Rundstykker med spelt og havre

Rundstykker med spelt og havre

Jeg har rydda i mel-skuffen. Der fant jeg mel utgått på dato. Speltmel. Det kan fint brukes! Jeg har ikke bakt så mye med speltmel før, men kan litt om det. Spelt er en kornsort med en annerledes glutentype, derfor skal ikke deigen eltes på samme måte som vanlig hvetedeig.

I skuffen hadde jeg vanlig fint speltmel, sammalt grov spelt, så putta jeg oppi litt havre også. Deigen ble helt super å jobbe med. Så har jeg hørt at appelsinjus er fint til spelt, ettersom det inneholder askorbinsyre. Det skal hjelpe til å styrke glutennettverket.

Modning skjer på benken, gjerne under en plasthette. Min deig sto ca. 1.5 time. Etter at bollene er formet og satt på plate etterhevet jeg i ca. 45 minutter. Pakket brettet inn i en plastpose og sprayet på litt vann for at deigen ikke skulle tørke ut.

Steking skjer ved at de dyttes inn i ovnen på sterk varme (280 grader), så hiver jeg inn ca. en halv dl vann i ovnen. Det er for at rundstykkene skal bli utsatt for damp. Damp gjør overflaten på hvert rundstykke mer fleksibel (forhindrer at de sprekker). Damp gjør også at varmen trekker raskere inn i bakverket.

Min ovn er best når jeg kombinerer over/ undervarme og varmluft. Av den grunn setter jeg på varmluft de siste fem minuttene. Ikke alle ovner er like, så prøv deg frem!

Halvgrove speltrundstykker med havre (13 stk)
300 g siktet spelt
150 g sammalt hvete grov (spelt)
100 g havremel (evt. kjør 100 g havregryn i en foodprocessor)
8 g salt (1.5 ts)
3 dl lunkent vann
1 dl appelsinjus
20 g gjær
3 ss olje

Slik gjør du:
1. Ha alle ingrediensene i en bakebolle, bortsett fra salt og olje. Elt sammen på lav fart i ca. 7 minutter.
2. Tilsett olje og salt. Elt 3-5 minutter til.
3. Dra en plasthette over bollen og sett den på benken i ca. 1- 1.5 timer.
4. Del opp deigen i 13 emner på ca. 75 g.
5. Trill til boller og sett på plate.
6. Etterhev 30-45 minutter.
7. Sett ovnen på 280 grader, eller så varmt du kan. Sett brettet inn i ovnen, kast inn en halv dl vann i bunnen av ovnen og skru ned temperaturen til 240 grader og stek i ca. 15 (gjerne på varmluft siste fem minuttene).

Speltmel skal ikke eltes for intenst. Deigen eltes totalt rundt 10 minutter.
Jeg bruker lunken væske og sjekker at temperaturen er ok. Den bør litt på ca 24-26 grader.
Degien har hvit under plast i 1.5 timer.
Hvert rundstykke veier ca. 75 gram
Sånn ser rundstykkene ut etter ca. 45 min på benken. Sprayer litt vann på så de ikke skal tørke ut.
Satte rundstykkene inn på 280 grader, kastet litt vann i ovnen og skrudde ned til 240 grader. Satte på varmluft siste fem minuttene, stekte totalt 15 minutter.

1Kommentar
  • Aleksandra Try
    Svar
    Skrevet på08:43, 19. februar 2021

    Kjempegode rundstykker! Var ikke tørre dagen etter heller, noe jeg opplever med mange oppskrifter. Enkele å lage, så disse blir det mer av 😀

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Sommerfugl-boller

Det er snart skolebrødets dag. I fjor lagde...

Franske makroner med..

Flere har spurt om jeg ikke kan lage...

Myke salatbrød

Brødene kan også brukes som hamburgerbrød. Sommeren spiser...

Cookie-boller

Jeg hadde en cookiedeig i kjøleskapet og hadde...

Rabarbrasuppe

Den første sommervarmen er her og den får...