Din handlekurv er nå tom!
Pepperkake-lyshus
Stemningsfulle, velduftende pepperkakehus
Lyshus UTEN levende lys.
Her får du mal på ett hus. Det andre huset har jeg laget etter samme mal, bare kuttet veggene litt i høyde (tak har lik størrelse). Jeg måtte spikke litt både på vegger og tak, og mitt tips for stabile vegger er å kjevle kjøleskaps-kald deig direkte på stekeunderlaget, på bakeplaten (legg en klut under, så ligger den stabilt). Kjevle deigen 2-3 mm tykk og skjær ut delene med gode mellomrom. Ikke flytt på delene etter at du har skåret dem ut.
Kanskje du heller vil lage en pepperkakeslede?
Vinduene har jeg skåret ut for hånd, uten noen mal. Du kan bruke pepperkake-utstikkere også, slik jeg har gjort på det lille huset. Du kan selv velge om du vil smelte sukker i en panne eller lage eggehviteglasur for å sette huset sammen. Jeg velger det siste, så kan barna være med hele tiden uten å være redd for å brenne seg. Eggehviteglasuren må røres godt og ikke være for bløt. Tilsett melis til du har en seig og bløt konsistens. Sitrondråpene er helt nødvendig for at glasuren skal stivne og bli hard. Bruk gjerne den ene vispen i en håndmikser for å få rett konsistens på glasuren. Hell eggehviteglasuren i et kremmerhus av matpapir, eller bruk en plastpose. Begynn med veggene og la de tørke litt før du setter på taket. Det må holdes i noen minutter før det «setter seg». La huset tørke en halv time til en time før du pynter det ferdig.
PS. Ikke bruk te-lys i disse husene. Kjøp heller en LED-lys-lenke (som jeg har gjort) og putt den inni.
Pepperkakedeig
250 g sukker
190 g smør/margarin
190 g sirup
2 egg
500 g hvetemel
4 g bakepulver
4 g ingefær
7 g kanel
4 g nellik
3 g kardemomme
1 knivsodd pepper
Slik gjør du:
1. Sukker, sirup og margarin/smør varmes til en flytende masse (sukkeret skal smelte) som helles over i en bakemaskin.
2. Bland krydderet sammen med det tørre og ha i bakemaskinen. Tilsett egg.
3. Elt sammen til en deig.
4. Deigen settes kjølig til dagen etter.
Pepperkakeveggene sørger for at du blir godt stekt (hvis ikke er de myke), derfor steker jeg dem på 180 grader i 10 minutter (ca.). Vanlige papirer skal helst være tynne og koke kl
200 grader 5-10 minutter (avhengig av tykkelse).
Egg
hvit
glass 1 eggehvite 180-240 g siktet mel
3-4 ts sitronsaft
How To Make Kremmer House Of Paper (Spraying Bag)
Mal – lyshus:
|
|
Maja
Fint! Mine pepprkakehus har alltid sett ut som utedass… Men gleden av å bake er der like fullt og jeg baker et dass eller to hver eneste år!
Konditor-Elin
Utedass! Det må bli neste års pepperkakeprosjekt. Haha! Ser gjerne din dass, Maja 🙂