Pekanpai

Pekanpai

Bilde

Pecannøtter i rom-karamell-fyll

Nydelig amerikansk pecan pai med en halv kagge med rom. Neida. Joda. 
I  mange, mange år har jeg tenkt at jeg skal prøve å lage en skikkelig pecan pie, men det har blitt med tanken. Helt til nå! 
Dette er en mektig sak, og jeg har gjort smaken enda mer “voksen” ved å tilsette litt mørk rom. Det passer helt ypperlig til det mørke sukkeret i denne paien. 

Pekanpaien steker du litt langt ned i ovnen. Min ble ganske raskt ferdig (jeg stekte den nok litt for lenge fordi jeg ville forsikre meg om at bunnen var gjennomstekt). Det kommer av at fyllet har god temperatur allerede når det helles i paiskallet. Kaken er ferdig når paifyllet har “satt” seg, altså, at det ikke er flytende lenger. Den skal inn i ovnen på høy varme, så slås temperaturen ned. 

Jeg brukte en form som er ca. 24 cm, men du kan godt bruke en som er enda større. Da vil du kanskje klare å bevare det fine mønsteret jeg la opp til da jeg la i pekan-nøttene (haha). Mest sannsynlig legger de ut på svømmetur, men det har ingen ting å si. Bruker du en større form kan det tenkes at den trenger enda kortere til i ovnen, ettersom fyllet ikke blir like tykt. 

Pecan pai
Lag først mørdeig. Den må hvile i kjøleskap i rundt en halv time.

1 dl fløte eller melk
200 g demerarasukker (eller ta det sukkeret du har)
100 g lys eller mørk sirup (jeg brukte lys)
50 g smør
3 store egg eller 4 små
2 -3 ts ekte vaniljesukker eller frø fra 1 vaniljestang (kan sløyfes)
3 ss mørk rom (kan sløyfes)
ca. 120 g pecannøtter

Slik gjør du:
1. Kle en paiform ca. 22-24 cm med mørdeig. Prikk den med en gaffel og sett i kjøleskap mens du lager fyllet.
2. Ha smør, sukker, fløte og sirup (og evt. vanilje) i en kjele. Varm opp til smøret har smeltet og sukkeret løst seg opp. Settes til avkjøling.
3. Pisk egg godt sammen og bland inn rom (hvis du vil ha det).
4. Bland eggemassen inn i sukkermassen når temperaturen er gått litt ned. 
5. Legg i pekannøtter i paibunnen  (ikke så farlig om det ikke blir pent mønster – det flyter sammen likevel).
6. Hell over den flytende blandingen.
7. Sett inn nest nederst i ovnen på 200 grader. Sett ned temperaturen etter 10 minutter til 165 grader. 
8. Stek videre til fyllet har satt seg (ca 20-30 minutter).
9. Avkjøl og server med evt. litt pisket krem.

Klikk for å sett

e tilpasset HTML

Klikk for

å sette tilpasset HTML

Bilde

Joda, det begynte så fjongt. Den mørdeigskanten siger jo bare sammen, du behøver ikke ta deg bryet med å lage den kanten engang – og det fine mønsteret på nøttene klarte jeg heller ikke å bevare…
Bilde

….så snart jeg hadde helt på blandingen svømte nøttene rundt. Men det gjør ikke gjør så mye. 
Bilde

En saftig og mektig kake – som de voksne nok liker aller best. Smaker ekstra godt med en liten kremklatt.
5 Comments
  • Lars
    Reply
    Posted at 22:25, 9. June 2016

    Hei.
    Hvor får du kjøpt pecan nøtter?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 08:25, 10. June 2016

      Hei Lars, du finner det i alle dagligvarebutikker. Sjekk poser i nærheten av der de selger nøtter i løsvekt (jeg kjøpte grønne poser a 60 gr fra nøttefabrikken på Kiwi i dag). Du finner også litt større bokser i hylla med baketing i enkelte andre butikker.

    • Line Osen
      Reply
      Posted at 17:12, 10. June 2016

      De selger pecannøtter i bokser på Rema og Obs. De står sammen med valnøtter og bakevarer.
      Skal helt klart prøve denne paien, pekannøtter har så deilig smak og hele denne kombinasjonen så meget lekker ut. Takk Elin 🙂

      • Konditor-Elin
        Reply
        Posted at 22:37, 10. June 2016

        Jeg pleier å kjøpe på boks jeg også, Line. Bruker pekannøtter blant annet i granola. Godt!

  • Posted at 12:11, 13. July 2016

    Dette ser bare helt nydelig god ut!

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits