Sandkaker

Sandkaker

Bilde

Julebakst med tradisjoner

Sandkake er en mørdeigskake med malte mandler. Kakene smaker utmerket i seg selv, men er kanskje enda bedre fylt med krem og bær. 
Tradisjonsbakst som godt kan serveres til dessert. Pisk en kartong (3 dl) kremfløte, tilsett et par spiseskjeer med sukker. Legg en kremdott i hver skål. Tilsett friske eller frosne bær.  
Sandkaker
100 g smør
100 g margarin
125 g sukker
100 g malte mandler
260 g hvetemel
1 egg

Slik gjør du:
1. Smuldre sammen mykt smør, margarin og sukker. 
2. Bland inn malte mandler, hvetemel og egg. Kna sammen så du får en deig.
3. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskap en time (eller til dagen etter).
4. Ta frem deigen og kjevle den ca. 2 mm tynn. Legg deigen over sandkakeformene.
5. Klem deigen godt ut i formene og sett på plate. 
6. Stek på 200 grader i ca. 15 minutter.
7. Ta av formene før de blir helt kalde.
​8. Oppbevares i en tett boks. 

Bilde

Kjevle deigen og legg den over formene. Ta en deigklump og press forsiktig ned. Klem deigen godt ut i formene og skjær av overfødig deig. Om du ikke klarer å kjevle deigen og legge den over formene kan du godt klemme deigen ut i formene uten å kjevle deigen først. 
Bilde

Avkjøl kakene på rist før de oppbevares i en tett boks. 
Bilde

Nydelig julebakst, akkurat som den har blitt spis i generasjoner. 
4 Kommentarer
  • Elise
    Svar
    Skrevet på16:00, 6. desember 2016

    Jeg skal bakt sandkaker til jul, men tåler ikke mandler. Har du forslag til hva jeg kan erstatte mandlene med i oppskriften?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på19:56, 6. desember 2016

      Hei Elise. Du kan kutte ut mandlene og tilsette 50 g mer mel.

  • Inger Anne
    Svar
    Skrevet på16:46, 7. desember 2016

    Sandkaker er veldig anvendelige kaker, men en formidabel jobb å lage… Lagde i fjor etter mange år uten, og kom da på hvorfor formene var satt langt bort…. Alt styret med å smørre og trykke ut deig og vaske opp igjen formene… nei det blir ingen sandkaker i år 😉
    God Jul 😀

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på17:30, 7. desember 2016

      Smurte ikke en eneste form, kjevlet deigen på og helte ut av formene, som bare ble skylt og satt bort igjen. Det blir nok sandkaker igjen neste år 😉 God jul Inger Anne!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits