Semulepudding

Semulepudding

Dessert utgått på dato?

I går sto jeg på hue i en trallevogn med varer til halv pris. Og hva finner jeg? Jo, en liten flaske med mandelessens. Nedpriset pga dato, sto det. Så beleilig! Jeg har nemlig gått rundt og drømt om semulepudding i lange tider.

Semulepudding

1 liter melk (bruk gjerne hel)
90 g semulegryn
3-4 ss sukker
2-3 dråper mandelessens

Kok opp melk og rør inn grynene. Kok på svak varme i ca. 10 minutter, rør hele tiden. Tilsett sukker og smak til med dråper. Settes i kjøleskap og serveres med rød saus

Rød saus:
 2 dl saft + litt vann (den sort du selv måtte like – helst hjemmelaget)
litt sukker? (et par skjeer om saften er litt lite søt) 
1 ts potetmel 

Bland saft og vann slik at den blir sterkere enn om den skulle drikkes. Smak til om den trenger mer sukker. Rør potetmelet ut i et par ss kaldt vann og hell i saftblandingen under omrøring like før den koker opp. Gis så et lite oppkok under omrøring. Hell sausen i en mugge og dryss litt sukker på den så den ikke får snerk. 

Men hvorfor var de nedsatt? Dråpene var holdbare til langt ut i neste år.  - Sikkert ingen som kjøper sånne dråper lenger, tenkte jeg. De vil bare bli kvitt det. For hva bruker man mandelessens til i dag? Eneste jeg kan komme på er jo semulepudding. Essensen havnet i kørja. Her må noen ta ansvar og sikre tradisjonene for etterslekten, tenkte jeg. Som tenkt, så gjort! I dag blir det «digg» dessert til kidsa. Ikke helt utgått på dato. 

8 Kommentarer
  • Heidi Floten Thorstensen
    Svar
    Skrevet på09:07, 20. november 2013

    Herlig! Dette ble mange ganger kveldsmaten til guttene når de vokste opp, da uten rød saus. De elsket det. Nå bruker jeg mest semulegryn til å drysse springformene når jeg baker. Må kanskje gjøre noe med det. Så veldig godt ut.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:24, 20. november 2013

      Veldig godt tips, takk Heidi 🙂 tror jeg kommer til å teste det ut på kransekakeringene neste gang 🙂

  • Skrevet på13:16, 27. november 2013

    Hei Elin. Jeg leser og koser meg med bloggen din! Gleder meg til å se julekartongene i butikk og skal teste ut noen av oppskriftene. Denne fristet også, og brakte skolekjøkkenminner. Jeg bruker semulegryn til å kjevle ut mine tynne italienske pizzabunner på. 😉
    Ønsker deg en fin kveld.

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på15:40, 27. november 2013

    Så hyggelig å høre at du liker bloggen min Camilla – jeg følger også med på kakebakingen din! Og takk for at du ga meg enda et tips til hva jeg kan bruke semulegryn til 🙂

  • Hege
    Svar
    Skrevet på19:40, 6. januar 2015

    Dette er en god gammel dessertslager som bringer tilbake gode minner om søndagsmiddager med dessert hos mormor. Min mamma elsker dette og jeg og mine søstre elsker dette. Nam nam!

  • BrittR
    Svar
    Skrevet på13:17, 12. september 2018

    Fin påminnelse om en dessertklassiker vi bør ta vare på. I tillegg er oppskriften et godt eksempel på at dessert og kake for 30-40 år siden var vesentlig magrere enn dagens moderne tilsvarende.

  • Marian
    Svar
    Skrevet på20:18, 9. oktober 2018

    Hei. Lurer på om puddingen blir stiv uten egg i og hvor lenge den da må stå kaldt.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:17, 10. oktober 2018

      Det er ikke egg i denne puddingen. Den stivner i løpet av en time i kjøleskap.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits