriften igjen i dag og er veldig fornøyd. Første gang brukte jeg hendene mine til å kna ingredisene. I dag brukte jeg min kenwood kjøkkenmaskin. Perfekt kransekakemasse. Skal bruke 300g av kransekakemasse til Drønning Maud-fromasjekake.

      • Posted at 11:13, 14. desember 2021

        Det står i oppskriften at den skal i kjøleskap? 🙈

        • Elin Krem.no
          Svar
          Posted at 13:31, 14. desember 2021

          Deigen, ja. Ikke kaka når den er ferdig

          • Posted at 03:11, 15. desember 2021

            Aha😄👍

  • Sharon
    Svar
    Posted at 14:49, 8. januar 2017

    Hei. Som jeg skrev tidligere at jeg var fornøyd med kransekake masse. Jeg satt den in kjøleskape ifølge instruks. Tok den i går og begynte å lage mandelstenger. Var ikke helt fornøyd. Når jeg begynte å rulle gikk pølser fra hverandre. Jeg måtte ha litt varmt vann på hendene for å få det til. Er dette måtte å gjøre på, hvor brakk stengene når jeg rullete den?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 15:38, 8. januar 2017

      Kransekakemassen er ikke tilsatt noe som binder den sammen (som for eksempel mel). Derfor vil den lett gå i fra hverandre når den rulles. Mandler inneholder en del olje og oljen skilles ut når mandlene blir behandlet. Det er også en av grunnene til at den faller i fra hverandre. Et tredje moment er temperaturen på kransekakemassen. For kald masse er vanskeligere å rulle en romtemperert.

  • Cecilie Juell Solberg
    Svar
    Posted at 11:19, 24. november 2017

    Hei. Jeg har forsøkt denne oppskriften, med stort hell: https://monasmatblogg.blogspot.no/2013/12/kransekakestenger-med-sjokoladetrekk.html
    Der er det ikke lik mengde mandler og melis, men denne oppskriften flyter ikke utover.

  • Kari Madeleine Kjøniksen
    Svar
    Posted at 20:00, 30. november 2019

    Jeg opplever at min deig eser ut og blåser seg opp under steking. Har prøvd både oppvarmet og romtemperert masse, både med og uten mel. Knar jeg den for lite? Dette er definitivt ikke ‘min’ kake å få til…

    • Elin Krem.no
      Svar
      Posted at 14:17, 1. desember 2019

      Prøv med litt mindre eggehvite neste gang…

  • Tone Anderson
    Svar
    Posted at 16:58, 4. desember 2020

    Jeg lurer på hvorfor du setter deigen i ovnen på 50 grader?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Posted at 09:00, 5. desember 2020

      for å få den til å binde sammen bedre

  • Margaret Frøisli
    Svar
    Posted at 19:17, 18. november 2021

    Hei Elin!
    Jeg har nok bakt noen hundre kransekaker de siste åra🙈 Jeg bruker samme oppskrift som deg, og veier eggehvite (104 gr).

    De tre siste årene har jeg flere ganger vært uheldig med mandlene(?), og opplevd at fettet spruter når jeg maler dem på kverna (Ankarsum Assistent). Har du noen idé?
    Jeg varmer alltid deigen og setter den kaldt til dagen etter. Før var dette helt «bankers»!
    Mvh Margaret

    • Elin Krem.no
      Svar
      Posted at 09:25, 22. november 2021

      Jeg er ukjent med kvernen fra Ankarsrum, men hvis fettet blir slynget ut ville jeg brukt en annen kvern.

  • Marie Sophie
    Svar
    Posted at 16:52, 2. juni 2024

    kan man bruke mandelmel isettende
    for mandler som er kvernet

    • Elin Krem.no
      Svar
      Posted at 12:02, 4. juni 2024

      ja, det går fint

Post a Comment

Comment
Navn
Email
Website

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...