Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Pepperkake-lyshus 

Pepperkake-lyshus 

Picture

Stemningsfulle, velduftende pepperkakehus

Har du også ønsket deg et sånt lys-hus? Jeg lagde et selv, jeg. I pepperkake. Ikke vanskelig i det hele tatt! Men litt snikker-Ændersen-kunnskap er bra å ha.

Lyshus UTEN levende lys. 
Her får du mal på ett hus. Det andre huset har jeg laget etter samme mal, bare kuttet veggene litt i høyde (tak har lik størrelse). Jeg måtte spikke litt både på vegger og tak, og mitt tips for stabile vegger er å kjevle kjøleskaps-kald deig direkte på stekeunderlaget, på bakeplaten (legg en klut under, så ligger den stabilt). Kjevle deigen 2-3 mm tykk og skjær ut delene med gode mellomrom. Ikke flytt på delene etter at du har skåret dem ut.

Kanskje du heller vil lage en pepperkakeslede?

Vinduene har jeg skåret ut for hånd, uten noen mal. Du kan bruke pepperkake-utstikkere også, slik jeg har gjort på det lille huset. Du kan selv velge om du vil smelte sukker i en panne eller lage eggehviteglasur for å sette huset sammen. Jeg velger det siste, så kan barna være med hele tiden uten å være redd for å brenne seg. Eggehviteglasuren må røres godt og ikke være for bløt. Tilsett melis til du har en seig og bløt konsistens. Sitrondråpene er helt nødvendig for at glasuren skal stivne og bli hard. Bruk gjerne den ene vispen i en håndmikser for å få rett konsistens på glasuren. Hell eggehviteglasuren i et kremmerhus av matpapir, eller bruk en plastpose. Begynn med veggene og la de tørke litt før du setter på taket. Det må holdes i noen minutter før det «setter seg». La huset tørke en halv time til en time før du pynter det ferdig.

PS. Ikke bruk te-lys i disse husene. Kjøp heller en LED-lys-lenke (som jeg har gjort) og putt den inni.

Pepperkakedeig
250 g sukker
190 g smør/margarin
190 g sirup
2 egg
500 g hvetemel
4 g bakepulver
4 g ingefær
7 g kanel
4 g nellik
3 g kardemomme
1 knivsodd pepper

Slik gjør du: 
1. Sukker, sirup og margarin/smør varmes til en flytende masse (sukkeret skal smelte) som helles over i en bakemaskin.
2. Bland krydderet sammen med det tørre og ha i bakemaskinen. Tilsett egg.
3. Elt sammen til en deig.
4. Deigen settes kjølig til dagen etter.

Pepperkakeveggene sørger for at du blir godt stekt (hvis ikke er de myke), derfor steker jeg dem på 180 grader i 10 minutter (ca.). Vanlige papirer skal helst være tynne og koke kl
200 grader 5-10 minutter (avhengig av tykkelse).

Egg
hvit
glass 1 eggehvite 180-240 g siktet mel
3-4 ts sitronsaft

How To Make Kremmer House Of Paper  (Spraying Bag)

Mal – lyshus:

Picture

Picture

Jeg glemte det helt, men hadde opprinnelig tenkt å legge på gelatinplater over «firkantene». Gir en fin effekt med lys inni.

Picture

«Snicker Ændersen og det krydrede pepperkakehuset». Jeg brukte Andersen til etternavn før jeg giftet meg, og hver jul kan jeg kalle pepperkakepinner, for hver gang jeg setter sammen pepperkakekreasjoner må jeg ty til sagkniven og spikre litt slik at veggene blir litt bedre . .. fin historie forresten….. «så går du til din egen, så går du til min egen» …

Picture

Det er en treningspose for å lage perfekt eggehviteglass og jeg foretrekker denne glasuren fremfor å sette sammen huset med smeltet sukker. Med eggehviteglass kan du også tillate deg å «hake» litt. Det ser bare ut som snø…

Picture

Be the first to write a review
2 Comments
  • Maja
    Svar
    Posted at 12:15, 30. november 2014

    Fint! Mine pepprkakehus har alltid sett ut som utedass… Men gleden av å bake er der like fullt og jeg baker et dass eller to hver eneste år!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 01:44, 1. desember 2014

      Utedass! Det må bli neste års pepperkakeprosjekt. Haha! Ser gjerne din dass, Maja 🙂

Post a Comment

Comment
Navn
Email
Website

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...