Din handlekurv er nå tom!
Marengskake med mousselinekrem og jordbær
For ei festkake dette ble! Ikke for å skryte, men dette er trolig en av de beste kakene jeg NOENSINNE har komponert. Fantastisk god!
Kaken måtte lages to ganger, for selv om ideen var god og smakene satt som ei kule, fikk jeg det ikke til på første forsøk. Veit du hva? Det er helt greit. Jeg kaller det produktutvikling. Å ikke lykkes på første forsøk skjer alle. Proffer og amatører. Det viktigste? At man lærer av sine feil.
Marengskaka består av to marengsbunner, tilsatt hakkete mandler. Jeg gikk tom for de gode hasselnøttene, ellers skulle jeg brukt det. Bunnene er penslet med smeltet sjokolade. Det er for at fuktigheten fra bærene ikke skal gjøre marengsen bløt. Det er MYE jordbær i denne kaka. Hvordan du velger å legge bærene på bunnen bestemmer du selv, men med en såpass mektig krem er det godt med mye jordbær etter min mening.
Kaka er en sånn som ikke tåler å stå så lenge (bærene holder maks to dager), den er heller ikke egnet for frys. Det er fordi bærene klapper sammen og blir suppe etter opptining.
Kremen kjenner dere for så vidt – det er vaniljekrem tilsatt smør – en litt mildere utgave av den jeg bruker til suksessterte og gule bomber. Kremen kan fort skille seg når smør og krem skal blandes. Det skjer dersom det er temperaturforskjell på vaniljekremen og smøret. Er vaniljekremen avkjølt, sørg for at den blir temperert før du begynner å piske det sammen med mykt smør. Skiller deg seg? Vent litt til alt har lik temperatur og pisk igjen. Til slutt vil det gå sammen.
Bunner kan lages flere dager i forveg, kremen dagen før. Settes helst sammen samme dag som den skal spises.
Marengskake med mousselinekrem og jordbær (til ca. 8 pers)
Bunner:
3 eggehviter (100 g)
180 g finkornet sukker
75 g grovhakkete hasselnøtter (eller mandler, eller andre nøtter du liker)
Krem:
2.5 dl helmelk
1.5 dl kremfløte
75 g sukker
2 eggeplommer
15 g maisennamel
2.5 ts vaniljepasta eller frøene fra 1 vaniljestang eller 3-4 ts vaniljesukker
125 g meierismør
100 g mørk sjokolade
2 kurver jordbær
litt hakkete pistasjnøtter (om du har..)
Slik gjør du:
Lag først marengsbunnene:
Tegn opp to ringer på ca. 22 cm på hvert sitt bakepapir. Settes på hver sin plate. Pisk opp eggehvite (fri for rester av eggeplomme) i en gullende ren bolle. Tilsett sukkeret litt etter litt. Når massen er stiv og virker blank tilsettes grovhakka nøtter/mandler. Rør det forsiktig inn og fordel marengsmassen på to bunner. Prøv å lage dem så jevne og så runde som mulig.
Sett ovnen på 100-125 grader og stek i ca. 1.5 timer på varmluft. Du kan steke begge samtidig. Er bunnene myke under må de steke lenger. De skal være helt gjennom stekt (harde). Avkjøl.
Kremen:
Ha fløte og melk i en kjele sammen med vaniljesmak. Bland eggeplommer, sukker og maisenna i en bolle. Tilsett litt av fløte/melk for å få en jevn masse. Kok opp melk/ fløte, hell litt av den varme blandingen over i eggeblandingen. Rør godt før alt helles tilbake til kjelen. Husk å røre hele tiden slik at det ikke legger seg ved i bunnen. Kok til kremen bobler godt og har tyknet. Hell over i en bolle/ tallerken. Dra plastfilm over og sett til avkjøling.
Montering:
Smelt sjokoladen i mikroovn eller over vannbad (del opp sjokoladen i biter og sett bollen over en kjele med vann som småkoker. Ikke rør i det før det er helt smeltet av varmen). Pensle sjokolade på oversiden av den bunnen som skal ligge nederst, undersiden på bunnen som skal ligge øverst.
Pisk sammen mykt smør og romtemperert vaniljekrem til mousselinekrem. Bruk gjerne en håndmikser. Start med å piske opp smøret. Tilsett litt av vaniljekremen, så resten. Smak til om du trenger mer vaniljesmak.
Legg den første marengsbunnen på fatet kaken skal serveres. Slå en justerbar kakering rundt, eller finn en springform som passer. Dekk hele bunnen med jordbær, start ytterst med å legge halve jordbær ut mot kanten av ringen. Ha kremen i en sprøytepose. Fordel kremen. Skjær evt. av topper på jordbær som stikker opp. Legg på den andre bunnen. La kaken stå en times tid i kjøleskap for at kremen skal stivne.
Varm kanten av ringen med en varm klut, dra av ringen. Dekorer med jordbær i skiver og hakkete grønne pistasjnøtter.
Oppbevares kjølig til den skal spises.
Nour
Hei,
Ser ut som en herlig kake! Tenker å lage denne kaken til høytidsfesten vår neste uke.
Kan jeg lage kaken en dag i forveien og oppbevare den i kjøleskap? Eller må den settes sammen samme dag?
Elin Krem.no
En dag i kjøleskap burde gå bra. Pass på at bærene er fine!
Beathe Solberg
Hei
Hvor mye sukker skal det være i kremen ? Du skriver bland maisenna, eggeplommer og sukker .
Elin Krem.no
Å nei! Mareritt. Jeg har lagt det inn nå: 75 gram. Takk!
Malin Ekstrand
Hei! Vaniljekremen ble litt kornete, men ikke så mye at det gjorde noe. Da smør og krem ble pisket sammen ble den enda mer kornete. Er det noe man kan gjøre annerledes for å unngå dette? Kaken smakte veldig godt uansett!!
Elin Krem.no
Som jeg skriver: temperaturen på de to tingene som skal blandes må være lik. Har vaniljekremen skilt seg før du begynner blir det straks litt vanskeligere..