Smuldrepai med epler

Smuldrepai med epler

Picture

Apple crumble 

Lettvint og knallgod dessert. Disse smakene er perfekte sammen og aller best smaker den med en kremdott til…
Jeg hamstret norske epler i høst. Et par av posene har blitt liggende i kjøleskapet. Nå var det på tide å lage noe godt av dem, og da jeg spurte dere hva dere hadde lyst på var det stor stemning for smuldrepai med eple. Ja! Det er jo sååå godt! 

Min epler (rød aroma) var skrukkete og hadde noen brune flekker her og der, men de smaker fortsatt utrolig godt. Har ærlig talt ikke prøvd å lage en epledessert med utenlandske epler, så fortell meg gjerne hva som er smart å velge hvis man ikke har tilgang på norske epler. 

Til denne desserten har jeg brukt en litt smal form, det gjør at den trenger litt lenger tid i ovnen enn om forma hadde vært vid og rund. Min form sto i nesten 50 minutter. Det er bare å steike i vei, med denne desserten kan det ikke gå galt. Selv liker jeg at den har en skikkelig knasende god topp og lot den derfor stå fem minutter under grill-elementet helt på slutten.  

Smuldrepai med epler (til 3-4 personer)
500 g skrelte epler
65 g brunt sukker (eller ta det sukkeret du har)
50 g hvetemel
50 g havregryn
75 g smør
0.5 ts kanel
En neve (30-40 g) mandler (valgfritt)

Slik gjør du:
1. Skrell epler – legg de i vann med litt sitronsaft så blir de ikke så lett brune.
2. Bland sammen sukker, kanel, havregryn og mel. 
2. Skjær smøret i terninger og smuldre det inn med fingrene. Det skal være litt biter igjen av smøret, så ikke bland for godt. 
3. Ha eplene i en form. Dryss smuldredeigen over. Stekes på 180 grader i ca. 30 – 50 minutter (avhenger av om formen du bruker er vid eller smal, som min) til eplene er møre og toppingen har en gyllen farge. Jeg satte på grill-elementet i ovnen de siste fem minuttene. 

Picture

Hakk mandlene og bland inn sammen med resten av ingrediensene. Bruk fingrene og klem smøret inn. Ikke arbeid den for mye, det skal være litt klumper av smør.
Picture

Picture

Picture

Legg eplene i litt sitronvann. Legg eplebåtene over i formen og legg på crumble.
Picture

Strø smuldremiksen på toppen slik at det dekker alle eplene. Sett i ovnen på 180 grader (varmluft) i 30-55 minutter. Jo mer kompakt form, jo lenger tid. Sjekk om eplene er møre og om miksen på toppen er gyllen og sprø. Da er desserten ferdig. 
Picture

Smaker helt fortreffelig med en liten kremdott til. Eller is. Eller vaniljesaus. Godt, godt, GODT! 
4 Comments
  • Yana
    Reply
    Posted at 03:43, 19. January 2018

    Den smuldrepai med epler smaker fantastisk 👌 har laget den for liten torsdag kos igår. Tusen takk for oppskriften 😉

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 09:51, 19. January 2018

      Bare hyggelig! Falt i smak her også -fantastisk god!

  • Anne Therese
    Reply
    Posted at 16:37, 21. January 2018

    Denne oppskrifta må testast 🙂 Har trua på at Kenzai eller Ambrosia kan være gode valg viss ein må bruke utenlandske, dei er saftige. Men har ikkje den syrlige smaken så dei norske, så blir ikkje heilt det samme sjølvsagt.

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 22:07, 21. January 2018

      Takk for tips!

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits