Mørdeigskaker med syltetøy (Hallongrottor)

Mørdeigskaker med syltetøy (Hallongrottor)

Det har vært stille på bloggen ei ukes tid, for jeg og søstra mi har vært på tidenes ferietur rundt om i Norge. Behørig dokumentert på Instagram!
Det er på tide å bake litt igjen, og i dag fikk jeg lyst til å teste ut solbærsyltetøyet jeg fikk på Mølstad Gård, et av stedene vi besøkte på turen. Det første jeg tenkte på var Hallongrottor – en svensk klassiker som er en enkel mørdeigskake fylt med bringebærsyltetøy.

Ikke forvent deg en kulinarisk opplevelse av disse småkakene, det er noen nøkterne kaker. Tørre, og for enkelte sikkert litt for kjedelige på smak også, men de er helt ypperlige til en kafferast på trappa. De lages av en enkel mørdeig som bare knas sammen, så triller man kuler av deigen, puter i små former, lager en fordypning og legger i det syltetøyet du liker. Originalt er det bringebær (bruk gjerne klemmesyltetøy, det er kjempeenkelt). Jeg brukte det himmelsk gode solbærsyltetøyet fra Mølstad Gård i halvparten og bringebærsyltetøy i resten.

Kakene kan lages i den størrelsen du selv vil. Jeg syntes mellomstore muffinsformer gir den beste størrelsen, men ta de formene du har. Det er mye smør/ margarin i deigen som gjør at de flyter utover, så bruk former.
Steketiden vil variere fra ovn til ovn, men rundt 200 grader i 10-15 minutter er passe. De tar ikke mye farge, men skal være litt sprø utenpå.

Steker kakene på over/undervarme for å forhindre at syltetøyet koker over/ inn og blir seigt. Varmluft vil gjøre at det koker mer, noe som igjen gjør at vannet fordamper raskere og gjør syltetøyet veldig seigt.

Mørdeigskaker er svært holdbare småkaker (flere uker) som ikke trenger kjøling. Oppbevares gjerne i en tett boks eller pose i romtemperatur.

Mørdeigskaker med syltetøy (Hallongrottor) (ca. 35 stk)
250 g hvetemel
200 g mykt smør eller margarin
110 g sukker
3 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
Fast syltetøy etter ønske

Slik gjør du:
1. Vei opp alle ingrediensene og kna det sammen til en deig. Pakk inn i plast og legg kjølig en halvtime.
2. Del deigen opp i biter og trill kuler. Legg deigkulene i mellomstore muffinsformer (eller ta de muffinsformene du har)
3. Lag en fordypning i hver kule. Legg syltetøy i gropene.
4. Stek på 200 grader over/ undervarme i 10-15 minutter.
5. Avkjøl på rist.

Kna sammen ingrediensene til en deig. Pakk inn deigen og legg kjølig en halvtime.
Del deigen opp i passe store biter og trill kuler. Legg i former og lag en fordypning.
Legg syltetøyet i gropen.
Bruk gjerne klemmesyltetøy..
…kjempegodt med solbærsyltetøy…
..eller med bringebærsyltetøy. Trenger ingen kjøling, er holdbare en hel sommer og kan gjerne dyppes i kaffekoppen.
3 Kommentarer
  • Elisabeth Lie
    Svar
    Skrevet på16:33, 5. juli 2020

    Laget disse idag, så gode og så enkle å lage! Takk for oppskriften!

  • Skrevet på11:32, 11. juli 2020

    Tror du det vil funke med muffinsformer i papir også?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Sommerfugl-boller

Det er snart skolebrødets dag. I fjor lagde...

Franske makroner med..

Flere har spurt om jeg ikke kan lage...

Myke salatbrød

Brødene kan også brukes som hamburgerbrød. Sommeren spiser...

Cookie-boller

Jeg hadde en cookiedeig i kjøleskapet og hadde...

Rabarbrasuppe

Den første sommervarmen er her og den får...