Slik maler du kardemomme selv

Slik maler du kardemomme selv

Bilde

Kardemommesmak du ikke har kjent maken til

Trenger du et gavetips? Her viser jeg hvordan man maler kardemommefrøene selv. PS. Ha tålmodighet….
Kardemomme brukes først og fremst i søte gjærdeiger. De grønne frøkapslene tørkes og selges både hele og malt. Til baking brukes malt kardemomme. I malt kardemomme er hele kapselen malt, uten å fjerne skallet. Det gir mindre smak. 

Ved å male kardemommen selv får du en helt fantastisk kardemommesmak som du ikke finner maken til i noen boks. 

Det er flere veier til Rom. Jeg har prøvd flere måter å gjøre dette på.

Slik gjør du:
1. Først må du bli kvitt det papiraktige skallet. Det er frøene inni du skal male. Skallet kan fjernes på flere måter. En er å bruke hendene og «knekke» en og en frøkapsel. Det tar laaaaang tid. Jeg kjørte kapslene i en liten blender, bare for å kutte opp skallet. 
2. Deretter begynte plukkingen. Dette tar også veldig lang tid, men ha tålmodighet! Til slutt skal du sitte igjen med en haug med frø. Av en pakke med hel kardemomme satt jeg igjen med et par spiseskjeer med frø. 
3. Maling kan skje på flere måter. Har du kun en liten mengde, bruk en morter. Knus frøene til de er grovt knust. 
Har du som meg vært i Sverige og kjøpt en pose med kardemommekjerner (ferdig renset!) kan du male 25 gram frø  sammen med ca. 3-4 ss sukker på en middels kraftig foodprocessor (jeg har en dings jeg fester på stavmikseren). Det gir temmelig grovmalt kardemomme. 
4. Aller best resultat innbiller jeg meg du får ved å bruke en kaffe/ krydderkvern (elektrisk). Den er kraftig og maler krydderet lett. 

Kort oppsummert:
Mal frøene i en morter, eller bland frøene med sukker og kjør i en foodprocessor. Best resultat oppnås med en krydder/kaffekvern
.

Oppbevares lufttett! 

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

12 Kommentarer
  • Sylvia Kaarud
    Svar
    Skrevet på20:55, 16. desember 2016

    Jeg kan virkelig underskrive dette. Jeg lager det riktignok ikke selv, men kjøper det.
    I Tønsberg er vi så heldige å ha With bakeri, og der selger de grovmalt kardemomme. Forskjellen til vanlig malt kardemomme er enorm, alt bakverket heves til en annet nivå med denne kardemommen 😊

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:57, 17. desember 2016

      Supert at With bakeri selger! Det burde flere bakerier gjøre. Jeg fikk også en pose sist jeg var innom et bakeri som hadde, og det er absolutt verd alle pengene. Nå er det imidlertid tomt, derfor måtte jeg finne ut av dette selv 😉

  • Anne
    Svar
    Skrevet på20:43, 18. desember 2016

    Jeg kjøper også hele kardemommekjerner (i Sverige).
    Beste måte å bevare smaken på, er å knuse i en morter kun de kjernene du skal bruke.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på21:16, 18. desember 2016

      Morter tror jeg også er best. Jeg ønsker meg en solid sak til jul 😉

  • Trude
    Svar
    Skrevet på21:12, 20. januar 2017

    Jeg legger kardemommebelgene på ei fjøl, og klemmer flatsiden av en bred kniv på dem så skallet knuses. Så ber jeg gubben om hjelp til rensing 🙂 Maler frøene alltid i elektrisk kaffekvern.

  • Borghild
    Svar
    Skrevet på12:29, 20. desember 2017

    Jeg rister frøbelgene i stekepanna. Da blir skallet tørt og sprøtt. Blir jo likevel endel plukking, men det går fort og greit , synes jeg. Klemmer litt på belgen og frøene detter ut..Har ei gammeldags kaffekvern som jeg maler frøene i 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:18, 20. desember 2017

      Takk for flotte tips!

  • Inghild
    Svar
    Skrevet på22:13, 28. desember 2017

    Først, takk for flott blogg!!
    Jeg har lett og lett, men uten hell. Hvor får du kjøpt hel kardemomme?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:51, 29. desember 2017

      Værsågod! Du får kjøpt hel kardemomme på butikker som TGR og søstrene grene. Er du i Sverige på handletur finnes det også å få kjøpt hele (rensende) kardemommekjerner også å få kjøpt.

  • Heidi Kjelstrup
    Svar
    Skrevet på17:01, 2. mars 2019

    Hvor mange kjerner kardemomme bruker du til en vanlig bolledeig. Skjønner det er en smakssak, men siden antageligvis er kjernene mer aromatiske…så en liten pekepinn?😀😀😀

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på21:06, 3. mars 2019

      Jeg teller ikke kjerner. Jeg maler en pakke av gangen og bruker 1-2 ts.

  • Anne Sofie Korslund
    Svar
    Skrevet på21:12, 30. mars 2019

    Jeg kjøper kardemommebelger hos Keiser. Bruker en skarp kniv og deler en og en belg på langs. Deretter er det enkelt å pirke ut kjernene med fingrene. En gammel messingmorter gjør resten av jobben. Dette er et absolutt «must» for bollebaksten gjennom mange år. Takk for inspirerende blogg!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits