Din handlekurv er nå tom!
Sjokoladekake med marengs
Da jeg skulle bake denne tok jeg utgangspunkt i en amerikansk oppskrift som jeg fant på nettet. Det er fordi jeg ville få den til å ligne en sånn devil food cake, en mørk, tung sjokoladekake. Men å hente oppskrifter fra nettet er alltid riski bisniss. For min del skjer det aldri at jeg gjør det uten å gjøre noen tilpassinger. Så jeg skrudde litt på den. Reduserte sukkermengden, justerte litt på smak. Og satte i gang.
Det ble jo ikke godt. Fordi det var for mye kakao. Ei kake med alt for mye kakao blir tørr-bitter i smak. Sånn ble mitt første forsøk. Kaka skal være litt bløt i midten, men det smakte bare bare våt, rå kakao.
Av den grunn måtte den bakes på nytt. Og denne gang ble den mer sånn jeg ville ha den. Den er fortsatt rå i midten og langt i fra min favoritt, men ettersom jeg har tatt bort mye av kakaomengden og hatt i litt sjokolade i stedet, smaker det bedre.
Velger du å steke den så den blir bløt i midten vil den trenge å sette seg før du har på marengsen. Lag den gjerne dagen før og legg på marengsen samme dag du skal servere den. Jeg lot min kake stå i kjøleskapet å bli helt fast (tok et par timer).
Husk at størrelsen på formen har noe å si både på steketid og konsistens. Jeg brukte en langpanne som er 25 x 35 cm. Da stekte kaken i 25 minutter på varmluft. Fremdeles litt bløt i midten. Bruker du en «vanlig» langpanne kan du beregne litt kortere steketid om du vil ha den bløt i midten. Husk at den vil bli mindre høy.
Sjokoladekake med marengs (i langpanne 25 x 35 cm)
Det tørre:
250 g hvetemel
40 g kakao
200 g brunt sukker (farinsukker, eller bare bruk det sukkeret du har)
100 g sukker
1.5 ts bakepulver
1 ts natron
1 ts salt
Det våte:
1 egg
2 eggeplommer (ta vare på eggehvitene)
1.5 dl nøytral olje (for eksempel solsikke eller raps)
200 g rømme
smeltes sammen:
1 dl kaffe eller vann
100 g sjokolade
Marengs
2 eggehviter
100 g finkornet sukker (eller melis)
2 ts sitronsaft (om du har)
Slik gjør du:
1. Vei opp det tørre i en bolle og det våte i en annen bolle. I en tredje bolle, hell kaffe over hakket sjokolade. Ikke rør i sjokoladen, den vil smelte.
2. Rør så det ikke er klumper i noen av bollene, bland de to så sammen. Ha i sjokolade/kaffe i blandingen og rør til du har en klumpfri masse. Du behøver ikke bruke mikser eller maskin, bare bruk en visp. Ikke rør for mye.
3. Hell i en langpanne med bakepapir ca. 25 x 35 cm.
4. Stek på 175 grader midt i ovnen ca. 20-25 minutter (avhenger av hvor bløt du ønsker kaken i midten). Steker du på over/undervarme, regn med en halvtime.
5. Prøv å dra kaken ut av formen og over på rist. Sett den gjerne i kjøleskap noen timer for at den skal sette seg.
6. Pisk eggehvite opp eggehvite med litt sitronsaft. Tilsett sukker litt etter litt. Pisk til du har en blank marengs. Smør den ut på kaken, brenn av med en brenner.