Din handlekurv er nå tom!
Shortbread / butter cookies
Jeg har flere ganger blitt spurt om jeg ikke kan bake butter cooikes. Altså kjeks som smaker smør. Det finnes utallige varianter av denne kaken, det jeg har bakt minner nok mest om britiske shortbread. For å vise forskjellige måter å bruke deigen på, lagde jeg tre forskjellige typer. Alt er laget av samme deig.
De er fantastisk gode på smak, faller nesten fra hverandre og jammen klarte jeg å få det til å smake skikkelig ekstra mye av smør også. Ja, smør. IKKE margarin i disse..
Det har vært mørdeig som har vært tema på instagram denne uken og da falt det seg helt naturlig å teste ut å bake smørkjeks. For å gi kjeksene ekstra god smak har jeg brukt brunet smør. Det er hemmeligheten! Brunet smør er lett å lage, men du må lage det litt før du skal begynne å bake, ettersom det må stivne før du begynner. Jeg putta mitt smør i fryseren, det ble for hardt, måtte et par runder i mikroen, for det er veldig viktig at dette har myk konsistens, ikke hard.
Som du ser av bildene under her fikk jeg noen små klumper av karamelliseret smør som ikke lot seg løse opp, derfor frem med sikten. De var myke, så det gikk fint å presse gjennom sikten.
Oppskriften er en helt vanlig 1-2-3-mørdeig, ikke vanskelig å lage i det hele tatt. Har brukt en eggeplomme for å binde deigen sammen, bruk vann om du ikke tåler egg. Vil du ha deigen/ kakene enda fastere? Da tilsette du mer mel.
Deigen er vanskelig å kjevle. Av den grunn har jeg laget tre forskjellige varianter til deg, så kan du selv velge hvilken vanskelighetsgrad du velger.
Min favoritt? Den med sukker på kantene. Enkelt å lage, bare rull en deigpølse, la den stivne i kjøleskapet, ha på vann, rull i sukker og skjær skiver. Stek.
Shortbread/ butter cookies
100 g finkornet sukker eller melis
200 g smør (du trenger ca. 250 som skal brunes og avkjøles)
300 g hvetemel
1 eggeplomme
3-4 ts vaniljessukker
Slik gjør du:
1. Start med å lage brunet smør. Du må brune mer enn mengden du trenger, ettersom vannet fordamper. Ha smøret i en kjele, smelt på middels høy varme og rør hele tiden. Ta av platen når smøret har nøttefarge. Avkjøl.
2. Pisk mykt smør og sukker/melis og vaniljesukker til du får en luftig konsistens og lys farge.
3. Vend inn melet og eggeplommen, bruk gjerne hendene.
4. Pakk deigen inn i plast og la ligge kjølig minst en halvtime.
5. Ta ut litt og litt av deigen om du skal kjevle, eller bare del i skiver/ biter.
6. Stek på 200 grader midt i ovnen på over/ undervarme i ca. 10 minutter.