Din handlekurv er nå tom!
Pepperkaker
Jeg har laget mange blogginnlegg om forskjellige kreasjoner du kan lage i pepperkake, her kommer et samleinnlegg som gir deg alt du trenger å vite om pepperkakebaking. Du får oppskrift på deig og eggehviteglasur, samt tips til hvordan du får de fineste pepperkakene som kan henges i vinduet. Du får også mal til dette kopp-huset.
Å lage deig
Start med å lage en stooor deig i slutten av november eller i begynnelsen av desember. Deigen bør helst lages (minst) dagen før du skal bake. Den holder seg til langt ut på nyåret, bare oppbevar den i kjøleskapet (godt innpakket). Blir det deig igjen kan den fryses til neste jul.
Deigoppskriften min er den vil lagde i familiebakeriet vår, den vil hvert år solgte tonnevis av. Kjempegod!
Pepperkakedeig – stor porsjon
Sukker 1 kg
Sirup 750g
Margarin 750g
Egg 5 stk
Hvetemel 2 kg
Bakepulver 15g
Ingefær 15g
Kanel 35g
Nellik 15g
Kardemomme 10g
Pepper 1 knivsodd
Alle krydder skal være malt
Pepperkakedeig – mindre porsjon
250g sukker
190 g smør/margarin
190 g sirup
2 egg
500 g hvetemel
4 g bakepulver
4 g ingefær
7 g kanel
4 g nellik
3 g kardemomme
1 knivsodd pepper
Slik gjør du:
1. Sukker, sirup og margarin/smør varmes til en flytende masse (sukkeret skal smelte) som helles over i en bakemaskin.
2. Bland krydderet sammen med det tørre og ha i bakemaskinen. Tilsett egg.
3. Elt sammen til en deig.
4. Deigen settes kjølig til dagen etter.
Steking
Pepperkakene stekes på
180-200 grader ca. 10-12 minutter (avhenger av tykkelse) midt i ovnen. Du kan bruke både over/undervarme og varmluft. Pass på at pepperkakene som stekes samtidig har jevn tykkelsen. Ikke stek store og små deler av pepperkake på samme plate. Da vil noe raskt bli brent, mens noe ikke blir ferdigstekt.
Eggehviteglasur
Eggehviteglasur
1 eggehvite
180-240 g siktet melis
3-4 dråper sitronsaft
Sikt melis og rør sammen med eggehviten. Bruk en sleiv og rør kraftig til du har en hvit seig masse. Tilsett mer melis (eller eggehvite) for å få rett konsistens. Ha i sitrondråper til slutt (eller en annen form for syre, for eksempel noen dråper eddik). Legg en våt klut over bollen for at det ikke skal dannes skorpe på glasuren.
Jeg bruker aldri oppskrift når jeg skal lage eggehviteglasur, men bare rører eggehvite og melis sammen til rett konsistens.
Sprøytepose
Klipp opp trekanter av matpapir og lag sprøyteposer. Se hvordan du lager et kremmerhus i papir her. Du kan også bruke en vanlig frysepose og klippe et lite hull.
Hva vil du lage?
Lite pepperkakehus
Adventsstake i pepperkake
Telys i pepperkake
Lyshus
Slede
JUL i pepperkakebokstaver
Pepperkakelykt
Pepperkakemuffins
Kopp-hus
Tilbake i 2014 lagde jeg dette lille kopp-huset for bladet BAKE. Nå fikk jeg lyst til å prøve å lage det igjen, og det ble da ganske søtt, syntes du ikke? Mal finner du litt lenger ned..
Hvis du vil lage et lite kopp-hus kan du klippe ut malen her:
3D juletær
Så prøvde jeg å lage noen juletrær…det gikk bare sånn passe. Problemet var at jeg hadde laget for liten kile i midten. Det hadde også gått an å dele hele treet i to deler og sette sammen etter steking.
Pepperkakehjerte til å henge
Hver jul lager jeg pepperkakehjerter med hull. De dekorerer jeg med eggehviteglasur. Husk at store figurer trenger litt mer tykkelse enn vanlige pepperkaker. Blir pepperkakene utsatt for fuktighet (for eksempel i et lokale med mye damp/ trekkfullt vindu) vil de bli myke og falle ned.
Lag store nok hull. Store hjerter trenger å steke ca. 15 minutter eller mer på 180 – 200 grader. Skulle du være uheldig å ta dem ut for tidlig (fortsatt myke) bare putt hele pepperkaka inn i ovnen igjen og stek lenger/ tørk ut til den er helt sprø.
Sarah A.
Hei!
Blir disse pepperkakene myke? (Jeg ønsker nemlig ikke helt harde pepperkaker).
Bruker du lys eller mørk sirup? og er krydderne malt? =)
Stor hilsen!
Elin Krem.no
De blir myke om de steker for kort, sprø om de steker vanlig tid (de skal jo helst bli sprø!) Alle krydder er malt.
Elin Krem.no
..og ta den sirupen du har. Jeg halvblander ofte..
Ingunn
Kan en bytte ut hvetemelet med glutenfritt mel tro?
Elin Krem.no
Det vet jeg dessverre ikke
Inger Johanne Sundby
Jeg blir så i tvil for mange oppskrifter er med fløte.
Elin Krem.no
Så lag begge, da…
Eva
Jeg er så glad for at denne er uten fløte. Hva i all verden gjør fløte i pepperkakeoppskrifter, lurer jeg på.
Lise
Er 4 g en tskje?
Elin Krem.no
sånn cirka…
Therese
Skal ikke smør, sukker og sirups blandingen avkjøles før det tilsettes mel og egg?
Elin Krem.no
Det er ikke nødvendig. Egget kan gjerne røres inn mens blandingen er litt varm.
Eirin
Dette er den aller beste pepperkakeoppskriften jeg har prøvd! Helt perfekt å jobbe med, ikke nødvendig med ekstra mel på bordet eller kjevla engang. Nydelig smak også, denne blir brukt flere ganger! 🙂
Eirin
Så god oppskrift! Fryste ned en god del i fjor, og tok opp en liten bit nå for å se hvordan det ble. Nå virket den ganske «tørr», og var vanskeligere å kjevle ut. Den sprakk opp veldig lett, så jeg fikk ikke kjevlet den så tynn som jeg skulle ønsket. Har du noen tips? Vet du hva jeg kan ha gjort feil? 🙈
Elin Krem.no
Det kan være lurt å putte deigen som har vært fryst i en maskin med krok og tilsette litt vann. Da blir den smidig og lett å kjevle igjen.
Astrid Letnes
Har nå laget deig, gleder meg til å bake ut. Jeg lurer på om du kunne oppgi skje-mål i tillegg på krydderet, jeg tror ikke min vekt måler nøyaktig nok på så lite vekt. Takk for mange fine oppskrifter og tips.
Anne-Lise Lundgård
Hei! Fantastisk deig å bake ut pepperkaker med barn. Mel er ikke nødvendig, sprekker ikke og tåler å bli varm uten at den blir håpløs. Også veldig god på smak. Vi har prøvd mange men har nå fått ny favoritt! Men et spm. På de største kakene blir det en god del bobler. Har doblet den minste porsjonen din, målt alt som står med gram mål på vekt. Gjør jo ikke så mye men penere om jeg klarte å få de boblefrie. Har testet både over/under og varmluft uten at det ga noen forskjell.
Elin Krem.no
Hei! Jeg tror det der med bobler kanskje kan handle om to ting: Det ene er at deigen er knadd sammen (med mel)? At det blir små «lommer» av luft i deigen som vil ut under steking. Det andre er at hevemiddelet kanskje ikke er blitt jevnt fordelt i deigen. Det lønner seg å sikte det tørre sammen, evt røre det godt sammen med en visp. Jeg har også lagt merke til at temperert deig gir et glattere stekeresultat enn kald deig. Bare spekulasjoner fra min side…fint å høre om andre har noen flere teorier?
Marie
Ser du skriver man kan ta den sirupen man har, men gir det noe forskjell smaksmessig? Altså, blir det kraftige smak med mørk sirup, feks? Helt sikkert et dumt spørsmål, men jeg er fremdeles en amatørbaker 🙂
Elin Krem.no
Ikke dumt spørsmål i det hele tatt! Det blir kraftigere smak av mørk sirup.
Marte Løkken
Om man vil lage halv av den store porsjonen, hvor mange egg ville du brukt? Blir litt forvirret når det er 2 egg i kvart porsjon, men bare 5 i stor 😄
Elin Krem.no
3 små
Anne-Lise Lundgård
Dette er en fantastisk deig å jobbe med. Nokså rask å lage også. Ikke behov for ekstra mel når du baker ut. Ungene klarer lett å kjevle selv og når den er for varm kan du fremdeles få til kaker. Anbefales!
Hedda
Er så glad du skrev at deigen kunne fryses ned til neste jul! Hadde ikke gjort det ellers, pga. egget. Måtte avlyse i fjor pga. sykdom, men da var det perfekt å kunne ta ut en ferdig deig av fryseren i år! Funket finfint. Veldig god! Tusen takk!
Bente Langvold
Fantastisk deig! I år har vi masse honning i huset, er det mulig å bruke den isteden for sirup?
Elin Krem.no
Ja, det kan du sikkert (har ikke testet). Smaken blir litt annerledes, men liker du honning blir det jo bare godt.