Lite pepperkakehus

Lite pepperkakehus

Picture

Hus med sjel

Pepperkakehus hører julen til men i stedet for å lage et stort hus har jeg i alle år laget et lite hus som akkurat får plass i vinduskarmen.

Malen tegner jeg selv – det kan du også lett få til (malen ligger i et pdf-dokument litt lenger ned på siden). Man kan trygt si det ofte blir et hus «med sjel» ettersom jeg alltid må spikke litt på vegger og tak. De har nemlig en tendens til å ese ut og få skjeve vegger etter en tur i ovnen. Mitt tips for stabile vegger er å kjevle kjøleskaps-kald deig direkte på stekeunderlaget, på bakeplaten (legg en klut under, så ligger den stabilt). Kjevle deigen 2-3 mm tykk og skjær ut delene med gode mellomrom. Ikke flytt på delene etter at du har skåret dem ut.

Vinduene har jeg stukket ut med pepperkakeformer og fylt med knuste sukkertøy (kjærlighet på pinne, sitrondrops eller bringebærdrops). Du kan selv velge om du vil smelte sukker i en panne eller lage eggehviteglasur for å sette huset sammen. Jeg velger det siste, så kan barna være med hele tiden uten å være redd for å brenne seg. Eggehviteglasuren må røres godt og ikke være for bløt. Tilsett melis til du har en seig og bløt konsistens. Sitrondråpene er helt nødvendig for at glasuren skal stivne og bli hard. Bruk gjerne den ene vispen i en håndmikser for å få rett konsistens på glasuren. Hell eggehviteglasuren i et kremmerhus av matpapir, eller bruk en plastpose. Begynn med veggene og la de tørke litt før du setter på taket. Det må holdes i noen minutter før det «setter seg». La huset tørke en halv time til en time før du pynter det ferdig. PS. Inni har jeg lagt en led-lyslenke.

Pepperkakedeig
250g sukker
190 g smør/margarin
190 g sirup
2 egg
500 g hvetemel
4 g bakepulver
4 g ingefær
7 g kanel
4 g nellik
3 g kardemomme
1 knivsodd pepperSlik gjør du: 
1. Sukker, sirup og margarin/smør varmes til en flytende masse (sukkeret skal smelte) som helles over i en bakemaskin.
2. Bland krydderet sammen med det tørre og ha i bakemaskinen. Tilsett egg.
3. Elt sammen til en deig.
4. Deigen settes kjølig til dagen etter.

Pepperkakene skal helst være tynne og stekes på
200 grader 5-10 minutter (avhenger av tykkelse).

Eggehviteglasur
1 eggehvite
180-240 g siktet melis
3-4 ts sitronsaft

Slik lager du et kremmerhus i papir 

Lite pepperkakehus:
Langvegger: 12 x 7.5 cm (du trenger 2 stk)
Tak: 13 x 8.5 cm (du trenger 2 stk)
Sidevegger: 6.5 cm bunnlinje x 11.5 toppen av spiss (du trenger 2 stk)
Bunnplate (valgfritt) 18 x 15 cm

Picture

Ikke bli forvirret av dele på platen, ikke alle delene er ment til det lille huset.

Picture

Picture

Picture

2 Comments
  • Mersiha Osmanovic
    Reply
    Posted at 11:13, 30. November 2018

    Hei
    Hvordan lager du de hjertene, strjernene? 🙂

    • Elin Krem.no
      Reply
      Posted at 11:19, 30. November 2018

      Les i teksten…

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits