Marvposteier

Marvposteier

Bilde

Frem fra glemselen-kake

Marvposteier har jeg laget i hundrevis, men aldri helt fra bunnen av. Jeg har som de fleste andre konditorer i dette landet laget disse med pulver og vann. Formene kjøpes ferdig foret med butterdeig. Jeg måtte altså bli 44 år før jeg lagde marvposteier uten halvfabrikata. Noe tyder på at jeg begynner å bli en gammel dame. 

Jeg var nysgjerrig – hva fantes av oppskrifter på denne klassikeren på nettet? Noen fantes det, men de aller fleste av disse såkalte marvposteien var laget med mørdeig. Ekte marvposteier lages med butterdeig. End of story.

I det siste har jeg skrevet en hel del saker for klikk.no, og for ikke så lenge siden lagde jeg en sak om den kjøpte butterdeigen. Den du finner i frysedisken, med påskriften: “smørdeg”. Sannheten er at den ikke inneholder spor av smør. Den er laget med margarin. Hele artikkelen kan du lese her. Så derfor har jeg laget butterdeig med smør. Oppskrift finner du her. Det tar en halv dag, men når du først har laget en porsjon har du i fryseren lenge. 

Jeg måtte lage to porsjoner ettersom den første marvposteien min så ut som en makron på toppen. Med noen små justeringer fikk jeg det perfekte utseendet jeg var ute etter. Legger ikke på deig i kryss på toppen, syntes de er finere uten. 

Formene har jeg kjøpt i Sverige, men du kan bruke sandkakeformer. Det går like fint. 

Marvposteier (ca. 12 stk)
4 -5 plater butterdeig knadd sammen

100 g melis
130 g mandler

100 g eggehvite (ca. 3 stk)
en klype salt

Slik gjør du:
1. Tin butterdeigsplater under et håndkle. (eller bruk en dag på å lage den selv – med smør). Kna sammen og la ligge litt før du kjevler deigen utover. Ta pauser om deigen er strev. Du trenger å kjevle den så tynn som mulig. Prikk den godt med en gaffel.
2. Stikk ut rundinger med en utstikker (8.5 cm i diameter). Klem deigen godt ned i formen. La hvile ca. halv time.
3. Bland melis og mandler i en foodprocessor til du har en finkornet blanding. 
4. Pisk eggehvite med en klype salt til den er stiv. Dryss inn melis/mandleblandingen og vend sammen til du har en fin og jevn masse. 
5. Bruk en sprøytepose eller en skje og fordel massen i de tolv formene. 
6. Stekes på 200 grader på nederste rille i ca. 15-20 minutter. 

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Klassiker, ikke bare for damer med blått hår. Marvposteier er mye bedre enn sitt gæmlis-rykte. Disse kunne godt bli de nye makronene. Gjerne for meg.  
10 Comments
 • Findus
  Reply
  Posted at 09:38, 6. March 2015

  Gammel dame..!?! Definitivt ikke; jeg vil på det sterkeste mene at det er mye som tyder på det motsatte. Jeg slo egentlig opp her for nok en gang å lage ostekaken fra februar, men innlegget om marvposteiene vakte gode minner om søte munnfuller i barndommen… Må prøves. Snarlig.
  God helg, hilsen Findus (44)

  • Gammel kremdame
   Reply
   Posted at 10:23, 6. March 2015

   Haha, takk Findus – jeg tar det som et kompliment. Sannheten er vel heller at det ikke finnes så mange i dag som faktisk vet hva marvposteier er. Sånn sett er jeg stolt av å ha formidlet (atter en gang) litt om mangfoldet som fantes engang før i verden. Før makroner og cupcakes.

 • Maren
  Reply
  Posted at 11:11, 22. June 2015

  Hei Elin,
  Jeg har tenkt å lage marvpostei også vil jeg lage butterdeigen selv ettersom du skriver at det blir best. Men jeg synes det er litt vanskelig å forstå akkurat hvordan man skal brette deigen. Har du mulighet til å forklare litt bedre? 🙂

 • Konditor - Elin
  Reply
  Posted at 15:42, 22. June 2015

  Jeg har laget en omfattende sak om butterdeig med bilder for klikk.no. Hvis du går inn på deres matsider og søker på butterdeig får du en grundig forklaring der.

 • Linda Marie
  Reply
  Posted at 12:08, 8. April 2016

  Mmm, marvpostei, det er godt det! Lenge siden jeg har spist det, men du verden så godt jeg syns å huske det smakte. Men jeg har hverken sandkakeformer eller slike aluminiumsformer, så hva kan jeg bruke i stedet? Muffinsformer av papir i et muffinsbrett?

  • Konditor-Elin
   Reply
   Posted at 12:15, 8. April 2016

   Muffinsbrettet funker fint. Dropp papirformene!

 • Monica
  Reply
  Posted at 16:54, 28. November 2017

  Hei, hvordan skal vi få til den sprø deilige toppen? Mine blir ikke så tykk og sprø som de jeg får i butikken…

  • Konditor-Elin
   Reply
   Posted at 08:13, 29. November 2017

   Hei Monica. Skjønner hva du mener og tror kanskje det er en kombinasjon av flere ting, men først og fremst trenger disse å steke seg sprø, altså at de steker lenge nok. Så tror jeg konsistensen på fyllet har noe å si. Jeg måtte lage disse to ganger før jeg ble fornøyd, ikke alltid man lykkes på første forsøk.

 • Tor Harald
  Reply
  Posted at 22:25, 10. December 2017

  Skoler du mandlene til marvposteiene ?

  • Konditor-Elin
   Reply
   Posted at 00:01, 11. December 2017

   Nei, det gjør jeg ikke.

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits