Din handlekurv er nå tom!
Scones (grove) med nøtter og frukt
Jeg har lagt merke til at mange spiser litt smågrove scones i januar. Sånne du kjøper hos bakeren, stappa med godsaker. Som dere veit har jeg jo verdens beste oppskrift på scones fra et luksushotell i London, og her har jeg lekt litt med den og byttet ut hvetemel med litt annet mel, ut i fra hva jeg hadde av melrester i bakeskuffen. Det resulterte i en deig som hang meget dårlig sammen og en litt smulete scones. Sånt skjer. Heller smulete scones enn seige! Dersom du vil ha en scones som henger bedre sammen kan du erstatte havremel med vanlig hvetemel.
Mine smågrove scones ble tilsatt en pose med tørka tranebær og noen hasselnøtter. Noen har kanskje lyst på dessert-varianten? Da foreslår jeg at du tilsetter 75 gram hakka mørk sjokolade. Disse kan du smøre med smør og maule som de er, eller spise med en god ost eller noe sånt. Du velger selv om du vil ha nøtter i. Har du ikke hasselnøtter, bruk noe annet knasende godt du liker. Tørka tranebær kan erstattes med rosiner.
Jeg delte mine opp i biter på 50 gram, men du kan gjerne bare lage to runde kaker på hver sin plate som deles i 8 biter.
De ble ikke like luftige som vanlige afternoon tea scones, og jada, de henger dårlig sammen og smuler, men hvis du tåler det, så er det bare å sette i gang og bake. Jeg lot mine hvile på benken ene times tid, men jeg har gjort om litt på den originale oppskriften sånn at de kan gå rett i ovnen uten hvile. Bruker du varmluft kan begge brett stekes samtidig. Spises helst lune. Er ikke noe særlig gode dagen etter, så får du noen til overs, putt i fryseren. Varm i ovnen når de skal spises.
Halvgrove scones med nøtter og frukt (ca. 16 stk)
150 g siktet spelt (eller bruk hvetemel)
100 g havremel (kjør 100 g havregryn i en foodprocessor til det er mel)
115 g sammalt hvete grov
1 ss bakepulver
75 g smør eller margarin
2 dl h-melk (eller annen væske)
1 egg
35 g sukker
1/2 ts salt
100 g grovhakkede hasselnøtter (valgfritt)
100 g tørket tranebær eller annet tørket frukt (fiken, sultaniner, rosiner, tranebær, sukat, aprikos, aspikat)
Slik gjør du:
1. Ha hasselnøtter eller andre nøtter du liker på en bakeplate. Sett den i ovnen 7 -10 minutter på 200 grader. Hell nøttene i en kjøkkenhåndkle så skallet slipper. Grovhakk.
2. Bland mel, bakepulver og sukker med smør. Smuldre det sammen med fingrene (eller bruk en bakemaskin) slik at du får en jevn blanding uten klumper.
3. Bland egget med melken og hell i den tørre blandingen mens du rører. Tilsett hakkede nøtter og tørket frukt.
4. Bruk mel så deigen ikke setter seg fast på bordet og klem deigen ut, sånn at den blir ca. 2-3 cm tykk. Skjær ut trekanter, ca. 50 gram per emne.
5. Legg på brett med bakepapir. Stekes på 200 grader midt i ovnen, bruk gjerne varmluft i 10-12 minutter. Avkjøl på rist. Spises lune. Scones som ikke spises opp bør fryses. Tines på benken og brøsjes opp i ovnen på ca. 120 grader i 6-7 minutter.
Anne Gro Engen
Hei, Elin! Lagde disse i dag, men byttet ut noen ingredienser med det jeg hadde i hus – og de ble kjempegode! Mandler (ristede) og sultanarosiner, litt ekstra hele havregryn, og en melblanding av hvetemel, havremel og litt rugmel. Snadder!
Elin Krem.no
Så bra!
Silje
Er det mulig å lage denne deigen (og oppbevare den i kjøleskapet) en dag før den skal stekes? På forhånd takk!
Elin Krem.no
Ja, det burde gå bra, men kanskje du skal tilsette litt mer bakepulver? Det har en tendens til å miste litt av futten om det blir stående. Lykke til!
Silje
Tusen takk, Elin!