Rabarbragalette – tertebunn med rabarbra og karamell

Rabarbragalette – tertebunn med rabarbra og karamell

Bilde

Knasende sprøtt, syrlig og søtt

Disse hadde jeg i utgangspunktet ikke tenkt å legge ut, men jeg ombestemte meg. Dette er nemlig FOR godt til ikke å deles. I sol eller regn. 

Temaet nå om dagen er VÆRET. Som dere vet regnet det katter og hunder i går (som de sier på engelsk) her på Østlandet. Og jeg koste meg glugg.

Neida, det er ikke sånn at jeg ikke vil ha sommer, men jeg skrev på facebook i går at det ALLTID finnes noe å glede seg over. Og det mener jeg. 

I går gjorde jeg ihvertfall det. Som barn så jeg aldri på værmeldingen. Det fikk bli det været det ble. Og sånn ble barndommens somre fylt av sol, ikke regn, for det er filtrert bort. Det er ikke antall dager med øs-pøs man husker, men hva vi gjorde. 

Konklusjonene er: Ønsker du deg en fin sommer uavhengig om det blir sol eller regn? Bestem deg for det. It’s a state of mind.

Sånn. Der sparte jeg deg for kr.15 000 som du nok (etter å ha lest VG om at det vil regne hele sommeren) hadde brukt på en middelmådig tur til syden – midt i fellesferien – med påfølgende diaré og flasshelvete i en uke etterpå. 

Da kan vi gå over på godsakene. Som er knasende enkle å dra sammen på en forsommerdag – sol eller regn :) 
Prøvde å finne et annet ord for galette, men det var ikke så lett. Det nærmeste jeg kommer er kanskje tertewienerbrød med rabarbrakaramell. 

Bilde


Rabarbragalette – eller tertebunner med rabarbrakaramell
ca. 5 stk

Frosne butterdeigsplater
ca. 200 g vasket og kuttet rabarbra
ca. 1-2 ss maisenna
ca. 100 g lyst brunt sukker (light brown soft sugar) eller demerara – eller det sukkeret du har 😉

Slik gjør du:
1. Tin butterdeigsplater under et håndkle og kna lett sammen. Del opp i deigbiter på ca. 50 g. 
2. Kjevle ut tynne (ca. 2-3 mm)  rundinger (bruk mel), brett inn kanten og prikk med en gaffel. 
3. Bland sukker og maisenna, tilsett rabarbra og vend sammen. 
4. Legg blandingen jevnt utover i deigen.
5. Klem deigen rundt blandingen og la hvile ca. 30 minutter før du steker på 210 grader i 20 minutter (varmluft).

Spises som de er, eller med litt is til. 

Fikk du lyst til å prøve disse med epler –prøv denne oppskriften

Bilde

Legg i fyllet og fordel det i jevn tykkelse (ikke i en haug). 
Bilde

Klem deigen godt rundt fyllet. Det vil alltid renne litt ut, men maisennaen vil forhindre at det væsker mye. Det som skjer er at rabarbrasaften og sukkeret koker og blir til karamell. Heeeelt uimotståelig.
Bilde

Har du lyst på litt glans på kantene kan du pensle med litt egg før du steker. 
11 Kommentarer
  • Ida (@kaketrut )
    Svar
    Skrevet på05:15, 3. juni 2015

    Tøft! Og tilogmed med link til epleputer. De lagde jeg igår og de var herlige! Galette skal lages når rabarbraen er moden i Finnmark!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på06:42, 3. juni 2015

      Glad du likte dem Ida! Rabarbraen er verd å vente på. Jeg har enda flere oppskrifter i ermet 😉

  • Maja
    Svar
    Skrevet på05:18, 3. juni 2015

    Å der traff du meg rett i hjerterota! Jeg var nemmelig gretten i går pga været… Jeg pleier ikke å være slik, tar det som det kommer og sørger for at hver dag blir hyggelig uansett vær, men i går klarte jeg ikke det. Da blir det en bortkastet dag, det kjenner jeg på idag… Bra du ombestemte deg og laget dette innlegget, for meg var det budskapet om at det alltid finnes noe å glede seg over, det viktigste for meg meg. Takk!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på06:46, 3. juni 2015

      Tro meg – jeg har også hatt dager hvor været har tatt futten ut av livet. Men i går hadde jeg nesten gått og gledet meg litt – for jeg visste det ble heavy. Og så var jeg så glad for at vi dro på sykkeltur med klassen til sønnen min FORRIGE tirsdag. Bare tanken på at vi slapp å tråkke med 50 klissblaute elever gjorde meg lettere til sinns. Ikke så mye som skal til serru.

  • Inger Anne
    Svar
    Skrevet på12:46, 4. juni 2015

    Jeg tok meg i å «kroppe på skjermen» for å få tak i en av kakene… sukk… 😉 Ser ut til at det må bakes snart 😀

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:14, 4. juni 2015

      Haha! Disse er så lettvinte at de lager du på no time Inger Anne 🙂

  • Christine
    Svar
    Skrevet på07:18, 7. juni 2015

    Veldig gøy med rabarbraoppskrifter! Disse skal lages!
    Har aldri laget Galette. Trenger man ikke skrelle rabarbraen før bruk?
    Kan disse lages på forhånd og fryses? Hvordan skal man da tine og varme dem opp på best mulig måte?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på07:54, 7. juni 2015

      Hei Christine, nei, du behøver ikke skrelle rabarbra før bruk, i alle fall ikke nå på forsommeren. Da er skallet mykt og tynt. Det beste er å fryse disse før de er stekt. Da kan de tines på rundt en halv time og stekes av når du skal spise dem.

  • Christine
    Svar
    Skrevet på13:59, 7. juni 2015

    Takk for svar! 🙂

  • Aase
    Svar
    Skrevet på09:13, 10. juni 2015

    Heihei. Dette så godt ut. Tror du dette er mulig å få til på en gassgrill?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:21, 10. juni 2015

      Ja, på indirekte varme. Husk at de trenger over 200 grader i rundt 20 minutter. Det er bare å prøve Aase 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits