Din handlekurv er nå tom!
Saftig eplekake
Høsten er tiden for en saftig eplekake.
Eplekake er noe mange liker, det er lett å bake og kan fint fryses, både hel og i stykker. Om du ikke får tak i norske epler i sesong, bruk noen harde og faste epler når du skal bake eplekake.
Jeg starter med å skrelle eplene. De legger jeg i en bolle med vann tilsatt noen dråper sitronsaft. Sånn holder eplebåtene seg hvite. Bruk romtempererte ingredienser. Tar egg rett fra kjøleskapet kan du legge dem i en bolle med varmt vann noen minutter. Smøret kan romtemperers ved å bruke en ostehøvel. Skjær smøret som du skjærer ost og legg det på en tallerken. Da blir det mykt på 1-2-3!
Du må gjerne bruke mye epler i denne kaka, men da vil den trenge noe lenger tid å gjennomsteke. Ingen ovner er helt like, derfor, bruk en bakepinne og stikk den i midten av kaken. Henger det deig på pinnen må den steke lenger. Om det ikke er deig på pinnen er kaken ferdig. Ta den ut av ovnen og avkjøl på rist.
Del gjerne kaken opp i stykker og frys inn. Ta opp fra fryseren og lun i ovnen på varmluft 120 grader i 6-7 minutter. Serveres med iskrem eller en kremdott. Perfekt dessert!
Eplekake (25 cm form)
180 g sukker
180 g smør/ margarin
180 g hvetemel
3 egg
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1/2 dl melk
5-6 faste epler i biter
Rør smør og sukker lyst og luftig. (Bruk helst romtemperert smør/ margarin). Rør inn ett og ett egg. Sikt inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og bland sammen så det blir en jevn masse. Ikke rør for mye. Juster farten ned til laveste fart og rør inn melken til slutt.
Massen fordeles i en springform ca. 25 cm. Skrell epler, del dem i passe store biter. Dytt eplebitene ned i kaken. Dryss på kanel og sukker på toppen og stek på rist midt i ovnen ca. 180 grader i 30 -40 minutter. Skru gjerne over på varmluft siste 10 minuttene.
Emilija Skarstein
Hei. Det står ingenting om når og hvordan eplebåtene tilsettes i deigen.
Elin Krem.no
Du dytter dem nedi kaka. Ser du det er en link til en film i dette innlegget? Klikk på linken, så ser du på filmen hvordan jeg gjør.
Marianne
hvor er den linken?
Elin Krem.no
Hvilken link tenker du på?
Trude Valaker
Hei Elin
Du nemnde ein god kniv til å skrelle epler for ei stund sidan. Prøvde å søka opp dette på nettsida di, men fann den ikkje. Kunne du ha sendt meg dette tipset på nytt? Og elles – takk for ei inspirerande nettside. Mvh Trude
Elin Krem.no
Jeg bruker en vanlig liten skrellekniv fra Victorinox, eller det som kalles Turner knife en liten kniv med buet blad.
Hildegunn
Stemmer det at bunner laga på eggedosis trekker til seg meir fuktighet en bunner laga på smør og sukker om man har bunnen under en mousse?
Elin Krem.no
Sånn intuitivt er jeg enig i den påstanden, ja.
Astrid Salvesen
Mange eplekakeoppskrifter inneholder en liten del melk. Hvilken effekt har denne, og kan jeg bytte den ut med noe?
Elin Krem.no
Det er for å gjøre røren mindre fast. Bytt gjerne ut med vann.
Marianne
Skal formen smøres inn med smør? Jeg fikk ikke plass til alle eplebitene i kaken:-)
hvor mye kanel er det snakk om i kaken?
Elin Krem.no
Du behøver ikke smøre formen. Epler varierer jo veldig på størrelse, så putt i så mye eple du vil. Stapp til det er fullt. Kanelmengngde bestemmer du selv. En- to teskjeer gir god smak.
Elin
Beste eplekaka mor og far min har fått! Noensinne.